OVAKO SE ISPRAVNO SPREMA TURŠIJA: Da li ste znali za ovaj recept koji je star hiljadama godina
KISELjENjE je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.
Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.
Postoje i drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani.
Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu.
Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.
Sastojci:
2 kg karfiola
2 kg šargarepa
2 kg kornišona
2 kg zelenog paradajza
2-3 ljute papričice
1 veza peršuna
1 veza celera
biber u zrnu
Još:
10 l vode
250 g šećera
200 ml esencije
10 g vinobrana
10 g konzervansa
Priprema:
Povrće dobro operite i isecite po želji.
Krastavac (kornišone) ostavite u komadu.
U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.
Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a ona štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti).
U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran.
Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće.
Ostavite da stoji 20-30 dana.
BONUS VIDEO: NOĆNI BAZAR NA MALOJ PIJACI - U Zrenjaninu se okupio velikih broj malih proizvođača
Preporučujemo
HILjADARKA ZA TEGLU AJVARA: Zimnica i dalje veliki udar na kućne budžete Kraljevčana
14. 09. 2023. u 11:08
ZIMNICA SA NAJVIŠE BAKTERIJA: Svi je jedemo, a o ovome ne vodimo računa
03. 09. 2023. u 07:36
ZELENSKI SAZVAO ČITAV GENERALŠTAB: Izdao hitno naređenje, tek sada sledi haos na frontu u Ukrajini
UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski hitno je sazvao sastanak sa visoko pozicioniranim zvaničnicima Generalštaba i vojske zbog situacije na frontu, navodi britanski ekspert Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.
04. 05. 2024. u 20:06
U NEDOUMICI STE? "Vaskrse" ili "voskrese"? Ovako se pravilno čestita Uskrs ili Vaskrs?
U SUSRET najvećem pravoslavnom prazniku, pokušaćemo da razbijemo nedoumice oko toga kako je pravilno čestitati Uskrs odnosno Vaskrs.
04. 05. 2024. u 21:16
POSLE OPTUŽBI DA KRIJE NACIONALNOST I VEROISPOVEST: "Ja sam Srpkinja, krstiću sina u Hramu!" Maja Berović o PRAVOM imenu i poreklu
"JA SAM Srpkinja i ponosim se time!"
01. 05. 2024. u 13:14
Komentari (0)