RAT U UKRAJINI: Oboren ukrajinski Su-27 - Jedan od poslednjih; SBU stavlja raketa na pomorske dronove (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 01. 2024. u 07:18 >> 22:19

RAT u Ukrajini, dan 679. Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas nekoliko projektila koji su se približavali Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен украјински Су-27 - Један од последњих; СБУ ставља ракета на поморске дронове (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti u Ukrajini odjeknulo je pet eksplozija, oštećena je industrijska zona, saopštio je načelnik Lipecke seoske vojne administracije regiona Aleksej Slabčenko.


Amerika priznala vojnu nadmoć Rusije nad Ukrajinom

SAD smatraju da Rusija poseduje značajne vojne resurse u vazduhu i na zemlji, izjavio je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

Takođe je priznao da Rusija ima prednost u odnosu na Ukrajinu i po broju vojnika.

 

Noćni napad Oružanih snaga Ukrajine na Krim (MAPA)

Te noći širom Sevastopolja čuli su se glasne detonacije protivvazdušne odbrane. Tačno nakon masovnog udara ruskih oružanih snaga, ukrajinske snage su pokušale da uzvrate udar na poluostrvo.

Dve protivvazdušne rakete S-200 ispaljene su iz blizine poligona Alibej u regionu Odese. Jedan od njih je oboren na prilazu Sevastopolju, a drugi je pao u rejon planine Kara-Koba bez nanošenja štete.

Ilustracija telegram rybar


Navodno, Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da udare na skladišta i infrastrukturu Crnomorske flote na severnoj strani Sevastopolja i u okolini Inkermana.

Istovremeno, jedinice 31. divizije RV i PVO obeležile su do šest vazdušnih ciljeva. Pretpostavlja se da su još dva S-200 pala u vodu zapadno od rta Fiolent, pre nego što su stigla do Krima.

Neptun, Foto MO. UKR


I još dve rakete (na osnovu brzine i putanje leta možemo zaključiti da su to bili protivbrodski Neptuni) proletele su pored Sevastopolja i njihov signal se izgubio u pravcu Novorosijska.

Oružane snage Ukrajine su, po svemu sudeći, gađale neke druge objekte, ali su rakete, bilo zbog kvara u sistemu, bilo zbog aktivnog delovanja elektronskih ometača, skrenule sa putanje i potom pale u vodu.

Foto: EPA

Kao rezultat toga, napad nije uspeo. A, gledajući prirodu njegovog ponašanja, čini se da su Ukrajinci žurili, pokušavajući da prekinu prenos informacija, ali bezuspešno. Međutim, mogući su ponovljeni pokušaji u narednim danima, uključujući i upotrebu krstarećih raketa.

 

Jedan od poslednjih ukrajinskih Su-27 oboren

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 1. januara da su snage PVO oborile jedan od ukrajinskih borbenih aviona Su-27, koji se smatraju najmoćnijim borbenim avionom u arsenalu zemlje. Ovo je bio jedan od poslednjih Su-27 u ukrajinskoj vojsci, prenosi Military Watch Magazine.

Foto: EPA/Printscreen


Obaranje Su-27 usledilo je posle brojnih izveštaja o ozbiljnim gubicima lakih lovaca MiG-29. Na primer, tokom deset dana intenzivnih vazdušnih borbi od 13. do 23. oktobra 2023. godine, ukrajinsko vazduhoplovstvo je izgubilo 17 aviona, podseća portal.

 

Ukrajinski pomorski dron koristi rakete za napad (VIDEO)

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je snimak nedavnog napada ukrajinskog bespilotnog čamca na Sevastopolj. Napad se dogodio 30. decembra 2023. Nije uspeo. Rusko Ministarstvo odbrane i lokalni zvaničnici izvestili su da je čamac uništen 3 km severno od Sevastopolja.

Foto MO Ukrajine

SBU je objavila snimak sa kamere postavljene na ukrajinski bespilotni čamac. Prikazuje bitku između čamca protiv ruskog patrolnog broda kod obale Sevastopolja. Snimak je isekla ukrajinska vojska, što potvrđuje da je ukrajinski čamac izgubio bitku i da je uništen.

Ovo je prvi snimak koji je pokazao upotrebu raketa ukrajinskog drona SeaBaby. Ranije je ove čamce ukrajinska vojska koristila kao dronove kamikaze, ali su bili naoružani nekim oružjem za pucanje iz daljine. Snimak je potvrdio da vatra ispaljena sa čamca nije bila precizna i da nije oštetila ruski brod.

