RAT U UKRAJINI: Besni bitka za tvrđavu Avdejevka, komanda VSU pobegla; Mostobran na Dnjepru se još drži (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

25. 11. 2023. u 07:25 >> 01:17

RAT u Ukrajini, dan 640.

РАТ У УКРАЈИНИ: Бесни битка за тврђаву Авдејевка, команда ВСУ побегла; Мостобран на Дњепру се још држи (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Hronika ratnih dešavanja: Besni bitka za tvrđavu Avdejevka, komanda VSU pobegla; Mostobran na Dnjepru se još drži (VIDEO/MAPA)

Na pravcu kod Starobeljska situacija ostaje stabilna. Kod Sinkovke došlo je do nekoliko sukoba sa ukrajinskim formacijama. VSU i dalje trpi značajne gubitke u sektoru Kupjanska: na primer, u oblasti Ivanovke, ukrajinske oružane snage su dovele 32. brigadu u pozadinu zapadno od Kupjanska radi obnavljanja snage.

 

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Soledara nastavljaju se borbe za taktičke visove kod Klešćejevke bez značajnijih promena. Na jugu, rusko vojno osoblje uspelo je da proširi zonu kontrole u ​​blizini Andrejevke, zauzevši nekoliko uporišta ukrajinskih oružanih snaga.

U sektoru Avdejevske, ruski borci su tokom nekoliko dana teških i krvavih borbi očistili poslednju zgradu u industrijskoj zoni Jasinovataja-2 na jugu. Od 2014. godine industrijsku zonu držale su ukrajinske formacije, a sada je, uprkos svim podignutim utvrđenjima i prebacivanju rezervi, prešla pod potpunu kontrolu ruske armije. Ova linija nema samo simbolički značaj, već je važna i taktički, jer se nalazi na brdu u odnosu na južnu periferiju Avdejevke. Sa ove linije će biti granatirana južna naselja, što će pogoršati situaciju ukrajinskih oružanih snaga.

Istovremeno, na severnom krilu, ruske jedinice su takođe postigle male, ali izuzetno važne rezultate: vojnici Oružanih snaga Rusije uspeli su da se učvrste u blizini železničke pruge pored koksare. Tokom uspešnog napada sa deponije pepela i crpne stanice, bilo je moguće potpuno izbaciti VSU sa lokacije i proširiti kontrolnu zonu u fabrici. U presretnutim pregovorima, ukrajinske formacije se žale na nedostatak podrške.

Prema rečima pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, komanda je potpuno napustila garnizon Avdejevke, ostavljajući podređene da se sami brinu. Istovremeno, nastavlja se prebacivanje pojačanja. Sa zaporoškog pravca prebačene su zasebne formacije 116. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, a 45. odvojeni streljački bataljon je zbog gubitaka u brigadi prebačen u potčinjenost 31. mehanizovane brigade.


U sektoru Orehova nema promena: periodično se dešavaju sukobi u blizini Rabotina i Verbovoja. Ukrajinske formacije su ponovo pokušale da napadnu, ali su pretrpele gubitke i povukle se. Ranije je rusko vojno osoblje artiljerijskom vatrom pokrivalo snage VSU koje su pokušavale da se rotiraju. Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine izgubile su nekoliko jedinica zapadne opreme, uključujući američke oklopne transportere MaxxPro.

U pravcu Hersona, ukrajinski marinci nastavljaju da drže mostobran u centralnom delu sela Krinki. Ruske trupe, zauzvrat, teraju VSU iz šume južno od sela, a takođe vrše masovne napade na položaje VSU u samom naseljenom mestu. Istovremeno, ruske oružane snage granatiraju objekte ukrajinskih oružanih snaga na suprotnoj obali. Prema nekim izveštajima, položaj VSU u sektoru se značajno pogoršao, ali još nema tačnih informacija.

 

Zelenski traži još PVO

Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane da zaštiti svoje izvozne rute žitarica, kao i regione koji se graniče sa Rusijom, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se na međunarodnom samitu o bezbednosti hrane u Kijevu.

