KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJI PIRE KROMPIR: Najbolji prilog uz svako jelo
Složićete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoje jednostavani trikovi koji garantuju savršen krompir pire svaki put.
Foto: Shutterstock
1. Odaberite pravi krompir
Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.
2. Ne presoliti vodu pri kuvanju
Profesionalci preporučuju da krompir kuvate u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada pravite pire.
3. Kuvajte krompir u kori
Ako imate vremena, kuvajte krompir sa korom – ovo pomaže da zadrži vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, morate ga dobro oprati pre nego što ga stavite u vodu.
4. Krompir kuvajte ravnomerno
Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćete izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.
5. Koristite pravu tehniku pasiranja
Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.
6. Dodavanje masnoće
Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
7. Mleko treba biti toplo
Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.
8. Nemojte previše mešati
Ako previše mešate pire, može postati lepljiv ili gumast, dovoljno je da se svi sastojci sjedine u glatku masu.
9. Začini
Dodajte malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možete dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako volite jače arome.
10. Najslađe za kraj
Na kraju, za savršen ukus možete dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.
(still)
Preporučujemo
ČIZBURGER PITA: Slasna i sočna, oduševiće i one izbirljive
12. 02. 2025. u 07:00Jovana Vasić
SOČNA KROMPIR SALATA: Kiseli krastavčići i jaja prave savršenu kombinaciju
09. 02. 2025. u 07:00
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
Komentari (0)