SOČNA PAČETINA U SOSU OD POMORANDŽE: Francuski specijalitet koji obara s nogu
Idealno se slaže uz pire-krompir i bareno povrće. Pačetina je meso koje je savršeno za posebne prilike, veoma je bitno da je pripremite na pravi način, kako biste osetili pravi ukus sočnog mesa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g pačjih grudi bez kosti sa kožicom
- 4 pomorandže
- med
- ruzmarin
- 2 čena belog luka
- malo narendane kore od pomorandže
- so
- biber
Priprema:
Izvadite pačje grudi na radnu površinu. Utapkajte ih ubrusom, kako biste sklonili višak vode.
S obzirom na to da je pačja koža nešto deblja od pileće i veća je količina masnog sloja, slobodno nožem napravite kockaste šare preko kože, do mesa.
Posolite i pobiberite pačetinu sa obe strane.
U hladan tiganj, bez ulja ili putera, položite meso okrenuto na stranu kožice. Potom uključite ringlu na srednju temperaturu. Pržite tu stranu sedam minuta, tačnije, dok kožica ne postane zlatna. Sva mast koja izađe kroz kožicu, možete presuti u činiju i to iskoristite za sos.
Zatim, okrenite pačetinu na drugu stranu i pržite je svega dva minuta i za kraj je prislonite na vreo tiganj sa svih strana, pa izvadite.
Isceđenu pomorandžu sipajte u isti tiganj i dodajte izdvojenu mast od patke. Vratite tiganj na zagrejanu ringlu.
Dodajte grančicu ili dve ruzmarina i čenove belog luka. Dodajte kašiku i po meda.
Sve to mešajte oko pet minuta, pa sklonite beli luk i ruzmarin iz mešavine. Sklonite zatim i sos.
Uključite rernu na 180 stepeni i poređajte patku u pleh sa papirom za pečenje. Ispod svakog parčeta pačetine stavite aluminijumsku foliju, zatim pačetinu premažite sosom, ali nikako nemojte sve iskoristiti. Uvijte u foliju i ubacite na pet minuta u rernu.
Isecite pačetinu na kriške i prelijte sosom. Uz ovo meso odlično ide krompir-pire ili bareno povrće.
Ne zaboravite da nazdravite čašom crnog vina, koje komplimentuje ovo savršeno pečeno meso.
(ona)
Preporučujemo

PREDLOG ZA DANAŠNjI RUČAK: Recept za preukusne ćufte u paradajz sosu
28. 05. 2024. u 10:48

SATARAŠ SA TIKVICAMA: Isprobajte tradicionalno jelo na malo drugačiji način
23. 05. 2024. u 17:30

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

"DEFINITIVNO KRAJ!" Verica i Veljko saopštili konačnu odluku
MODNA kreatorka Verica Rakočević nedavno je proslavila 40 godina uspešnog rada.
17. 06. 2025. u 17:39
Komentari (0)