"OVDE VIŠE NEMAMO LINIJU FRONTA" Pašinjan otkrio da li se ruske trupe povlače sa jermensko-azerbejdžanske granice

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 04. 2024. u 18:13

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan saopštio je danas da će se ruske trupe povući sa jermensko-azerbejdžanske granice zbog tekućeg procesa razgraničenja i demarkacije između Jerevana i Bakua.

ОВДЕ ВИШЕ НЕМАМО ЛИНИЈУ ФРОНТА Пашињан открио да ли се руске трупе повлаче са јерменско-азербејџанске границе

FOTO: AP/Tanjug

- Ovde više nemamo liniju fronta, već granicu, a granica je znak mira. To znači da će jermenski i azerbejdžanski graničari moći sami da zaštite granicu međusobnom saradnjom - rekao je Pašinjan.

Ruske trupe raspoređene su na jermenskoj strani granice u regionu Tavuš od 2021. godine prema bilateralnom sporazumu, a premijer Jermenije je istakao da povodom njihovog povlačenja ''nema velikih pitanja o kojima bi se razgovaralo'', prenose jermenski mediji.

- Potpisivanjem sporazuma Jermenija i Azerbejdžan su potvrdili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, a u toku procesa razgraničenja nećemo uspostaviti novu granicu, već obnoviti onu koja je postojala u trenutku raspada Sovjetskog Saveza - dodao je Pašinjan ocenivši da je ovaj sporazum ključan za suverenitet, nezavisnost i razvoj Jermenije.

Jerevan je u petak pristao da vrati Azerbejdžanu četiri pogranična sela, što je Baku prethodno postavio kao uslov za potpisivanje mirovnog sporazuma.

Posle dva velika vojna sukoba, situacija se promenila u korist Azerbejdžana prošlog septembra kada su njegove snage izvele munjevitu ofanzivu koja je za cilj imala povratak kontrole nad regionom Nagorno-Karabah, gde su etnički Jermeni uživali de fakto nezavisnost od sredine 1990-ih godina, podseća Rojters.

 

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI: Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)