RAT U UKRAJINI: Amerika - Rusija može da ostvari taktičku prednost; Pored Ahmata ne prolaze ni Kraken ni Azov (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 10. 2023. u 07:32 >> 21:28

RAT u Ukrajini - 610. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америка - Русија може да оствари тактичку предност; Поред Ахмата не пролазе ни Кракен ни Азов (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Iranski moćni dronovi u rukama Moskve

Bespilotne letelice koje je preneo Teheran namenjene su za upotrebu u zoni fronta u Ukrajini. Imaju autonomiju od oko četiri sata i mogu da kontrolišu područje između 20 metara i 12 kilometara nadmorske visine. Bespilotne letelice Karar mogu biti naoružane raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja dometa od 500 metara do 12 kilometara.

 

Amerika smatra: Rusija može da ostvari taktičku prednost

Američka strana smatra da Rusija može da ostvari taktičku prednost u Ukrajini tokom ofanzivnih operacija u narednim mesecima, saopštio je na redovnom brifingu za novinare Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Foto Tanjug/AP

-Rusija je ponovo pokrenula ofanzivu na istoku Ukrajine u nekoliko pravaca, uključujući u području Avdejevke, Limana i Kupjanska, rekao je on.

-Očekujemo dalje napade Rusije. Ovo je dinamičan sukob. I treba da zapamtimo da Rusija još uvek ima neke ofanzivne sposobnosti i da može da postigne neke taktičke prednosti u narednim mesecima, dodao je Kirbi.

Granatiran centar Donjecka

Dve višespratnice su pogođene u centru Donjecka usled granatiranja ukrajinskih oružanih snaga, javlja dopisnik Sputnjika.

Najmanje jedan civil je povređen.
 

 

Ne prolaze ni Kraken ni Azov: Pripadnik Ahmata o borbama kod Kremne

Jedinice „Kraken“ i „Azov“ koje je Kijev rasporedio u pravcu Kremena trpe gubitke, rekao je za RIA Novosti vojnik specijalne jedinice „Ahmat“, koji obavlja niz zadataka u ovom sektoru fronta.

Ranije je komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov izjavio za RIA Novosti da borci specijalaca Ahmat zajedno sa drugim jedinicama ruske vojske napreduju na Kremenskom i Belogorovskom sektoru fronta u Donbasu.

-VSU pokušava da se probije sa strane Žitlovke, sa strane Dibrova (Kremenski okrug - prim. aut.) kroz šumu. Bataljon ukrajinskih specijalnih operacija Kraken dodat je bataljonu Azov, ali ne koristi, oni trpe ogromne gubitke i bar ne mogu da prođu neko vreme, rekao je „Had“.

Kremena se nalazi na granici LNR sa DNR i kroz ovaj grad prolazi put za Krasni Liman i dalje za Slavjansk kao deo aglomeracije Lisičansk-Severodonjeck.


SAD su najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će izdvojiti novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 150 miliona dolara, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

Foto AP


Ona uključuje dodatnu municiju za raketne sisteme zemlja-vazduh i za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, navodi se u saopštenju Pentagona.
 

 

Odbijeni napadi VSU

Ruska vojska je odbila pet napada ukrajinskih snaga kod mesta Kurdjumovka i drugih naselja na donjeckom pravcu. Protivnik je na tom delu fronta izgubio preko 500 vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga "Jug" Vadim Astafjev.

Foto telegram rybar

Veliki gubici VSU

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudstvu, isporuke municije sa Zapada ne pokrivaju potrebe Ukrajine, a dugo pripremana kontraofanziva je propala bez obzira na zapadnu tehniku, piše francuski "Mond".

U članku pod naslovom "Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva" autori ukazuju da ukrajinska vojska više ne napreduju.

Foto Tanjug/AP

-Posle 150 dana od početka kontraofanzive Ukrajine na jugu zemlje vojska i zapadni analitičari priznaju: vojska Kijeva uspela je da se pomeri napred samo malo, a što je najvažnije više uopšte ne napreduje, navodi list konstatujući da oružane snage Ukrajine za pet meseci nisu uspele da probiju ruske linije odbrane.

Ne funkcioniše žitni koridor

Ukrajinski žitni koridor u Crnom moru ne funkcioniše dva dana zbog aktivnosti ruske avijacije, saopštila je kompanija za konsalting Barva Invest, pozivajući se na Upravu morskih luka Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine su takođe potvrdile zabranu, pojašnjavajući da se ona primenjuje danas, ali bi mogla da se produži.

Foto AP

 

Republikanci bi da preusmere sredstva ka Izraelu, umesto ka Ukrajini

Grupa američkih republikanskih senatora je, zbog sve većeg nezadovoljstva povećanjem finansiranja Kijeva, predstavila predlog zakona koji bi omogućio da se pomoć dodeli Izraelu, ali ne i da se sponzoriše Ukrajina, piše „Volstrit džurnal“.

„Moje kolege i ja čvrsto verujemo da svaka pomoć Izraelu ne treba da se koristi kao poluga za slanje desetina milijardi dolara Ukrajini“, rekao je senator iz Kanzasa Rodžer Maršal.

Republikanski senator iz Ohaja Džejms Vens, senator iz Jute Majk Li i senator iz Teksasa Ted Kruz takođe su se založili za razdvajanje sredstava.

Foto AP

U članku se ističe da ovo ukazuje na probleme sa kojima se suočava predlog Bele kuće da se dodatno izdvoji 106 milijardi dolara za vojnu i drugu pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim zemljama.

Na taj način biće moguće izbeći blokiranje izdvajanja novca Izraelu u Predstavničkom domu, gde se već više od polovine republikanaca protivi finansiranju Kijeva.

