UKRAJINA ZAPLENILA IMOVINU POSLANIKA RADE: Objavio snimak o Bajdenu, osumnjičen za izdaju

Novosti online

23. 11. 2023. u 18:30

PEČERSKI sud Kijeva danas je naredio zaplenu imovine poslanika Rade Aleksandra Dubinskog osumnjičenog za državnu izdaju.

УКРАЈИНА ЗАПЛЕНИЛА ИМОВИНУ ПОСЛАНИКА РАДЕ: Објавио снимак о Бајдену, осумњичен за издају

Foto Tanjug/AP

Prema zvaničnim informacijama, zaplena imovine se vrši zbog neplaćanja poreza. Zaplenjeno je više od 20 nekretnina, 17 automobila, uključujući i "mercedes", "porše", "maserati", a najveći deo ove imovine, kako piše TASS, vodi se na majku i ženu poslanika. Sajt "ukraina.ru" piše i da je istragom utvrđeno da vrednost njihove imovine znatno prevazilazi obim njihovih prihoda.

Istragu sprovodi Državni istražni biro Ukrajine.

Ipak, interesantno je da je hajka na Dubinskog počela zbog događaja iz 2020. godine, zbog kojih ga je Ukrajina 13. novembra ove godine optužila za izdaju i izvršila pretres njegovog doma. Ovi događaji povezani su sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i njegovim sinom Hanterom Bajdenom i audio snimcima koji datiraju još iz 2015. i 2016. godine.

Kako piše portal RBK, ukrajinska služba bezbednosti tvrdi da je on organizovao događaje na kojima su se širile neistine vezane za navodno mešanje Ukrajine u američke predsedničke izbore 2020. godine.

Kijev tvrdi da je Dubinski zajedno sa još nekim licima, po naredbi Rusije, izvršavao zadatke koji su imali za cilj "diskreditaciju imidža Ukrajine na međunarodnoj sceni" kako bi se pogoršali odnosi Kijeva i Vašingtona i otežalo pristupanje Ukrajine u EU i NATO.

Zbog svega toga Dubinski se od 14. novembra nalazi u istražnom pritvoru.

Vašington je iz istog razloga ranije sankcionisao Dubinskog i njegove saradnike navodeći da su zapravo oni pokušali da se umešaju u izborni proces u SAD.

Kao jedan od dokaza za to navode se audio snimci, koji je objavio jedan od saradnika Dubinskog, Andrej Derkač, inače, bivši narodni poslanik Ukrajine.

Na snimcima se čuje kako sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden, koji je u trenutku objavljivanja snimaka bio kandidat na predsedničkim izborima, zahteva od tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka otpusti generalnog tužioca Ukrajine Viktora Šokina jer je pokrenuo krivični postupak protiv firme "Burisma", u kojoj je radio sin američkog predsednika Hanter.

Hanter Bajden je tada bio član borda direktora "Burisme", kompanije koja se bavi proizvodnjom gasa, a snimci datiraju iz 2015. i 2016. godine.

TASS danas navodi da je to razlog zbog kojeg je protiv Dubinskog pokrenuta istraga.

Dubinski je ranije inače bio popularan televizijski novinar televizije "1+1".

Ukrajinski mediji tvrde da je on u Radi propagirao interese biznismena i vlasnika te televizije Igora Kolomojskog. Kolomojski se trenutno nalazi u zatvoru zbog finansijskih mahinacija, a Rusija ga je uvrstila u svoj spisak ekstremista i terorista.

Na sve ove optužbe Dubinski kaže da su to pokušaji predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da ga slomi, iako su pravi izdajnici države upravo on, Zelenski, i njegov saradnik Andrej Jermak, "što je dokazano raznim materijalima, novinarskim istraživanjima i događajima", koji su se desili od februara 2022.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja