SI UKAZAO VELIKO POŠTOVANJE SRBIJI I VUČIĆU: Na Peking se Beograd može osloniti - istorijska poseta predsednika Kine

Novosti online

09. 05. 2024. u 21:00

KINA podržava Srbiju u njenoj nezavisnosti, da očuva suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova i Metohije.

СИ УКАЗАО ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ СРБИЈИ И ВУЧИЋУ: На Пекинг се Београд може ослонити - историјска посета председника Кине

AP Photo/Darko Vojinovic)

Na Peking se možemo osloniti u Ujedinjenim nacijama gde ćemo imati čvrstu podršku ove svetske sile povodom svih pitanja koja se tamo pokreću. Srbija će uvek poštovati princip "jedne Kine", čelično prijateljstvo niko neće moći da raskine, jer je naša zemlja lojalan partner i oseća veliku zahvalnost što Kina nikada nije okrenula glavu od Srbije, a posebno ne pre 25 godina kada je NATO izvršio agresiju na našu zemlju.

Ovo su ključne poruke koje su se mogle čuti iz izlaganja dvojice predsednika, Kine i Srbije, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, a neposredno pošto su potpisali Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajedničke budućnosti u novoj eri odnosa. Tim dokumentom naša zemlja je postala prva država u Evropi sa kojom Kina ima ovakvu vrstu sporazuma, čime se prelazi sa strateških bilateralnih odnosa dogovorenih pre osam godina kada je Si bio u Srbiji, na nivo zajedničke budućnosti, što je posebno bitan ekonomski aspekt "paketa" koji je doneo gost.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Ogroman je značaj posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj zemlji, kako u političkom smislu, tako i u ekonomskom smislu. Si je ukazao čast Srbiji i srpskom narodu - ovo je drugi put za osam godina, da Si dolazi u Srbiju. Strateško partnerstvo, koje Srbija i Kina neguju već godinama, iznedrilo je mnogo važnih projekata koji su značajni za život građana.

Setimo se da je Vučić Sija još 2016. godine zamolio da dovede investitore koji će podići RTB Bor i Železaru Smederevo. Posle osam godina, te dve kompanije su najveći izvoznici iz Srbije.

Poseta Srbiji ima strateški značaj

Iz Kine, za razliku od EU, ne stižu ucene i pristici. 

- Kina ima očigledan interes da unapredi odnose sa Srbijom. Ovde Kina može da bezbedno investira u proizvodnju za Evropu, bez ometanja EU i NATO-a. Konačno, Kina se nada da će se Srbija jednog dana pridružiti BRIKS-u. Sijeva poseta Francuskoj, kao jednoj od vodećih država EU, treba da obezbedi da se evropski blok ne ujedini protiv Pekinga, ali njegova poseta Srbiji i Mađarskoj ima strateški značaj, u cilju obezbeđivanja komercijalnih veza sa Evropom - naveo je politički analitičar Timur Fomenko.

Si je i aplaudirao Vučiću kada je predsednik Srbije ponovio jasan stav - Tajvan je deo Kine. Time je predsednik Srbije poručio da naša zemlja poštuje međunarodno pravo, za razliku od zemalja na zapadu kojima su usta puna vladavine prava, a svako moguće pravo i pravilo krše čim trepnu.

Zajednička osobina

Potpredsednik Vlade Aleksanar Vulin je nedavno izjavio i da Srbi i Kinezi imaju jednu dragocenu i veliku osobinu - pamte i dobro i zlo.

- I jedno i drugo hoćemo da vratimo bar duplo - rekao je Vulin.

Istorijska poseta

Premijer Miloš Vučević, istakao je da je Sijeva poseta Srbiji "velika, istorijska i veoma značajna za našu privredu i bolji život svih naših građana".

- Predsednik Si je veliki prijatelj srpskog naroda - rekao je Vučević.

Nove perspektive rasta

Ministar finansija Siniša Mali istakao je veliki značaj posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj zemlji, kako u političkom smislu, tako i u ekonomskom smislu.

- To je dokaz i odgovorne politike koju vodi predsednik Vučić godinama unazad. Naravno, to je za građane važno jer nam otvara potpuno nove perspektive rasta, razvoja, daljeg ulaganja. Osim tog političkog dela, u smislu podizanja i potvrde ugleda naše zemlje, ono što je po meni još važnije to je ta perspektiva kada je ekonomija u pitanju. Otvaramo jedno novo poglavlje, ne samo saradnje sa Kinom, nego i rasta i razvoja - kazao je Mali.

Zamajac za unapređenje odnosa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za Tanjug da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu daje dodatni zamajac za unapređenje odnosa Srbije i Kine, kao i da je uverena će nakon ove posete kineski investitori i kompanije biti još prisutniji u Srbiji.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Ona je ocenila da je doček kineskog predsednika "izgledao impresivno" kao i da je posetu obeležio prijateljski i prisni razgovor uzajamnog poštovanja i poverenja između dva predsednika, Vučića i Sija.

- Stvoreno je jedno uzajamno razumevanje, koje i jeste garant za zajedničku budućnost - istakla je Brnabić.

Podsetila je da je Kina globalna politička, ekonomska i tehnološka supersila i navela da Kina prema drugim zemljama gaji poštovanje i poštuje njihov suverenitet i pravo da donose odluke samostalno.

- To mnoge supersile ne rade. Nažalost, prisutan je trend da oni koji su politički i ekonomski nadmoćni, žele drugima da nametnu svoj sistem odlučivanja i svoj način života. Ne poštuju njihov suverenitet da donose odluke. Narodna republika Kina je u tom smislu drugačija i ja mislim da je to dobar zalog za budućnost - navela je Brnabić.

"Sijeva poseta Srbiju stavila na mapu globalnih geopolitičkih dešavanja"

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić istakao je da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu bila od istorijskog značaja i da je Srbiju stavila na mapu globalnih geopolitičkih dešavanja.

- Ova poseta je bez preterivanja od istorijskog karaktera i stavlja Srbiju na mapu globalnih geopolitičkih dešavanja, podiže nam profil. Ima strateške i ekonomske rezultare - objasnio je Đurić.

Đurić je rekao da mnogi ne bi poverovali kakve je pohvale predsednik Si izneo u vezi ličnosti i vizije predsednika Srbije.

- Ono što je važnije jeste da je poseta rezultirala konkretnim približavanjem, potpisivanjem zajedničke deklaracije koja je Srbiju uvrstila u prvi krug partnera Kine - istakao je on.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vučić dobio poziv da ide u posetu Kini

Dogovorena je i dalja komunikacija Sija i Vučića, telefonom, pismima i novim susretima. Lider sa istoka je pozvao kolegu iz Srbije da dođe u posetu Kini što je Vučić i prihvatio, sa zadovoljstvom. Srbija je jedna od tri evropske zemlje, uz Mađarsku i Francusku, koje je Si posetio tokom ove turneje. On je u našoj zemlji bio 2016. godine i posle osam godina je došao opet. Ako se uzme u obzir da je bila korona i da dve godine nije izlazio iz zemlje, vidi se da je ova poseti i "brža" nego što pokazuje vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...