POŽAR NA SVETOJ GORI: Vatrena buktinja "progutala" deo manastira (VIDEO)

Novosti online

05. 03. 2024. u 10:43

VATRENA buktinja je progutala deo skita Svetog Pantelejmona, izdvojenog dela manastira Kutlumuš. Kako se navodi, požar koji je izbio u nedelju progutao je jednu Svetu keliju Bogorodice Životvornog izvora.

ПОЖАР НА СВЕТОЈ ГОРИ: Ватрена буктиња прогутала део манастира (ВИДЕО)

Foto: printskrin/Instagram/npress.gr

Prve varnice unutar kompleksa manastira na Svetoj Gori buknule su u 9.40 i oglasila se uzbuna. Ubrzo je na teren izašlo pet vatrogasnih vozila sa 10 vatrogasaca. Na bezbedno je evakuisan jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu.

Vatra se brzo povećala i cilj je bio da se spreči da se proširi na susedne kelije, koje su bile veoma blizu i u kojima živi na desetine monaha. U borbi sa plamenom mnogi monasi iz susednih kelija su brzo pritekli u pomoć.

Kako pišu grčki mediji, zgrada kelije u sklopu manastira na Svetoj Gori je skoro potpuno uništena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Npress Media (@npress.gr)

Među ktitorima i car Dušan

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Gradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u XII veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog istoimenog potomka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i obnavljan.

U drugoj polovini 14. veka do tada skromni manastir je doživeo procvat. U nekoliko spisa spominju se izdašni ktitori: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih devetnaest svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka ujedinjenih pod zaštićenom celinom Planina Atos.

(Blic)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu