RAT U UKRAJINI: Nema NASAMS-a Kijevu; Rusi napreduju na Severskom pravcu i u Zaporožju; Žestoke borbe kod Avdejevke (MAPA/VIDEO/FOTO)

Novosti online

14. 01. 2024. u 08:16 >> 02:08

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 690. Ruske snage prethodnog dana su preciznim napadima dronovima i raketnim sistemima „kinžal“ uništile objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine za proizvodnju granata i bespilotnih letelica. Jedinice grupe „Istok“ dobile su eksperimentalne dronove FPB kojima se upravlja pomoću specijalnih naočara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Нема НАСАМС-а Кијеву; Руси напредују на Северском правцу и у Запорожју; Жестоке борбе код Авдејевке (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Ruske snage napreduju na Severskom pravcu i u Zaporožju, kod Avdejevke se vode žestoke borbe (VIDEO/MAPA)

Na frontu kod Limana, vode se pozicione borbe u rejonu Torske izbočine i Šumarije Serebrjanski, gde su jedinice Oružanih snaga Rusije odbile napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Duž cele linije fronta dolazi do međusobne razmene artiljerijskih udara. Generalno, na liniji fronta nisu primećene značajnije promene.


Na severskom pravcu, u pozadini neuspeha u regionu Spornog, Oružane snage RF su uspele da razviju ofanzivu u oblasti Veseli. Prema preliminarnim informacijama, prednji odredi ruskih trupa ušli su u selo sa istoka i juga, primoravajući VSU da povuče svoje jedinice na severnu periferiju sela.


Na pravcu Bahmuta, nastavlja se ofanziva kod Bahmuta prema naselju Časov Jar, gde ruske trupe pokušavaju da stvore koridor ka periferiji sela. Bilo je izveštaja o proširenju kontrolne zone u oblasti Hromova. Nastavljene su žestoke borbe na južnom krilu kod Klešćejevke i Andrejevke. Tokom pokušaja kontranapada, grupa VSU je uništena u blizini Klešćejevke.

Ilustracija telegram rybar


Na frontu kod Avdejevke, strane vode žestoke bitke u pravcu Očeretina, kao i kod Stepovoga. U isto vreme, snage VSU su i dalje prisutne u zapadnom delu Stepovoga. Oružane snage Ukrajine dovode pojačanje u Berdiči u cilju daljih napada na ovom području. Međutim, ukrajinska komanda ovde ne stavlja naglasak na dugoročnu odbranu sela, već na nanošenje maksimalne štete Oružanim snagama Rusije. U međuvremenu, ruske trupe se bore u jugozapadnom sektoru kod Pervomajskog. Nastavlja se i napad na odbranu ukrajinskih formacija u zoni postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda AKHZ i na teritoriji baštovanskih zadruga Ivuška i Ivuška-2. Artiljerija aktivno radi na obe strane.



Na Donjeckom pravcu nastavlja se ofanziva ruskih trupa u pravcu Kurahova. Vode se borbe za Georgijevku, gde ruske Vazdušno-kosmičke snage i artiljerija aktivno rade na pozicijama VSU. Zauzvrat, ukrajinske formacije nastavljaju da pucaju na civilnu infrastrukturu Donjecke Narodne Republike. Tokom proteklog dana na udaru su se našli Donjeck, Jasinovatski okrug, kao i Gorlovka, gde je oštećena zgrada i ubijena su dva radnika Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Foto: Printskrin Youtube


Na Ugljedarskom pravcu vode se teške borbe za Novomihajlovku. Prema pisanju ukrajinskih medija, ruske trupe su, da bi zaobišle ukrajinske oružane snage u ovoj oblasti, promenile pravac jurišnih operacija u pravcu Vodjanoja. Ofanziva Oružanih snaga Rusije se nastavlja u oblasti šumskog pojasa kod Konstantinovke: ovde su operateri Lanceta uspeli da pogode tenk VSU dok se povlačio sa vatrenog položaja.

