BIL GEJTS PROTIV SI ĐINPINGA: Kina sprema veštačku inteligenciju da ometa izbore u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 04. 2024. u 18:11

NR Kina će pokušati da ometa izbore u SAD, Južnoj Koreji i Indiji koji se održavaju ove godine uz pomoć sadržaja koje stvara veštačka inteligencija, nakon sličnih akcija tokom izbora na Tajvanu u januaru ove godine, tvrde u "Majkrosoftu".

БИЛ ГЕЈТС ПРОТИВ СИ ЂИНПИНГА: Кина спрема вештачку интелигенцију да омета изборе у САД

foto: Telegram printskrin/Sputnjik Srbija | Sputnik Srbija

Američki tehnološki gigant očekuje da će kineske sajber grupe izvesti napade tokom značajnih izbora u 2024. godini, kao i da će u njih biti uključena i Severna Koreja, navodi se u izveštaju koji je objavljen u petak, 5. aprila, prenosi "Gardijan".

-Dok narod u Indiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama bude izlazio na birališta, verovatno ćemo videti kineske sajber agente, i u izvesnoj meri severnokorejske sajber agente, kako pokušavaju da utiču na te izbore, piše u izveštaju.

U "Majkrosoftu" tvrde da će Kina "u najmanju ruku" na društvenim mrežama širiti sadržaje koje je napravila veštačka inteligencija i koji "zastupaju njihove pozicije na tim izborima".

-Iako je uticaj takvog sadržaja na publiku i dalje nizak, kinesko eksperimentisanje sa širenjem mimova, video-zapisa i zvuka će se nastaviti – i moglo bi se pokazati efikasnim u budućnosti, tvrde u "Majkrosoftu".

Oni tvrde da je Kina već pokušala da sprovede "kampanju širenja dezinformacija" tokom predsedničkih izbora na Tajvanu u januaru, kao i da je to "prvi put da su državni entiteti koristili veštačku inteligenciju kako bi uticali na izbore".

Te akcije navodno je sprovodila grupa "Storm 1376", poznata i pod nazivima "Spamuflaž" ili "Dragonbridž", koja je podelila lažni snimak Terija Goua, kandidata koji se povukao iz predsedničke trke u novembru, u kom on podržava drugog kandidata.

U "Majkrosoftu" tvrde da je snimak "verovatno napravila veštačka inteligencija", a Jutjub ga je uklonio pre nego što ga je video veliki broj korisnika, navodi "Gardijan".

Kineske grupe su navodno delile i mimove u kojima se Vilijam Laj, tajvanski suverenista i protivnik Kine koji je na kraju pobedio na izborima, optužuje za zloupotrebu državnik fondova. Na internetu su se pojavili i snimci koje je napravila veštačka inteligencija na kojima se vide TV voditelji koji "otkrivaju" neosnovane tvrdnje o Lajovom privatnom životu, uključujući i da to da ima vanbračnu decu.

U izveštaju "Majkrosofta" se tvrdi da su ti voditelji generisani uz pomoć programa "KapKut", koji je razvila kineska kompanija "BajtDens", u čijem vlasništvu se nalazi i TikTok.

Predstavnici tog američkog giganta tvrde da kineski agenti pokušavaju da utiču i na izbore u SAD, kao i da to rade tako što na društvenim mrežama započinju diskusije o "pitanjima koja stvaraju podele".

Kineski agenti navodno pokušavaju i da bolje razumeju podele koje postoje među američkim glasačima.

Jedna objava na platformi Iks odnosila se na predlog zakona u SAD od 118 milijardi dolara, koji kombinuje 20 milijardi dolara ulaganja u američko-meksičku granicu sa paketom od 75 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael. U objavi se od pratilaca traži njihova reakcija na taj zakon.

Druga objava se odnosi na prošlogodišnju gubitak aviona F-35 u Južnoj Karolini, uz komentar da "samo pod Bajdenovom administracijom" može biti izgubljen tako vredan komad naoružanja i pitanje "šta mislite o ovome?"

Izveštaj je objavljen iste nedelje kada je zvanični odbor za reviziju imenovan od strane Bele kuće saopštio da je "niz grešaka Majkrosofta" omogućio kineskim sajber agentima da provale u naloge elektronske pošte visokih američkih zvaničnika.

Prošlog meseca vlade SAD i Velike Britanije optužile su hakere koje podržava Kina da vode višegodišnju sajber kampanju usmerenu na političare, novinare i kompanije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima