MEKAN I MIRISAN: Brzi kolač sa jabukama, kao iz bakine kuhinje
OVAJ kolač sa jabukama je pravi klasik koji uvek uspeva.

Foto Printscreen/Youtube/Sweet Recipes
Savet:
Ostavite kolač da se malo prohladi pre sečenja – tada se najbolje seče, a ukusi se lepo slegnu.
Sastojci:
Za testo:
* 2 jajeta
* 1 kašičica vanilin šećera
* 100 g šećera
* 70 ml biljnog ulja
* 130 g pavlake
* 220 g brašna
* 1 kašičica praška za pecivo
Za nadev:
* 3–4 jabuke
* 1 kašika šećera
* Cimet
Za posip (mrvičasti preliv):
* 3 kašike brašna
* 3 kašike šećera
* 2 kašike putera
Priprema:
Nema ništa lepše od mirisa sveže pečenog kolača sa jabukama koji ispuni kuću i budi uspomene na detinjstvo, bakinu kuhinju i nedeljna popodneva uz šolju čaja. Ovaj brzi kolač sa jabukama je upravo takav – nežan, mirisan i mekan, a priprema se bez mnogo truda i komplikovanih sastojaka. Idealno rešenje kada poželite nešto slatko „na brzinu“, a ipak domaće i toplo. Sa slojem sočnih jabuka i mrvicama od putera koje se tope u ustima, ovaj kolač će vas osvojiti već na prvi zalogaj – i postati stalni gost vaše rerne.
Umutite jaja sa solju, šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte ulje i pavlaku, pa promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo srednje gustine.
Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške ili kockice. Pospite ih kašikom šećera i malo cimeta, po ukusu.
U pleh obložen papirom za pečenje sipajte pripremljeno testo. Ravnomerno rasporedite jabuke preko njega. Pomešajte brašno, šećer i hladan puter. Rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Pospite preko jabuka.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i lepo zamiriše.
Prijatno!
(Stvar Ukusa)
Preporučujemo

NEVEROVATNO UKUSNA: Kruna od lisnatog testa sa spanaćem i kozijim sirom
13. 05. 2025. u 16:45

BEZ TRUNKE MESA, A SVI TRAŽE REPETE: Prolećni punjeni patlidžan sa sirom i začinima
07. 05. 2025. u 22:44

VIŠE OD 200 DECE OTROVANO U ŠKOLI, A ONDA SE POJAVIO SNIMAK IZ KUHINjE: Kamera otkrila sve, uhapšeno osam osoba (VIDEO)
VIŠE od 200 dece u jednoj školi u Kini ima povišen nivo olova u krvi nakon što je u njihovu hranu dodavan otrovni pigment – navodno kako bi izgledala primamljivije.
12. 07. 2025. u 21:32

OTKRIVEN MOTIV MASAKRA U PRILEPU: Ovo su otac i sin koje je ubio ujak u porodičnoj kući (FOTO)
PANČO Čuparkoski i njegov 13-godišnji sin Milan stradali su juče u kući u Prilepu nakon što ih je ujak ubio zbog navodne svađe oko nasledstva. Nakon što je ujak počinio krvavi pir, sakrio se u svoj dom, a prilikom dolaska policije pružao je otpor da bi na kraju počinio samoubistvo.
13. 07. 2025. u 15:33

SLAVIMO PETROVDAN: Šta se danas ne radi i šta treba umesiti
SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, praznik koji je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.
12. 07. 2025. u 07:34
Komentari (0)