Na zaporoškom pravcu se nastavljaju borbe kod Rabotina, gde jedinice Oružanih snaga Rusije pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju jugozapadno od naselja. Prema nekim izveštajima, ruske trupe su uspele da zauzmu ranije napuštene položaje zapadno od Verbovoga. U popodnevnim satima VSU je napao pogranična naselja Zaporoške oblasti. Pologi su bili izloženi raketnoj paljbi ukrajinskih oružanih snaga: prijavljeni su problemi sa strujom i vodom. Nekoliko sati kasnije u Melitopolju su delovali sistemi PVO Oružanih snaga Rusije. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.

Foto: Jutjub/National Geographic Africa/Profimedia/Ilustracija



Na hersonskom pravcu nema značajnijih promena. Borbe se nastavljaju na ostrvima i u Krinkima. Situacija za Oružane snage Ukrajine u ovoj oblasti nastavlja da se pogoršava svakim danom zbog lošeg vremena: zaleđeni kanali Dnjepra sprečavaju ukrajinske formacije da isporučuju zalihe i rotiraju se na vreme. Istovremeno, navodi se da je VSU delimično uspeo da reši pitanje snabdevanja: neophodan teret se isporučuje helikopterom, pa su izveštaji o evakuaciji ukrajinskog garnizona u Krinkima još uvek preuranjeni.


Na desnoj obali Dnjepra, operateri Lanceta su pogodili samohodne VSU topove 2S1 i kamion u Tjaginki, a pogodili su pikap u Kreščenovki. Zauzvrat, ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Pod vatrom su se našli Krinki, Solonci, Gornostajevka, Aleški i Sagi.

 

Eksplozije u Krivom Rogu

Eksplozija je odjeknula u Krivom rogu, Dnjepropetrovska oblast, javljaju ukrajinski mediji.

Granatirani civili u Donbasu

Ukrajinske snage ispalile su osam granata kalibra 155 milimetara, uključujući dve kasetne granate kalibra 155 milimetara i četiri granate kalibra 152 milimetara na Gorlovku i Donjeck, saopštili su u DNR.

Foto: Profimedia/Ilustracija


 

 

NASAMS-i nestali u akciji

Vojna pomoć koju Zapad šalje Ukrajini se u poslednjih nekoliko meseci značajno smanjila, a poznato je da su novi američki i evropski paketi pomoći odloženi zbog neslaganja unutar predstavničkog Kongresa i Evropskog saveta.

Foto: Printskrin

Zelenski: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je večeras da ruske vlasti pokušavaju da nasiljem i terorom nametnu svetski poredak bez pravila i bezbednosnih garancija, ali da ukrajinske diplomatske inicijative postepeno postaju globalne inicijative.

EU: Jug traži da se uzme u obzir zabrinutost Rusije

Jedan broj zemalja globalnog Juga su na sastanku o ukrajinskoj „formuli mira“ u Davosu istakle potrebu da se uzme u obzir zabrinutost Rusije, rekao je novinarima predstavnik EU posle sastanka.

FOTO: Arhiva novosti/ M.V.

-Dok su partneri iz Globalnog Juga generalno izražavali saosećanje sa teškom situacijom Ukrajinaca i njihovim patnjama, neke (zemlje juga) su naglasile potrebu da se uzmu u obzir zabrinutost Rusije, rekao je on.

Kijev ne pristaje na zamrzavanje sukoba

Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak rekao je da ukrajinske vlasti ne pristaju na zamrzavanje sukoba.

-Predsednik (Zelenski), njegov tim, nikada nismo pristali niti bismo prihvatili bilo kakvo zamrzavanje sukoba. To je neprihvatljivo za ukrajinsko društvo, naravno i za predsednika i njegov tim, rekao je Ermak na konferenciji za novinare u Davosu.

 

 

Američki ISW: Rusi spremaju veliki desant

Ruska komanda priprema nekoliko vazdušno-jurišnih brigada za raspoređivanje u pozadinu ukrajinskih trupa tokom planirane ofanzive na određenim delovima linije fronta. Ovo je izvestio takozvani američki „Institut za proučavanje rata“ (ISW).

Foto: MO RS

Kijev i Bukurešt razgovaraju o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Rumunija počele su razgovore o sporazumu o bezbednosnim garancijama, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

-Uz učešće šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Andreja Jermaka, ukrajinska strana je započela bilateralne razgovore sa državnim sekretarom za strateška pitanja rumunskog Ministarstva spoljnih poslova Julijanom Fotom o bilateralnom sporazumu o bezbednosti, navodi se u saopštenju i dodaje da su ovi razgovori podigli "bilateralne odnose na nivo strateškog partnerstva", preneo je TASS.

Foto: Jutjub/Printskrin

Prema navodima Ukrajine, Rumunija je deveta zemlja koja je započela pregovore o bezbednosti sa tom zemljom.

 

Komandant 5. brigade: Kritično stanje u ukrajinskoj vojsci

U ukrajinskoj vojsci je kritična situacija sa ljudstvom, izjavio je komandant pete posebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Tarasenko, prenosi ukrajinska televizija Espreso.

Foto AP


„Trupe se veoma raduju novim pojačanjima, jer je u mnogim oblastima u mnogim jedinicama situacija prilično kritična sa ljudstvom, a kvalitet novih regruta je dosta loš. Uglavnom su to stariji ljudi, sa mnogo problema karakterističnim za taj uzvrsta. Zaista nam nedostaju mladi momci“, rekao je oficir.
On je pojasnio da je prosečna starost boraca iznad 40 godina.
 

NATO kasetna municija sve manje efikasna - postaje problem za civile

Kasetne municije koje ukrajinska vojska vojska koristi na bojnom polju postaje sve manje efikasna, piše Njujork tajms.

Foto: Tviter KyleJGlen

Kako joj je izjavio neimenovani komandant voda Oružanih snaga Ukrajine, kasetna municija koju su ranije isporučile SAD korišćena je za gađanje velikih grupa ruskih snaga, ali sada u ofanzivama učestvuju „manje jedinice“.

Primetno je i da gađanje ruskih položaje komplikuju duboki rovovi kojima su dobro zaštićeni ruski vojnici.

Deripaska: Bez Rusije nema svrhe govoriti o miru u Ukrajini

Ruski biznismen Oleg Deripaska na svom Telegram kanalu napisao je da smatra neefikasnom predstojeću diskusiju o miru u Ukrajini na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, bez delegacije iz Rusije. Prema rečima biznismena, mira u Ukrajini neće biti do maja 2025. godine.

Foto: Jutjub/CNBC International TV

-Šteta što neće biti konstruktivnog razgovora o situaciji u Ukrajini — neće biti ruske delegacije. Ionako se ne može očekivati mir pre maja 2025. godine, rekao je Deripaska.

On je naglasio da će na forumu biti reči i o uspostavljanju mira na Bliskom istoku. Rešenja će predložiti predstavnici SAD, Katara, UAE i Izraela.

 

"Rusija mora biti uključena u mirovni proces u Ukrajini"

Rusija mora biti uključena u mirovni proces u Ukrajini, izjavio je na konferenciji za novinare u Davosu ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis.

„Na ovaj ili onaj način, moramo pronaći način da uključimo Rusiju u proces. Neće biti mira bez toga da Rusija ne može da iskaže svoje mišljenje“, rekao je ministar.

Švajcarski diplomata je rekao da na sastanku u Davosu o ukrajinskoj „mirovnoj formuli“ na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost, koji se održava 14. januara u Davosu na inicijativu Švajcarske i Ukrajine, učestvuju predstavnici 83 zemlje.

Tokom 2023. godine održana su tri sastanka u formatu ove „formule“. Poslednji od njih održan je na Malti 28-29. oktobra 2023. godine.

