"JOŠ JEDAN POTEZ U HIBRIDNOM RATU" Zaharova: Sporazumi Kijeva i Zapada u suštini ništa ne menjaju

Novosti online

29. 02. 2024. u 08:40

SPORAZUMI Kijeva i zemalja Zapada o bezbednosti u suštini ništa ne menjaju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЈОШ ЈЕДАН ПОТЕЗ У ХИБРИДНОМ РАТУ Захарова: Споразуми Кијева и Запада у суштини ништа не мењају

Foto: Profimedia

- Sporazum o saradnji u sferi bezbednosti, koji je potpisao Kijev sa nizom evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Kanadu, Italiju i Dansku, u Ukrajini je već nazvan ‘garancijama bezbednosti’, iako o ‘garancijama’ u svim dokumentima nema govora i one u suštini ne menjaju ništa - rekla je ona.

Kako je objasnila Zaharova, u njima se samo konstatuje šta se odavno dešava u praksi – velika vojnotehnička i finansijska pomoć Kijevu.

Kao primer je navela da u okviru takvog sporazuma Berlin namerava da Kijevu do kraja 2024. godine izdvoji sedam milijardi evra vojne pomoći i šest milijardi evra poslednje godine, Pariz planira da Ukrajini da tri milijarde evra ove godine. Dodala je da London planira da na ukrajinsku vojsku potroši oko 2,5 milijardi funti, a Otava više od dve milijarde dolara.

Prema njenim rečima, predstavnici zapadnih zemalja koji potpisuju takve dokumente sa Ukrajinom, govore o njima kao o praznim i neobavezujućim. Napomenula je da je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani naglasio da je sporazum Rima sa Kijevom politički i simboličan i da neće imati pravnu snagu.

Istakla je da je Zapad odavno diskreditovao samo značenje garancija i podsetila da u februaru 2014. godine Berlin, Pariz i Varšava ništa nisu uradili kako bi realizovali sporazum zakonitog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i opozicije, iako su garantovali njegovo ispunjenje.

- U februaru 2015. godine su Nemačka i Francuska postale garanti Minskih sporazuma koji su odobreni rezolucijom Saveta bezbednosti UN, koji su zajedno sa Kijevom i ‘sahranili’, dovodeći u zabludu celokupnu svetsku javnost o iskrenosti svojih namera - dodala je ona.

Prema njenim rečima, danas Zapad ponovo ne žuri da na sebe preuzme garancije i da se poveže sa teškim obavezama, već ima samo jedan cilj — da Ukrajinu pretvori u obespravljenu koloniju i da je koristi kao instrument protiv Rusije.

Zaharova je dodala da sporazumi Pariza i Berlina o bezbednosti sa Kijevom ne utiču na odnose sa Rusijom, kao i da su oni na izuzetno niskom nivou.

- Tokom dve godine vidimo kako NATO zemlje, među kojima posebno aktivnu ulogu igraju Nemačka i Francuska (Berlin zauzima drugo mesto posle SAD po obimu isporuke naoružanja i vojne tehnike za ukrajinsku vojsku), napumpavaju Ukrajinu savremenim smrtonosnim sistemima, obučavaju vojnike, snabdevaju obaveštajnim podacima i tako doprinose eskalaciji ratnih dejstava - podsetila je ona.

Istakla je da ih to čini direktnim saučesnicima akcija kijevskog režima.

Napomenula je da elita tih zemalja, kao i ranije, teši sebe iluzijama o mogućnosti da Rusiji nanesu strateški poraz, i smatra jedinom osnovom za rešavanje ukrajinske krize ultimativnu i za Rusiju neprihvatljivu „formulu“ Vladimira Zelenskog.

- U tom kontekstu, potpisivanje novih sporazuma je još jedan, iako simboličan, potez u hibridnom ratu Zapada sa Rusijom, potvrđivanje namere na dugoročnu konfrontaciju sa našom zemljom i nespremnost da se ide putem političko-diplomatskog rešavanja sukoba - zaključila je Zaharova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!