PREMIJER ŠKOTSKE UPUTIO APEL SUNAKU: Ujedinjeno Kraljevstvo da prizna Državu Palestinu

Tanjug

21. 11. 2023. u 23:09

ŠKOTSKI premijer Humza Jusaf poslao je danas otvoreno pismo britanskom premijeru Rišiju Sunaku u kojem je zatražio da Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično prizna Državu Palestinu.

ПРЕМИЈЕР ШКОТСКЕ УПУТИО АПЕЛ СУНАКУ: Уједињено Краљевство да призна Државу Палестину

Foto: Profimedia

On je naveo da bi se time "prekinuo politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja".

- Od suštinskog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo jasno stavi do znanja izraelskoj vladi i svetu da u skladu sa podrškom rešenju dve države, samo Palestinci mogu da imaju vlast u Gazi. Naravno, ta vlast se mora sprovoditi na način koji će obezbediti da narod Izraela, kao i Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali, mogu da žive u miru i bezbednosti - napisao je Jusaf u pismu objavljenom na sajtu premijera Škotske.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, kao i da bi bilo od pomoći da London prizna Državu Palestinu unutar granica iz 1967. godine, "kao što je učinilo preko 130 članica Ujedinjenih nacija, uključujući devet članica Evropske unije i kao što je obećala nova španska vlada".

Prema njegovim rečima, priznanje bi Palestincima pružilo nadu da je moguće pravedno i trajno političko rešenje.

- Izraelskoj vladi bi to jasno stavilo do znanja da je vojno rešenje iluzorno i da je proterivanje Palestinaca iz Gaze neprihvatljivo - naveo je Jusaf.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024