Bitka za Avdejevku: Oslobođenje industrijske zone Jasinovataja-2 (MAPA)

Ruski borci su pre nekoliko sati, tokom višednevnih teških i krvavih borbi, očistili poslednju zgradu u industrijskoj zoni Jasinovataja-2 na jugu Avdejevskog utvrđenja.

Od 2014. godine industrijsku zonu držale su ukrajinske formacije, a sada je, uprkos svim podignutim utvrđenjima i prebacivanju rezervi, prešla pod punu kontrolu ruske armije.

Ilustracija telegram rybar


Ova linija nema samo simbolički značaj, već je važna i taktički, jer se nalazi na brdu u odnosu na južnu periferiju Avdejevke. Sa ove linije će biti granatirana južna naselja, što će pogoršati situaciju ukrajinskih oružanih snaga.

U isto vreme, na severnom krilu, ruske jedinice su takođe postigle male, ali izuzetno važne rezultate: vojno osoblje Oružanih snaga Rusije uspelo je da se učvrsti na železničkoj pruzi pored koksare.

Tokom uspešnog juriša sa deponije pepela i crpne stanice, uspeli su da potpuno izbace jedinice VSU sa mesta i prošire kontrolnu zonu u fabrici.

Foto AP

U presretnutim razgovorima ukrajinske formacije se žale na nedostatak podrške. Prema rečima pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, komanda je potpuno napustila garnizon Avdejevke, ostavljajući podređene da se sami brinu.

Ujedno se nastavlja transfer pojačanja. Iz zaporoškog pravca prebačene su zasebne formacije 116. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, a 45. odvojeni streljački bataljon je zbog gubitaka u brigadi prebačen u potčinjenost 31. mehanizovane brigade.

 

Vazdušna uzbuna u pet regiona

Vazdušna opasnost proglašena je u pet ukrajinskih oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Reč je o Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Prethodno je saopšteno i da su se sirene za vazdušnu opasnost oglašavale i u Kijevu.

Bitka za Avdejevku – iz pričije perspektive (VIDEO)

Pogled je iz ptičje perspektive na Avdejevsku koksaru, na koju juriša ruska vojska.

Za Oružane snage Ukrajine situacija je i dalje izuzetno teška u gotovo svim oblastima, Ukrajinci se povlače, gube položaje.

Foto Tanjug/AP

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nastavljaju da bombarduju neprijatelja kasetnim bombama.

Švajcarska šalje pomoć Kijevu

Švajcarska će Ukrajini poslati pomoć u iznosu od 110 miliona dolara, saopštio je predsednik te zemlje Alen Berse.

Kako je rekao, ta pomoć će biti usmerena na razminiranje ukrajinske teritorije.

 

Tinejdžer je povređen tokom granatiranja Jasinovataje

Dečak rođen 2012. godine povređen je u granatiranju Jasinovate od strane ukrajinskih trupa i nalazi se u bolnici u srednje teškom stanju, rekao je šef DPR Denis Pušilin na svom Telegram kanalu.

-Usled današnjeg granatiranja Jasinovataje, ranjen je dečak rođen 2012. godine, u bolnici je umereno teškog stanja, navodi se u saopštenju čelnika republike.

Napominje se da je u granatiranju DNR oštećeno sedam stambenih zgrada u Donjecku, Gorlovki i Jasinovataji, tri civilna infrastrukturna objekta, energetski objekat u Jasinovataji, Dom kulture i hram u Gorlovki.

"Odvažni" u akciji: Solncepjok ne ostavlja šansu VSU (VIDEO)

Sibirska četa jedinice ,,Odvažni'' učestvuje u ofanzivi ruskih snaga u rejonu naselja Torsko u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Foto printskirn telegram vysokygovorit


Glavno obeležje sistema TOS-1A Solncepjok je municija sa termobaričnim i zapaljivim bojevim glavama koje spaljuju ciljeve. Puna salva teškog bacača sa 24 rakete garantovano će „očistiti“ površinu od 4 km². Polje visoke temperature od 3.000 stepeni sa ogromnim pritiskom potpuno uništava pešadijska i laka vozila. Sistem je više puta dokazao svoju efikasnost u borbi protiv terorista u Siriji i Iraku (Video snimak pogledajte OVDE).

