SZO: Situacija u bolnicama u Gazi je zastrašujuća

Tanjug

26. 12. 2023. u 15:51

KOORDINATOR tima hitne medicinske pomoći pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Šon Kejsi poručio je danas u Gazi kako je situacija u bolnicama te palestinske enklave zastrašujuća.

СЗО: Ситуација у болницама у Гази је застрашујућа

Foto: AP

On je istakao da su zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze preopterećene, kao i da su mnoge od njih potpuno zatvorene, prenela je Al Džazira.

Kejsi je za katarski medij napomenuo da su neprijateljstva u enklavi nastavljena poslednjih dana i uprkos prošlonedeljnoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN, kojom se poziva na povećanje humanitarne pomoći.

- Posetio sam bolnicu Al Aksa, u srednjem delu Gaze, koja je prethodne noć primila više od 100 povređenih, a mnogi dovezeni već su bili mrtvi - rekao je on.

Napomenuo je to kako je preveliki broj ljudi u bolnicama i da je zato veoma važno primeniti rezoluciju Saveta bezbednosti UN, koja poziva na otvaranje humanitarnih koridora.

- Situacija je kritična i zaista je važno da se to realizuje, jer vidimo da mnogi civili gube živote, da bolnice gube funkcionalnost, da su zdravstveni radnici ili otišli ili da nisu u stanju da brinu o mnogim pacijentima, koji čekaju na njihovu pomoć - naveo je Kejsi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je 22. decembra modifikovani, ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane.

Ublažena rezolucija poziva na "hitne korake da se odmah osigura bezbedan i neometan humanitarni pristup, kao i da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstva".

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove