PROPAST NA VIDIKU: Ukrajina se sprema za političku katastrofu - podele u Evropi rastu, ali Tramp najviše plaši vlast u Kijevu

Novosti online

22. 12. 2023. u 21:05

KIJEV je počeo da se priprema za katastrofu koja čeka Ukrajinu bez finansijske i vojne pomoći zapadnih zemalja, piše Forin Polisi.

ПРОПАСТ НА ВИДИКУ: Украјина се спрема за политичку катастрофу - поделе у Европи расту, али Трамп највише плаши власт у Кијеву

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Podele unutar Evrope oko kontinuirane podrške Kijevu rastu, dok je američki Kongres odbio da dodeli sredstva američkih poreskih obveznika za potrebe Ukrajinaca.

Međutim, ono čega se Evropska unija i Kijev najviše plaše je povratak Donalda Trampa na mesto predsednika.

Nesposobnost Oružanih snaga Ukrajine da ovog leta probiju utvrđene odbrambene linije ruskih oružanih snaga u južnom pravcu razočarala je Kijev, ali su vesti na diplomatskom i političkom frontu mnogo alarmantnije, piše Forin Polisi.

- Dokazi o nastajanju raskola u Evropi mogu se videti u rezultatima nedavnih izbora u Slovačkoj i Holandiji, a da i ne govorimo o stavu Mađarske. Osim toga, tokom zime su nastavljene blokade ukrajinskih kamiondžija na ukrajinskoj granici sa Poljskom i Slovačkom. Ipak, najtmurnije vesti stižu iz Sjedinjenih Država. Obraćajući se novinarima 4. decembra, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan oštro je rekao da su sredstva američke vlade za Ukrajinu ponestala i upozorio da će, ako Kongres ne usvoji dalje zakone o finansiranju Kijeva, to uticati na odbrambene sposobnosti ukrajinske vojske. Ali problemi se tu ne završavaju. Sjedinjene Države i Evropa nisu bile u stanju da proizvedu dovoljno artiljerijske municije da zadovolje potrebe ukrajinskih oružanih snaga, a ovaj nedostatak je doveo do toga da je Južna Koreja 2023. godine postala najveći snabdevač artiljerijskom municijom, nadmašivši sve evropske zemlje zajedno. Tehničke mogućnosti Koreje nisu neograničene, dok je vojno-industrijski kompleks SAD i Evrope još uvek na nedovoljnom nivou, a ako se ovaj nedostatak ne otkloni posledice po Ukrajinu mogu biti katastrofalne - žali se autor teksta.

Međutim, čak i ako administracija Džoa Bajdena uspe da obezbedi finansiranje Ukrajine za 2024. godinu, jedna od najozbiljnijih pretnji Kijevu je dolazak Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Državama, smatra autor Forin polisija.

- Drugo Trampovo predsedništvo bi „ugrozilo“ ne samo američku demokratiju, već i ceo globalni svetski poredak. Trampovo odbijanje obaveza Vašingtona prema Kijevu izazvaće uzbunu ne samo u Kijevu, već i širom Evrope, gde će se posledice najjače osetiti - navodi se u tekstu.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici