NAJGORE MOGUĆE VESTI ZA IZRAEL: Zastrašujuća izjava šefa Hezbolaha

Novosti online

13. 10. 2023. u 14:24

LIBANSKI pokret Hezbolah koji podržava Iran kaže da je spreman da se pridruži Hamasu u ratu protiv Izraela kada za to bude pravi trenutak

НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТИ ЗА ИЗРАЕЛ: Застрашујућа изјава шефа Хезболаха

Foto: AP Photo/Hussein Malla

- Potpuno smo spremni i kada dođe vreme za akciju, mi ćemo to preduzeti - rekao je zamenik šefa Hezbolaha Naim Kasem na propalestinskom skupu u južnom predgrađu Bejruta.

Preuzeli odgovornost za napad na Izrael
 

He­zbo­lah je juče pre­u­zeo od­go­vor­nost za na­pad pre­ci­znim pro­jek­ti­li­ma na Izra­el iz Li­ba­na. Iz ove pro­i­ran­ske po­li­tič­ke or­ga­ni­za­ci­je ši­it­skih mu­sli­ma­na u Li­ba­nu sa­op­šte­no je da je to od­go­vor na ra­ni­je izra­el­ske na­pa­de u ko­ji­ma su po­gi­nu­la tri nje­na bor­ca.

Izra­el­ska voj­ska (IDF) sa­op­šti­la je da je pro­tiv­ten­kov­ska vo­đe­na ra­ke­ta is­pa­lje­na iz Li­ba­na na voj­nu ba­zu u bli­zi­ni se­la Arab el Aram­še, na se­ve­ru ze­mlje, a ne­du­go za­tim sti­glo je i sa­op­šte­nje IDF da je Izra­el uz­vra­tio i na­pao ci­lje­ve u Li­ba­nu.

Rezervisti na granici sa Libanom
 

Izraelska vojska poslala je juče rezerviste u gradove na granici sa Libanom, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na ID.

- Izraelske odbrambene snage saopštile su da su rasporedile rezerviste u gradove na libanskoj granici radi opšteg pojačanja trupa na severu Izraela - piše list.

Šta je Hezbolah
 

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom. Iranska nacionalna garda je Hezbolah osnovala 1982. godine kako bi „izvezla” islamsku revoluciju i borila se protiv izraelskih snaga koje su napale Liban.

Hezbolah se može pohvaliti preciznim raketama i time može da pogodi sve delove Izraela. Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je 2021. godine da grupa ima 100.000 boraca, a SAD procenjuju da im Iran šalje stotine miliona dolara na godišnjem nivou.

Hezbolah ima duboke veze sa drugim militantnim grupama u regionu koje podržava Iran, uključujući palestinske frakcije Hamas i Islamski džihad. Nakon što je Hamas u subotu izveo veliki napad na Izrael, iz Hezbolaha su naveli da su „u direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)