 

Razmena zarobljenika uz posredstvo UAE

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 248 ruskih ratnih zarobljenika vraćeno u Rusiju iz Ukrajine kao rezultat "složenih" pregovora u kojima su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je više od 200 ukrajinskih ratnih zatvorenika vraćeno iz Rusije, navodi Rojters.

Ove dve zemlje, koje su u ratu blizu dve godine, i ranije su razmenjivale ratne zarobljenike.

Ukrajinski general Tarnavski: “Situacija kod Avdejevke je složena”

Ruske trupe su smanjile broj pešadijskih napada, ali su značajno povećale broj artiljerijskih i vazdušnih udara. U oblasti Marinka i kod Avdejevke nastala je teška situacija za Oružane snage Ukrajine. Ovo je izjavio komandant grupe Tavrija general Aleksandr Tarnavski.

Oružane snage Rusije povećale su broj artiljerijskih i vazdušnih udara, dok su malo smanjile broj pešadijskih napada. U protekla 24 časa izvedeno je 25 vazdušnih udara navođenim bombama na položaje Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska je odbila više od 20 napada ruske vojske, najteža situacija se razvila u oblasti Avdejevka i Marjinka, gde jurišne grupe Oružanih snaga Rusije pokušavaju da napreduju.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske trupe su pokušale da napadnu u rejonu Verbovoje i severno od Avdejevke, ali bezuspešno; u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine samo se to pominje, ali nema informacija o rezultatima.

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

A u zoni odgovornosti komande Hortica, teška situacija se razvila u oblasti Kupjanska i Artemovska (Bahmut). Prema rečima komandanta Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine generala Sirskog, ruske trupe napadaju u rejonu Bogdanovke, pokušavajući da se probiju do Časova Jara. Veoma teška situacija se razvila u oblasti Sinkovka kod Kupjanska, gde Oružane snage Rusije jurišaju na utvrđeno područje. Povećan je broj napada upotrebom tehnike, veoma je aktivna i ruska avijacija, a udari se izvode vođenim bombama.

Rusi napreduju kod Makejevke, VSU se povlači

Ruske jedeinice nastavljaju ofanzivu u pravcu Krasnolimanska. Oružane snage Rusije su u protekla 24 časa bile fokusirane na ispravljanju linije fronta u rejonu sela Makejevka, na zapadu LNR. Podsetimo, od jeseni prošle godine ovo naselje je pod kontrolom uktrajinskih snaga.

Poznato je da su u roku od 24 časa ruske pešadijske jedinice, uz aktivnu artiljerijsku podršku, napredovale na frontu širine i dubine od jednog kilometra. Linija najvećeg napredovanja bila je oko 1,1 km južno od puta koji povezuje Makejevku sa Ploščankom, koju kontrolišu ruske trupe.

Foto Tanjug/AP

Kao rezultat uspešnih dejstava ruskih trupa, Ukrajinci su izgubili kontrolu nad takozvanom Makejevskom balkom i šumskim pojasom severno od pomenutog autoputa. Sada siva zona u ovom pravcu zapravo ide duž istočne periferije sela. A najkraća udaljenost do Makejevke od prednjih položaja Oružanih snaga Rusije je oko 1800 m.

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da drže selo Makejevku pod kontrolom, pre svega zbog činjenice da se nalazi na strateški važnoj raskrsnici puteva, od kojih jedan vodi sa severa ka Krasnom Limanu, a drugi ka okrugu Izjum, Harkovske oblasti.

Nemci, još, ne daju rakete Taurus

Nemačka još uvek nije donela odluku o mogućim isporukama krstarećih raketa „taurus“ Ukrajini, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

-U ovom trenutku nema ništa novo na temu ‘taurusa’. Do danas, što se tiče protivvazdušne odbrane, isporučili smo sve što smo mogli, rekao je portparol i dodao da Nemačka prati situaciju i deluje u skladu sa njom.

Foto printskrin youtube big gun

U budžetu Nemačke za ovu godinu izdvojeno je 8 milijardi evra za isporuku oružja Kijevu. Ukupan obim pomoći Kijevu iz Berlina – humanitarne, finansijske i vojne – od februara 2022. godine premašio je 25 milijardi evra.

 

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Ogledalo nedelje“.

 

 

Ukrajinski vojni obaveštajci: Hispanjola postaje privatna armija

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (HUR) saopštila je danas da partija Jedinstvena Rusija regrutuje svoju "privatnu armiju", plaćeničku armiju Hispanjola.