Kijev pregovara sa Rumunijom

Kijev je započeo bilateralne pregovore o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu sa Rumunijom, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„Ukrajinska strana je uz učešće šefa kabineta predsednika Ukrajine Andreja Jermaka započela bilateralne pregovore sa državnim sekretarom rumunskog Ministarstva spoljnih poslova Julijanom Fotom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosti…

Rumunija je postala deveta zemlja koja je započeka bilateralne pregovore o bezbednosti sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije ukrajinskog predsednika.

"Ruska vojska zna koordinate svih vojnih objekata u Ukrajini"

Ruska vojska zna lokacije svih vojnih objekata i preduzeća u Ukrajini, izjavio je ukrajinski vojni ekspert Aleksej Getman za Jutjub kanal „Espreso“.

„Oni vrlo dobro znaju (položaje vojnih objekata), jer se sve nalazi u otvorenim izvorima, gde se nalaze naša vojna preduzeća ili preduzeća vezana za vojnu proizvodnju. Mogu se čak pronaći njihove tačne koordinate, tačni nazivi i šta proizvode“, objasnio je Getman.

Getman je napomenuo da su ukrajinske vlasti, u pokušajima da se bore protiv korupcije, same skinule oznaku poverljivosti sa svih vojnih objekata.

„To nije samo greška, to je zločin, jer tamo i doleću (rakete)“, zaključio je stručnjak.

Oglasila se estonska premijerka

Estonija neće proterivati ukrajinske muškarce starosne dobi za mobilizaciju koji su došli u ovu zemlju, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas.

Ona je priznala da je o ovom pitanju razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je u četvrtak posetio Talin, ali je isključila proterivanje Ukrajinaca, pošto se oni u Estoniji nalaze legalno.

„Kada su došli ovde, Evropska unija im je pružila privremenu zaštitu. Stoga definitivno nećemo učiniti ništa da ih izručimo. Zadatak Ukrajine je da kontaktira ljude ovde i pozove ih da se vrate“, rekla je Kalasova u video-intervjuu za „The Kiev Independent“.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak nakon sastanka sa Kalasovom, Zelenski je rekao da su njegovoj zemlji potrebni vojno sposobni muškarci koji su otišli ​​u inostranstvo, napominjući da oni neće nužno biti upućeni na front, ali da mogu da rade i plaćaju porez u Ukrajini, a koji će ići na finansiranje ukrajinsku vojsku. On nije direktno rekao da li Estonija treba da protera ukrajinske državljane koji ovde žive.

Belgorodska oblast na udaru

Oružane snage Ukrajine granatirale su Belgorodsku oblast oko 80 puta tokom proteklog dana, uključujući više od pet puta uz pomoć bespilotnih letelica. Dve osobe su ranjene, a oštećeno je i šest automobila i jedna garaža, napisao je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su na kupjanskom pravcu odbile četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa kod naselja Sinjkovka Harkovske oblasti. ukrajinska vojska izgubila je do 130 vojnika, četiri tenka, osam automobila, artiljerijski sistem M777 i tri haubice „gvozdika“. Osim toga kod grada Volčansk u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije ukrajinske brigade teritorijalne odbrane;

- Na krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su napad jurišnih ukrajinskih grupa u LNR. Ubijeno je i ranjeno više od 80 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila i haubica „msta B“.
- Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinskih jurišnih grupa i brigada u DNR. Poginulo je i ranjeno više od 300 ukrjainskih vojnika, a uništeno devet tenkova, četiri borbena vozila pešadije, među kojima jedan „bredli“, četiri borbena oklopna vozila, raketni sistem „strela 10“ i 27 automobila;
- Tokom protivbaterijske borbe u protekla 24 časa uništena su dva američka artiljerijska sistema M777, samohodno oruđe poljske proizvodnje „krab“, britanski AS-90, nemački „pancerhaubice 2000“, češki samohodni top „dana“, američko oruđe M119 i tri haubice D-30;
- Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 170 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, raketni sistem „strela 10“ i šest automobila;
- Osim toga, tokom protivbaterijske borbe uništeni su: artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, haubica FH-70 proizvedena u Velikoj Britaniji, samohodni top „dana“ češke proizvodnje i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
- Na zaporoškom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 60 vojnika, a uništena su dva ukrajinska oklopna vozila, tri automobila i haubica D-30;
- Ruske snage su na hersonskom pravcu ubile i ranile do 60 ukrajinskih vojnika, a uništile četiri automobila, tri američka artiljerijska sistema M777, samohodno artiljerijsko oruđe „zuzana 2“ slovačke proizvodnje i samohodna haubica „gvozdika“;
- Ruske raketne snage i artiljerija uništile su skladište avionske municije na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti, 98 ukrajinskih artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i tehnika u 112 okruga;
- PVO sistemi oborili su 23 ukrajinske bespilotne letelice i 17 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „uragan“;

