EVROPSKA DEMOKRATIJA NA DELU: Moldavija zabranjuje članovima proruske partije da se kandiduju na izborima

Novosti Onlajn

05. 10. 2023. u 18:17

PARLAMENT Moldavije pokrenuo je proceduru da se spreče članovi zabranjene proruske partije Šor da učestvuju na lokalnim izborima za druge stranke ili kao nezavisni kandidati.

ЕВРОПСКА ДЕМОКРАТИЈА НА ДЕЛУ: Молдавија забрањује члановима проруске партије да се кандидују на изборима

Foto EPA

Ustavni sud je u junu proglasio opozicionu stranku neustavnom, ali je početkom ove sedmice saopštio da njeni članovi imaju pravo da se kandiduju na lokalnim izborima 5. novembra ako ne predstavljaju zabranjenu stranku, prenosi "Euraktiv".

Stranka, na čijem je čelu prognani biznismen Ilan Šor, koji je osuđen za prevaru i pranje novca, predvodila je višemesečne proteste protiv predsednice Maje Sandu i njene vlade zbog rasta cena. Sandu je optužila i Šora i Rusiju da pokušavaju da destabilizuju Moldaviju.

U potezu protiv članova partije Šor, moldavski parlament odobrio je amandman na Izborni zakonik kojim se "konkretnim ljudima" zabranjuje učešće na lokalnim izborima. Amandman, koji je sada prošao kroz parlament, predviđa da organi za sprovođenje zakona dostave spisak takvih ljudi Centralnoj izbornoj komisiji, koja će sačiniti konačnu listu.

Šor je iz izgnanstva u Izraelu osudio mere skupštine.

- Parlament je danas proglasio totalnu diktaturu u Moldaviji, gde zakoni i sudovi nemaju snagu i ne postoji ustavni okvir - naveo je on na društvenim mrežama.

Marina Tauber, njegov najistaknutiji politički saveznik i kandidat za gradonačelnika sledećeg meseca u drugom po veličini gradu u Moldaviji, Balti, osudila je taj potez kao "tužan i jadan".

Vladina komisija za vanredne situacije na čelu sa premijerom Dorinom Receanom naložila je da se sačini lista nepoželjnih "kako bi se obezbedili demokratski procesi na predstojećim izborima i otklonila opasnost po državu".

- Kremlj želi da njegov oligarh dođe na vlast u Moldaviji kako bi se oslobodio svih krivičnih slučajeva, zaigrao uz melodiju Kremlja i zabio nož u leđa Ukrajini. Nećemo to dozvoliti - rekao je zamenik predsednika parlamenta Mihai Popsoi.

Šor je u aprilu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora zbog bankarskog skandala od milijardu dolara, a SAD i Evropska unija su mu uvele sankcije.

On i Rusija poriču da žele da destabilizuju Moldaviju. Moskva, koja ima oko 1.500 vojnika stacioniranih u Pridnjestrovlju, takođe je demantovala navode Maje Sandu da su pokušali da je svrgnu, ali su se odnosi dve zemlje pogoršali.

Moldavija je zvanično kandidat za pristupanje EU.

BONUS VIDEO: Grupi partizanovaca zabranili ulazak u Moldaviju jer su Srbi?!

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)