PORTOKALOPITA: Tradicionalna grčka pita od pomorandže
Pita od pomorandže ili Portokalopita je poslastica koju često možete pronaći u grčkim poslastičarnicama. Priprema je veoma jednostavna i brza, a pita se verujte topi u ustima.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500gr. kore za pitu
- 5 jaja
- 200g. šećera
- 2 vanil šećera
- 2 veće pomorandže ili 3 srednje veličine
- kora i sok od pomorandži
- 1 prašak za pecivo
- 400g. kiselog mleka ili gušći jogurt 200ml.
- ulje
PRELIV:
200g. šećera 250ml. soka od isceđenih pomorandži
200ml. vode
1 štapić cimeta
Pustite da preliv samo proključa.
Priprema:
Iscepkajte kore za pitu na sitne delove i ostavite ih da se suše. Zatim pomešajte jaja i šećer, mešajte ih mikserom i nakon što dobijete lepu penastu mešavinu dodajte sok od pomorandže i rendanu koru, ulje, jogurt,vanil šećer. Nastavite da mešate mikserom sve dok smesa ne bude ujednačena, a potom dodajte prašak za pecivo.Sipajte ovaj fil u doboku činiju, a potom postepeno dodajte šakama cepanu koru za pitu i dobro promešajte.Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 min. Ohlađenu izrezati na parčiće i preliti hladnim prelivom. Preko možete dodati šlag krem ili pri služenju jednu kuglu sladoleda. Prijatno!
BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

OVAKVU DO SADA NISTE JELI: Gibanica sa sirom, hrskava kora i testo meko kao duša
07. 02. 2024. u 11:00

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)