 

Riter: Kijev bi mogao da prokocka pola Ukrajine

Ukrajina bi mogla da izgubi 50 odsto svoje teritorije posle kolapsa Oružanih snaga, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Foto Tanjug/AP

Vazdušna opasnot nad Kijevom

U Kijevu i kijevskoj oblasti je proglašena vazdušna opasnost. Oblast ponovo pod udarom projekila i dronova.

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Veliki gubici VSU u napadima na ruske jedinice


Na kupjanskom pravcu protivnik je izgubio 110 vojnika;

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su pretrpele ogromne gubitke: do 290 ubijenih i ranjenih;

Na krasnolimanskom pravcu kod mesta Grigorovka ruska vojska je odbila napad jedinica ukrajinske Nacionalne garde, dok je ko mesta Petrovsko ukrajinska vojska izgubila 55 vojnika;

Na južnodonjeckom pravcu odbijen je napad protivnika kod mesta Prijutno, a ukrajinska vojska je izgubila do 150 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Na zaporoškom pravcu su odbijena dva ukrajinska napada, likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika, uništena dva tenka;

Na hersonskom pravcu među ukrajinskim vojnicima ima 35 ubijenih i ranjenih;

Uništena su dva ukrajinska skladišta na vojnim aerodromima u Dolgincevu i u blizini Dnjepropetrovska;

Kod mesta Serebrjanka uništena su dva komandna punkta ukrajinskih jednica;

U dnjepropetrovskoj oblasti oborena su dva ukrajinska aviona MiG-29

 

 

Stiže novih 100 miliona evra za vlast u Kijevu

Ukrajina će dobiti značajnu finansijsku pomoć od Švajcarske u iznosu od preko 100 miliona evra, saopštio je švajcarski predsednik Alen Berset.

Oborena dva ukrajinska lovca MiG-29, 18 dronova i jedan projektil "hajmars"

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila dva ukrajinska lovca MiG-29, 18 dronova i jedan projektil "hajmars", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Uništeno skladište ukrajinske vojske i komandni centar na artjomovskom pravcu

Primenom bespilotnih letelica "orlan-10" i haubica "msta-b" ruske desantne jedinice su uništile skladište ukrajinske vojske i komandni centar na artjomovskom pravcu.

Novinar Boris Maksudov odlikovan za hrabrost

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se novinar TV "Rusija 24" Boris Maksudov posmrtno odlikuje za hrabrost.

Podsetimo, Maksudov je ranjen kod Zaporožja a pre nekoliko dana je preminuo od posledica zadobijenih rana.

 

Kličko: Dve osobe povređene u ruskom napadu dronovima na Kijev

Više delova Kijeva bili su jutros meta masovnog napada dronovima, izjavio je jedan očevidac, a gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da su dve osobe povređene kada su fragmenti oborenih dronova pali na stambene zgrade.

Kličko je na svom Telegram kanalu napisao da su fragmenti presretnitih dronova izazvali požar u jednom obdaništu, prenosi Rojters.

Ukrajinski mediji prethodno su javili da se u Kijevu čula serija eksplozija. Vazdušna uzbuna je objavljena u nizu oblasti u Ukrajini - Kijevskoj, Čerkaškoj, Černigovskoj, Sumskoj Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Hersonskoj, preneo je Unijan.

Uništeno skladište ukrajinske vojske

Primenom bespilotnih letelica "orlan-10" i haubica "msta-b" ruske desantne jedinice su uništile skladište ukrajinske vojske i komandni centar na artjomovskom pravcu, preneo je Sputnjik. 

Putin potpisao ukaz o odlikovanju novinara

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se novinar TV "Rusija 24" Boris Maksudov posmrtno odlikuje za hrabrost.

Podsetimo, Maksudov je ranjen kod Zaporožja a pre nekoliko dana je preminuo od posledica zadobijenih rana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024