Kako piše Kijev independent, Hispanjola je prethodno bila deo ruske militantne dobrovoljne jedinice Vostok bataljon, sačinjene od fudbalskih huligana.

Dodaje se da je od 2023. godine, Hispanjola pod kontrolom Jedinstvene Rusije, čiji je lider Vladimir Putin, i da se vodi kao privatna vojna kompanija, navodi vojna obaveštajna služba iz Kijeva.

Prema HUR-u, jedinicu čine fudbalski ultrasi, radikali i neonacistički simpatizeri, ali takođe regrutuje i građane iz siromašnijih ruskih regiona i okupiranih teritorija Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

HUR, takođe, tvrdi da regrutni centri Hispanjole u okupiranoj Ukrajini nude volonterima 2.400 dolara mesečno za učešće u borbenim dejstvima, ali uz uslov da budu na frontu bar šest meseci.

Takođe im je obećano između milion i tri miliona rubalja (10.920 dolara - 32.760 dolara) u slučaju da budu ranjeni i pet miliona rubalja (54.600 dolara) u slučaju da poginu na frontu, dodala je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

"Treba odgovoriti jezikom koji Putin razume"

Novi šef poljske diplomatije danas je pozvao Zapad da opremi Ukrajinu projektilima dugog dometa koji bi joj omogućili da odgovori na masovne ruske udare "na jeziku koji Putin razume".

Norveška šalje dva aviona za obuku ukrajinskih pilota

Norveška će poslati dva borbena aviona "F-16" u Dansku, koji će se koristiti u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje tim avionima američke proizvodnje, najavio je danas norveški ministar odbrane Bjern Arild Gram.

Norveška je već poslala 10 instruktora u Dansku, koji će obučavati ukrajinske pilote, istakao je Gram u saopštenju. Borbeni avioni F-16 bili su na listi želja Ukrajine, dok je Oslo prošle godine najavio da će se pridružiti Danskoj, Holandiji i drugima u doniranju aviona, prenosi Rojters.

Norveške vazduhoplovne snage su svoje borbene avione "F-16" zamenile njihovim naslednim modelom "F-35".

Napad na Sevastopolj

Jake eksplozije čule su se tokom noći u delovima jugozapadne Rusije i na Krimu, javlja Bi-bi-si. 

Ruski zvaničnici kažu da je pogranični grad Belgorod, gde je u subotu ubijeno 25 ljudi, a u utorak jedna osoba, ponovo napadnut, kao i Sevastopolj na Krimu, gđe je oboren ukrajinski projektil.

U Sevastopolju - najvećem gradu na Krimu, projektil je oboren iznad luke, rekao je na Telegramu guverner Mihail Razvožajev. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Uništena uporišta Ukrajinaca kod Kupjanska

Artiljerijske snage grupe "Zapad" uništile su uporišta ukrajinske vojske kod Kupjanska, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajina ponovo napada Belgorod, na snazi vazdušna opasnost

On je na svom Telegram kanalu naveo da nema informacija o posledicama napada. Gladkov je nešto kasnije napisao da je u tom gradu u blizini granice sa Ukrajinom pokrenut alarm za upozorenje na rakete, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da se na meti ukrajinskih snaga našlo i selo Soloti u Belgorodskoj oblasti. U jučerašnjem granatiranju Belgoroda sa ukrajinske teritorije jedna osoba je poginula, a 11 ih je ranjeno, dok je u granatiranju 30. decembra stradalo 25 osoba, među kojima petoro dece, dok je više stotina ljudi ranjeno.

Zaharova: Ruske diplomate niko neće izolovati

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da ruske diplomate niko neće izolovati, kao i da je svet umoran od nezakonitih sankcija i ambicije "uske grupe zapadnih režima".

- Krvava zbrka, zapamtite: niko neće izolovati ruske diplomate. Svet je umoran od ugnjetavanja, nezakonitih sankcija i bolnih ambicija uske grupe zapadnih režima - napisala je Zaharova na Telegram kanalu, komentarišući izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe da "treba izolovati ruske diplomate u zapadnim prestonicama i međunarodnim organizacijama".

Zaharova je naglasila da Rusija ima velike planove za predsedavanje BRIKS-om ove godine, a kako je dodala, pored međunarodnih aktivnosti u inostranstvu, Rusija će i na svojoj teritoriji održavati značajne skupove, prenosi TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!