Ukrajinski dronovi u Kurskoj oblasti

Ukrajinski dronovi napali su selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije. Jedna osoba je ranjena gelerom, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

Hersonska oblast na meti ukrajinskih snaga

Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa 95 puta gađale devet naselja na levoj obali Dnjepra Hersonske oblasti, saopštio je novinarima izvor upoznat sa situacijom.

Gađana su naselja Kazačji Lager, Aljoški, Pesčanovka, Korsunka, Dnjeprjani, Podstepno, Solonci, Gornostajevka i Sagi.

„Solncepek“ uništile nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine

Posade ruskog sistema TOS-1A „Solncepek“ uništile su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Novomihajlovke.

Ni dubina rovova ni debljina betonskih blokova nisu u stanju da zaštite neprijatelja od napada Solncepeka. Kada termobarični projektil eksplodira, temperatura oko njega dostiže nekoliko hiljada stepeni celzijusa. U kombinaciji sa ogromnim pritiskom, ova toplota bukvalno spaljuje ljudstvo i opremu neprijatelja.

"Pancir S1" na delu

Protivvazdušni sistem „pancir S1“ Oružanih snaga Rusije uništio je ukrajinski dron na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u Kijevu

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i 11 oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Ruski padobranci uništili dva ukrajinska tenka

Ruski padobranci uništili su dva ukrajinska tenka na desnoj obali Dnjepra pomoću dronova Lancet, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da je ukrajinske tenkove otkrio dron „zala“. Traženje ciljeva i njihovo prepoznavanje ovaj model vrši pomoću jake optičke kamere i termovizira. Vazdušno-desantne snage grupe snaga „Dnjepar“ svakodnevno izvode letove na taktičku dubinu radi izviđanja i traženja ciljeva.

Uništeno uporište ukrajinskih snaga na Kupjansku

Minobacači kombinovane armije grupe snaga „Zapad“ uništili su uporište Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska pojačala vojnu opremu

Pripadnici ruske grupe snaga „Istok“ u zoni specijalne vojne operacije dobili su partiju eksperimentalnih udarnih i izviđačkih FPV dronova, kojima se upravlja pomoću specijalnih naočara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ove specijalne naočare omogućavaju operatoru drona visoku preciznost u usmeravanju drona ka cilju.

"FPV sanija" na delu

Ruski tenkovi u zoni specijalne operacije u Ukrajini počeli su da koriste sisteme za suzbijanje dronova FPV „sanija“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da su tokom borbe tenkovske posade 9. motorizovane brigade 1. armijskog korpusa uništile uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Pervomajsko. U borbi je poginulo i ranjeno više od deset ukrajinskih vojnika.

„Sanija“je automatski kupolasti sistem za otkrivanje i suzbijanje FPV dronova. Prema rečima proizvođača, detektor sistema skenira prostor na prisustvo pojedinačnih FPV dronova ili celog roja na udaljenosti do jednog i po kilometra, a dronovi mogu da se suzbijaju na udaljenosti do jednog kilometra. Sistem obezbeđuje suzbijanje bespilotnih letelica čak i kada se tenk kreće.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024