Budžetski zahtev predsednika Džozefa Bajdena predviđa izdvajanje 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, od čega su 46,1 milijarda dolara rashodi za odbranu, a 11,8 milijardi dolara direktna budžetska podrška. Očekuje se da će Izrael dobiti 14,3 milijarde dolara.

 

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

* Na krasnolimanskom pravcu ruska vojska je odbila četiri ukrajinska napada, snage Kijeva izgubile su 120 vojnika;

* Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile oko 100 vojnika;
* Na kupjanskom pravcu ruska vojska je odbila čest napada oružanih snaga Ukrajine, a protivnik je izgubio 225 vojnika;
* Ruske snage su na donjeckom pravcu likvidirale 295 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i pet oklopnih vozila;
* Na zaporoškom pravcu odbijen je napad jurišne grupe ukrajinske vojske kod Rabotina;
* U zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 85 vojnika, kao i tri tenka, od toga dva "leoparda";
* U Hersonskom pravcu likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika, uništeno je skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti;
* Na zaporoškom pravcu uništen je artiljerijski sistem M777 i haubica M119 američke proizvodnje

FSB: Ukrajinski agent planirao napad na vojni odsek u Tveru

Federalna služba bezbednosti Rusije neutralisala je ukrajinskog agenta koji je planirao teroristički napad u vojnom odseku u Tveru, navodi se u saopštenju FSB.

- Likvidirani terorista bio je državljanin Rusije. On je bio član zabranjene ukrajinske organizacije. Kijevu je prenosio podatke o vojsci i energetskim objektima, trebalo je da digne u vazduh vojni odsek. Prilikom hapšenja je pružao otpor zbog čega je likvidiran - navedeno je u saopštenju.

Premijer Slovačke: Nećemo pružati vojnu pomoć Kijevu

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da ova zemlja neće pružati vojnu pomoć Ukrajini.

Ukrajina jedna od tema u Briselu

Nastavak podrške Ukrajini biće tema lidera Evropske unije, koji se sastaju danas u Briselu. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u pozivnom pismu rekao da će EU nastaviti nepokolebljivu podršku toj zemlji, koliko god bude potrebno.

Broj ranjenih ukrajinskih vojnika se utrostručio

Od početka kontraofanzive Kijeva borj ranjenih ukrajinskih vojnika se utrostručio, piše "Fajnenšel tajms".

Podatke o tome iznela je vojni lekar sa prve linije fronta Alina Belous. Po njenim rečima, od početka kontraofanzive ona i drugi lekari rade 24 sata dnevnom, sedam dana u nedelji.

Ispuštene granate na Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata sa četiri drona ispustili šest granata i druge municije na teritoriju Belgorodske oblasti, naveo je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinska vojska na gubitku

Poslednjih dana ukrajinska vojska je izgubila tri tenka "leopard 2" odjednom, a to je najteži gubitak za Ukrajinu od početka kontraofanzive kada je reč o tehnici strane proizvodnje, naveo je analitičar "Forbsa" Dejvid Eks.

Ruska vojska odbila napade ukrajinskih snaga

Ruska vojska je odbila pet napada ukrajinskih snaga kod mesta Kurdjumovka i drugih naselja na donjeckom pravcu. Protivnik je na tom delu fronta izgubio preko 500 vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga "Jug" Vadim Astafjev.

Kasne isporuke oružja u Ukrajinu

Evropska unija je u zaostatku sa realizacijom plana isporuke Ukrajini milion komada artiljerijske municije do marta, piše Blumberg i navodi da je do sada ostvareno 30 odsto od predviđenog.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ranije rekla da je uverena da će Unija isporučiti Kijevu obećanu municiju do februara 2024.

Kahovska hidroelektrana teško oštećena

Kahovska hidroelektrana, teško oštećena u granatiranju ukrajinskih snaga, neće moći da se obnovi već će morati ponovo da se gradi, rekao je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Podsetimo, ukrajinska vojska je 6. maja izvela seriju udara na hidroelektranu, usled čega je oštećen deo brane i došlo je do izlivanja vode. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da napad na Kahovsku hidroelektranu predstavlja varvarski čin kijevskog režima koji je doveo do ogromne ekološke i humanitarne katastrofe.

Zelenski: Ruski dronovi najverovatnije su gađali nuklearku Hmeljnicki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u napadu ruskih dronova danas u regionu Hmeljnicki verovatno ciljano područje istoimene nuklearne elektrane.

"Najverovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmeljnicki. Udarni talas od eksplozije zatresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, svaki ruski napad, posebno onaj koji se usuđuje da gađa nuklearnu elektranu i druge ključne objekte, predstavlja dokaz da je pritisak na Rusiju nedovoljan.

Snažne eksplozije blizu područja nuklearne elektrane Hmeljnicki oštetile su prozore, ali nisu uticale na rad elektrane ili na njeno napajanje.

Kijev saopštio da je u ruskom granatiranju područja kod nuklearne elektrane Hmeljnicki povređeno 20 osoba i da su neki gradovi ostali bez struje.

Moskva optužuje Kijev za napad na Belgorodsku oblast na koju je, tvrde, ispaljeno 180 projektila. U Rusiji testirano izvođenje intenzivnog nuklearnog napada - kao odgovor na nuklearni napad protivnika.

Jučerašnji dan rata u Ukrajini obeležilo je rusko granatiranje područja kod nuklearne elektrane Hmeljnicki. Kako su saopštile ukrajinske vlasti, u tom napadu je 20 osoba povređeno, a dva grada ostala su bez struje zbog oštećenih dalekovoda.

Takođe, lokalne vlasti tvrde da su ruske snage za 24 sata izvele 35 vazdušnih napada na Hersonsku oblast. U jednom od njih je, kako navode, pogođena kuća u stambenom delu Berislava, pri čemu je poginuo 42-godišnji muškarac.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)