RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju u Novomihajloviki i kod Časovog Jara i Avdejevke, VSU koristi zapaljivu municiju, pao Su-27 (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 03. 2024. u 07:32 >> 02:20

RAT u Ukrajini – 764. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују у Новомихајловики и код Часовог Јара и Авдејевке, ВСУ користи запаљиву муницију, пао Су-27 (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Rusi napreduju u Novomihajloviki i kod Časovog Jara i Avdejevke; VSU koristi zapaljivu municiju poput belog fosfora ili napalmu da uspori rusku vojsku (VIDEO/MAPA)

U Belgorodskoj oblasti snage PVO oborile su 16 granata MLRS Vampir, ali je bilo i upada. Žrtava nije bilo. Nekoliko jurišnih dronova je spušteno/uništeno na prilazu Belgorodu i iznad Rostovske oblasti. Ruski vojni avion se srušio u more kod Sevastopolja. Pilot se katapultirao i spasilačka služba ga je pokupila na 200 metara od obale, život mu nije životno ugrožen.

Ilustracija telegram rybar


Sa ruske strane, Vazdušno-kosmičke snage napadaju neprijateljske tačke raspoređivanja, industrijsku i energetsku infrastrukturu sve do Harkova. Strateška avijacija gađala je Nikolajev noću, pogodivši radionicu u kojoj su se sklapali BEK i brodski motori. U Zaporožju su jurišni dronovi pogodili voz sa municijom, a uništeno je nekoliko vagona artiljerijskih granata.

U Hersonskoj oblasti pozicione borbe ostaju nepromenjene. Oni izveštavaju o minobacačkim napadima na Alješek.

Na Zaporoškom frontu vodile su se teške pozicione borbe u Rabotinu i severno od Verbovoja. Linija fronta se nije promenila. Sa terena se javlja da u Zaporožju Oružane snage Ukrajine eksperimentišu tako što iz dronova bacaju municiju sličnu napalmu ili belom fosforu, čiji se požari ne mogu ugasiti vodom i izazivaju teške opekotine.


Na Donjeckom frontu ruske oružane snage jurišaju na ukrajinske položaje u Novomihajlovki. Oružane snage Ukrajine se svom snagom drže sela, ali ruske postepeno idu napred. Na ugledarskom pravcu zgrada Doma kulture i škole u ​​Novomihajlovki došla je pod kontrolu ruskih oružanih snaga, a borbe za seosko veće se nastavljaju. Trenutno se vrši konsolidacija naprednih odreda u centru sela u ulici Lenjina.

Ilustracija telegram rybar

U rejonu Pobede vode se pozicione borbe. U susednoj Georgijevki ruske trupe su se učvrstile na istočnoj strani, idu napadi na centar, Oružane snage Ukrajine se žestoko bore. Ukrajinski izvori veruju da ruske Oružane snage gađaju Kurahovo kako bi došle do pozadine Ugljedara. Oko Krasnogorovke ruske jedinice popravljaju svoje položaje i napadaju iz pravca Staromihajlovke i Marjinke. Na prilazima Nevelskom i Pervomajskom vode se borbe.


Na Avdejevskom sektoru fronta, najteže borbe su bile lokalizovane u Semjonovki. Ruske oružane snage su prešle reku Durnaja južno od sela i zauzele uporište na južnoj periferiji.

Oružane snage Ukrajine gotovo neprekidno jurišaju na ove položaje, dovlače rezerve, ruske trupe drže zauzete linije. U Berdičiju, ruska vojska bukvalno progriza odbranu neprijatelja sa severa sela, ukopanog na periferiji.

Postoje informacije o američkom tenku Abrams, petom po redu, uništenom na ovom području. Avijacija velikodušno udara na području sela Keramik i Novokalinovo. Ima blago napredovanje od Tonjenjkojea ka Umanskom i Jasnobrodovki.


Na pravcu Artjomovska, uprkos žestokom otporu, ruske trupe nastavljaju da se približavaju Časovom Jaru. U Krasnom (Ivanovskom) se raščišćavaju poslednje ulice, vode se teške borbe u Klešćejevki i Bogdanovki, gde su položaji malo poboljšani. Sa terena se saopštava da Oružane snage Ukrajine ovde iz pozadinskih zona bacaju rezerve naoružanja i ljudstva kako ne bi izgubili Časov Jar, ključno utvrđeno područje od velikog taktičkog značaja.


Na Severskom pravcu nema vesti. Kod Krasnolimana ruske jedinice su popravile svoje pozicije u Terniju. Na Kupjanskom se vode teške borbe kod Sinkovke.

 

Puca ukrajinska odbrana kod Novomihajlovke (MAPA)

Ruska vojska juriša na Novomihajlovku, zauzima više od polovine sela i probija odbranu VSU sa severa.

