RAT U UKRAJINI: Ukrajinci poraženi u okršaju u Zaporožju; Ruske snage pogodile ukrajinski PVO sistem S-300 u Čerkaskoj oblasti

Милица Шкорић
Milica Škorić

27. 01. 2024. u 07:19 >> 00:49

RAT u Ukrajini - 703. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naložio je vojnim komandantima Odbrambenih snaga da pripreme detaljne planove za dalju zaštitu gradova i infrastrukture na liniji fronta. Ruske snage i dalje pokušavaju proboj kod Avdejevke, dok utvrđuju položaje u Donjeckoj oblasti.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци поражени у окршају у Запорожју; Руске снаге погодиле украјински ПВО систем С-300 у Черкаској области

Foto AP

Moskva: Uništen ukrajinski projektil iznad Belgoroda

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski projektil tipa "uragan" iznad ruskog regiona Belgorod, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Dodaje se da je napad odbijen, i da su jedinice ruske PVO oborile projektil iznad regiona Belgorod.

(Tanjug, Tas)

 

Kijev: U ruskom raketnom napadu pogođeno industrijsko postrojenje u Kremenčuku

 

U ruskom raketnom napadu pogođeno je industrijsko postrojenje u Kremenčuku, gradu u centralnom delu Ukrajine, nakon čega je izbio požar, rekao je guverner regiona Poltava Filip Pronin.

On je u poruci na Telegramu naveo da su Kremenčuk pogodile dve ruske balističke rakete, prenosi Rojters.

U slikama na društvenim mrežama vide se vozila vatrogasnih službi kako gase požar, ali Pronin nije naveo da li ima eventualnih žrtava.

Takođe, lokalni guverner Jurij Malaško naveo je da se i u regionu Zaporožja dogodio napad dronom i da su na licu mesta službe za vanredne situacije.

 

 

Ruske snage pogodile ukrajinski PVO sistem S-300 u Čerkaskoj oblasti

Ruske snage pogodile su ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane S-300 u Čerkaskoj oblasti u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su ruske snage pogodile i ukrajinska skladišta goriva i naoružanje za avijaciju. Ističe se da su te mete pogođene u oblasti Kirovograda i Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

  • Na kupjanskom pravcu je ruska vojska odbila pet napada jurišnih jedinica i 103. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinska vojska je izgubila 25 vojnika, dva oklopna vozila i tri automobila.
  • Na krasnolimanskom pravcu je ruska vojska odbila dva napada jurišnih jedinica u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio 100 vojnika, dva automobila i haubicu D-20.
  • Ruska vojska je u pravcu Donjecka odbila dva napada neprijatelja i uništila tehniku u područjima naselja Krasno, Kleševka, Andrejevka, Georgijevka, Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio oko 250 vojnika među kojima su i ubijeni i ranjeni, dva oklopna vozila, tri automobila i samohodni top „akacija“.
  • Na južnodonjeckom pravcu su ruski vojnici odbili pet napada jurišnih grupa 127. brigade u Zaporoškoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila 115 vojnika, tri automobila i dva samohodna topa „akacija“.
  • Ukrajinska vojska i tehnika su poražene u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio oko 20 vojnika, oklopno vozilo i dva automobila. Uništen je samohodni top „akacija“ i samohodni top „gvozdika“.
  • Na hersonskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila 15 vojnika, dva automobil, četiri samohodna topa „gvozdika“.
  • Operativno-taktičkom avijacijom, dronovima, raketnim jedinicama i artiljerijom su poraženi: sistem S-300 u Čerkaskoj oblasti, skladišta goriva u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, ukrajinska vojska i vojna tehnika u 102 rejona.
  • Sredstva za protivvazduhoplovnu odbranu su oborila sedam američkih sistema „hajmars“ i „vampir“, uništeno je 28 ukrajinskih dronova u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.
  • Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 568 aviona, 265 helikoptera, 11.283 drona, 456 raketnih kompleksa, 14.805 tenkova i drugih borbenih oklopnih mašina, 1.210 višecevnih bacača raketa, 7.881 artiljerijsko oruđe, kao i 17.940 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći u četiri ukrajinske oblasti

Vazdušna opasnost proglašena je tokom noći u četiri ukrajinske oblasti – Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Sumskoj, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, podaci su onlajn karte koju svakodnevno objavljuje ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Za sada nema informacija šta su bile mete gađanja ruske vojske.

Likvidirano minobacačko gnezdo Kijeva

Ruske samohodne haubice „gacint-S“ uništili su minobacačko gnezdo ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Nišanjenje je izvršeno s pomoću dronova u realnom vremenu.

Ruski dronovi uništili švedsko borbeno vozilo

Operateri FPV dronova ruske vojne grupacije „Zapad“ uništili su borbeno vozilo CV-90 švedske proizvodnje i jedno oklopno vozilo ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nijedan jurišni dron nije oštećen prilikom napada na ukrajinske položaje.

Uništeno uporište Kijeva na kupjanskom pravcu

Ruski artiljerijci iz vojne grupacije „Zapad“ uništili su uporište ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Paljba je izvršena sa udaljenosti od oko 18 kilometara iz višecevnih lanseera „grad“, a u nišanjenju su pomogli dronovi.

Prema poslednjim podacima ruskog odbrambenog resora, ukrajinske snage su na kupjanskom pravcu za proteklih sedam dana izgubile 740 vojnika, sedam oklopnih vozila, 18 automobila i 14 artiljerija.

Zelenski traži planove za dalju zaštitu

Šef ukrajinske države zatražio je od vojnog vrha da spremi planove za dalju zaštitu gradova i infrastrukture u gradovima na rubu linije fronta.

- Avdejevka, Kupjansk, jug - svi su najvažniji pravci naših akcija - napisao je Zelenski na Telegramu.

Juče zabeležene čak 94 borbe

Tokom jučerašnjeg dana na frontu su zabeležena 94 okršaja ruskih i ukrajinskih snaga, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

Borbe su se vodile u Harkovskoj oblasti i u Luganskom. U pravcu Avdejevke ruske snage su ponovo pokušale proboj, dok su u pravcu Mariinskog, u Donjeckoj oblasti ruske snage utvrđivale položaje.

Pad ruskog aviona i dalje predmet spora

Rusija i Ukrajina nastavljaju da osporavaju okolnosti oko pada ruskog vojnog aviona u pograničnom regionu Belgoroda u sredu. U padu su poginule 74 osobe. Rusija tvrdi da su avion u kome se nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika oborile ukrajinske snage.

Crne kutije iz aviona dopremljene su u specijalnu laboratoriju u Moskvi, javili su ruski državni mediji. Takođe iz Moskve tvrde da su pronađena i dokumenta koja potvrđuju identitet ukrajinskih zarobljenika.

Ukrajina pozvala Si Đinpinga da učestvuje u mirovnim pregovorima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je optužio Moskvu da se "igra sa životima ukrajinskih ratnih zarobljenika".

Ukrajina je pozvala kineskog predsednika Si Đinpinga da učestvuje u mirovnim pregovorima, rekao je glavni savetnik Volodimira Zelenskog. Švajcarska je pristala da održi samit, kojem će prisustvovati veliki broj svetskih lidera, ali još uvek nisu određeni ni mesto ni datum.

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)