NOVI SVEMIRSKI TRIJUMF NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE SVETA: Indijska sonda stigla na konačno odredište

Novosti online

08. 01. 2024. u 00:09

PRVA indijska misija za posmatranje Sunca stigla je na svoje konačno odredište, do tačke u svemiru odakle će moći neprekidno da posmatra Sunce.

НОВИ СВЕМИРСКИ ТРИЈУМФ НАЈМНОГОЉУДНИЈЕ ЗЕМЉЕ СВЕТА: Индијска сонда стигла на коначно одредиште

Foto: EPA

Letelica Aditja-L1 je putovala četiri meseca od poletanja 2. septembra 2023, prenosi Bi-Bi-Si. Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) lansirala je Aditju-L1 samo nekoliko dana nakon što je Indija ušla u istoriju postavši prva zemlja koja je uspešno prizemljila sondu blizu južnog pola Meseca, a tek četvrta, posle SAD, SSSR i Kine, kojoj je uopšte uspelo da spusti letelicu na lunarnu površinu.

Premijer najmnogoljudnije zemlje sveta Narendra Modi rekao je da je misija značajan i izuzetan podvig.

- To je svedočanstvo izuzetne posvećenosti naših naučnika u realizaciji jedne od najkompleksnijih i najsloženijih svemirskih misija - napisao je Modi na platformi X (Tviter).

Prva indijska svemirska misija za proučavanje najvećeg objekta Sunčevog sistema nazvana je po Suriji - hinduističkom bogu Sunca, koji je takođe poznat kao Aditja. L1 označava Lagranžovu tačku 1, tačno mesto između Sunca i Zemlje gde je letelica sada stigla.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, Lagranžova tačka je mesto gde se gravitacione sile dva velika objekta, kao što su Sunce i Zemlja, međusobno poništavaju, omogućavajući letelici da "lebdi". L1 se nalazi 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što je jedan odsto udaljenosti Zemlja-Sunce.

Opservatorija teška 1.480 kilograma ima sedam instrumenata, a četiri su posvećena direktnom posmatranju solarne aktivnosti. Dva uređaja su rendgenski spektometri koji služe za proučavanje solarnih baklji, jedan je koronagraf koji će stalno snimati Sunce i jedan služi za merenje radijacije. Od preostala tri uređaja, dva služe za proučavanje Sunčevih vetrova, a jedan je magnetometar koji meri magnetno polje. Aditja-L1 košta 45 miliona dolara i na njoj se radi već 15 godina.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!