U pravcu južnog Donjecka ruske trupe se probijaju kroz bok odbrane Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

U Novomihajlovku su ruske oružane snage napale sa severa i zauzele ogromnu oblast, probivši odbranu VSU u zasadima i zauzevši značajan deo dača.

Ukrajinski vojni analitičari, kao i uvek, potcenjuju razmere našeg napredovanja, ali priznaju nove poraze Oružanih snaga Ukrajine u bitkama za naseljeno mesto.

Rusi pritiskaju Timirjazevsku i Centralnu ulicu u zapadnom pravcu. Rusi napreduju do dubine od 380 metara.

Pre 5 dana ukrajinski resursi su takođe prijavili značajne napretke naših trupa:

-U Južnodonjeckom sektoru fronta, neprijatelj je napredovao duž šumskog pojasa i polja severno od Novomihajlovke u oblasti širine do 1,9 km do dubine od 650 m. U Novomihajlovki su Oružane snage Rusije napredovale duž Mire, Centralne i Ulice Sobornaja, zauzimajući centralni deo sela. Usput su ruske jurišne grupe nastavile sa napadima u blizini severnih i južnih farmi, zauzimajući prostor do 750 m širine do dubine od 1,12 km.

 

Plaše se ponovnog pada "Crnog jastreba"

Glavna obaveštajna uprava (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine je još u februaru prošle godine saopštila da poseduje helikopter UH-60 „blek hok“ („crni jastreb“).

Zelenski: Neće svi na samit u Švajcarskoj

Ne žele sve zemlje da učestvuju na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj, priznao je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za Si-Bi-Es.

-Čekamo da naši partneri daju saglasnost, ali ovo je veoma teško, jer svi partneri moraju da potvrde da hoće. Većina je na našoj strani, ali neki još balansiraju u odnosima između sebe i Rusije, jer zarađuju, jer imaju ugovore, rekao je on.

Foto: AP


 

 

Spreman novi "kotao" za VSU

U Berdičiju ukrajinske jedinice i dalje drže centralni i zapadni deo sela. Istovremeno, garnizon ukrajinske vojske u centralnom delu naselja našao se u operativnim kleštima. Da bi sprečila opkoljavanje, komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da ubaci rezerve tenkova u borbu.

Foto: Profimedia

Zelenski razgovarao sa predsedavajućim američkog Predstavničkog doma

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao telefonom sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkom Džonsonom.

 

Ukrajinski ministar: Ovo nisu isti dronovi kao prošle godine

-Dronovi su obloženi karbonskim vlaknima, crne boje, kako bi bili što nevidljiviji za sisteme praćenja i vizuelne kontrole. Lete noću. Kada se približavaju meti, dronovi isključuju motor i klize da bi bili još nevidljiviji. Ovo nosu isti dronovi koje smo videli prošle godine. Imaju potpuno novu bojevu glavu, koja je veoma efikasna prilikom udara na energetski sektor. Prošle godine smo menjali oštećenu opremu radi popravke. Sada, nažalost, to više nije moguće, rekao je ministar energetike German Galuščenko, komentarišući nove ruske bespilotne letelice „Geranj”.

Foto: Profimedia

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu na južnodonjeckom pravcu, gubici ukrajinske vojske iznose do 145 vojnika;

Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri borbena vozila pešadije, četiri automobila i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Ruski sistemi PVO su tokom prethodnog dana uništili 26 raketa „hajmars“ i „vampir“, kao i 131 dron ukrajinskih snaga;

Foto Tanjug/AP

Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su položaje i odbile sedam napada ukrajinske vojske. poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri tenka, među kojima i jedan „abrams“, dva borbena vozila pešadije, devet automobila, dve haubice M777 i dva artiljerijska oruđa D-30;

Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije granice i izvele napad na ukrajinsku vojsku kod Krasnogorovke, Kleščejevke i Časovog Jara u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno više od 370 ukrajinskih vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk, dva oklopna vozila i 19 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „krab“, dve haubie D-30 i dva artiljerijska oruđa M119;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dve ukrajinske brigade na hersonskom pravcu. Gubici ukrajinskih snaga iznose do 40 vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, među kojima i M113 američke proizvodnje, četiri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve haubice D-30.

Zlatna zvezda za generala Mordvičeva

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlikovao je "Zlatnom zvezdom" komandanta grupe "Centar", general pukovnika Andreja Mordvičeva, koji je komandovao oslobađanjem Avdejevke.

 

 

Putin: Aerodromi trećih zemalja sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da Moskva nema planove ni za jednu zemlju NATO-a da neće napasti Poljsku, baltičke države ili Češku Republiku, ali ako Zapad isporuči lovce F-16 Ukrajini, svakako će ih ruske snage obarati.

Obraćajući se pilotima ruskih vazduhoplovnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali da Moskva nema planove da napadne državu NATO-a.

- Nemamo agresivne namere prema ovim državama -  rekao je Putin, prema saopštenju Kremlja

- Ideja da ćemo napasti neku drugu državu, čega se plaše Poljska, Baltičke države i Česi, je potpuna glupost, dodao je Putin

Upitan o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da takvi avioni neće promeniti situaciju u Ukrajini.

- Ako isporuče lovce F-16, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promeniti situaciju na bojnom polju - ocenio je Putin.

Napomenuo je da če ruske snage uništiti avione kao što danas uništavaju tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecevne raketne bacače.

Putin je rekao da F-16 može da nosi i nuklearno oružje.

- Naravno, ako budu korišćeni sa aerodroma u trećim zemljama, oni postaju za nas legitimne mete, gde god da se nalaze - rekao je Putin.

Putinove izjave usledile su nakon komentara ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da bi borbene letelice američke proizvodnje trebalo da stignu u Ukrajinu u narednim mesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dve godine u punom ratu protiv Rusije, tražila je F-16 mnogo meseci.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovu upotrebu.

(Reuters)

 

Peskov: Potrebna "potpuna tišina" u vezi sa razgovorima o razmeni zatvorenika u koju je uključen Gerškovič

Kremlj je saopštio da je potrebna "potpuna tišina" kada su u pitanju razgovori o mogućoj razmeni zatvorenika u koje je uključen Evan Gerškovič, novinar američkog Volstrit džornala uhapšen u Rusiji pre godinu dana pod sumnjom za špijunažu.

Gerškovič (32) postao je prvi američki novinar uhapšen na osnovu optužbi za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata kada ga je 29. marta pritvorila Federalna služba bezbednosti (FSB)

Novinar, Volstrit džornal i američka vlada poriču da je on špijun. Rusija kaže da je uhvaćen na delu.

Upitan o tome kada će sud saslušati Gerškovičev slučaj ili da li će doći do razmene zatvorenika, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da  nemaju informacije iz suda istakavši da im "to nije prioritet“.

"Što se tiče pitanja razmene, više puta smo isticali da postoje određeni kontakti, ali oni moraju da se odvijaju u 'apsolutnoj tišini'“, rekao je Peskov i dodao da su to pitanje "ometale javne primedbe."

Ruska Federalna služba bezbednosti tvrdi da je Gerškovič pokušavao da dođe do vojnih tajni.

Geršković se već skoro godinu dana nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo sa visokim stepenom bezbednosti, a pritvor mu je produžen do 30. juna.

(Reuters)

 

Kijev: Tokom noći oboreno 26 od 28 ruskih dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 26 od 28 dronova koje je tokom noći lansirala ruska vojska.

Bespilotne letelice iranske proizvodnje uništene su iznad delova istočne, južne i jugoistočne Ukrajine, dodale su vazduhoplovne snage.

Guverner regiona Zaporožja rekao je na Telegramu da su dve žene ranjene kada su krhotine pale na stambeno naselje u glavnom gradu regiona.

Tužioci u istočnoj oblasti Harkova rekli su da su restoran, prodavnica i kancelarije oštećeni od ostataka tri drona.

Vazduhoplovstvo je dodalo da je ruski napad preko noći uključivao i nekoliko tipova projektila, ali nisu ponudili dalje detalje.

(Reuters)

 

Mir u Ukrajini je moguć u svakom trenutku, Putin samo da povuče trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

Šolc je kazao za "Markiše algemajne cajtung" da je uvek bilo inicijativa za posredovanje.

- Na primer, odmah po izbijanju rata Rusija i Ukrajina su direktno pregovarale jedna sa drugom. Pregovori su tada propali jer ih je Rusija koristila samo kao izgovor da istovremeno pomeri svoje trupe na istok za veliku ofanzivu - istakao je nemački kancelar. 

40 puta gađana leva obala Dnjepra 

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata skoro 40 puta gađale levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je izvor Sputnjika upoznat sa situacijom.

Oglasio se Šolc 

U nekim zemljama razmatraju se perspektive za mir u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za list „Markiše algemajne cajtung“.

„Deo zemalja, uključujući Ukrajinu, na nivou savetnika za bezbednost razmatraju kako bi izgledalo to što bi vodilo mirovnom procesu. Ali da budem jasan: mir je moguć u svakom trenutku“, rekao je on i ponovio da je za to potrebno da Rusija prekine sukob i povuče vojsku.

 

BONUS VIDEO:

GDE JE MALA DANKA? Prošlo je 30 sati, evo šta sve znamo o nestanku dvogodišnje devojčice kod Bora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!