RAT U UKRAJINI: Ruski PVO presreo dron na prilazu Belgorodu

Novosti online

24. 09. 2023. u 07:30 >> 00:31

RAT u Ukrajini ušao je u 578. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски ПВО пресрео дрон на прилазу Белгороду

Foto: Profimedia/Ilustracija

Moskva: Napad dronom u Tulskoj oblasti

Agencija RIA Novosti prenela je da je ruska protivvazdušna odbrana reagovala u napadu dronom nad Tulskom oblašću u blizini Moskve, preneo je Rojters.

U napadu nije bilo štete ni povređenih.

Aerodromi Vnukovo i Domedovo u Moskvi su ograničili vazdušni saobraćaj, a letovi su preusmereni na druge aerodrome, preneo je Tas.

(Reuters)

Britanski ministar odbrane obećao obuku za 30.000 ukrajinskih vojnika

 

Britanski ministar odbrane Grant Šaps kaže da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Ukrajinom i najavljuje da će Britanci obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika.

- Naš cilj je da obučimo 30.000 ukrajinskih vojnika. Ne mislim da će britanska odlučnost biti pokolebana na bilo koji način. Mi ćemo stajati rame uz rame sa Ukrajincima - poručio je Šaps, prenosi Skaj njuz.

Upitan da li se Zapad umorio od ukrajinskih zahteva za pomoć i podršku, Šaps je rekao da će podrška biti nastavljena.

- Nismo zaboravili kako je tiranin ušao na teritoriju susedne zemlje. Ako ga ne zaustavimo, znamo iz istorije šta se potom dešava. Zato nastavljamo sa podrškom - rekao je britanski ministar odbrane.

Najavio je istovremeno da će Velika Britanija Ukrajini uputiti više desetina hiljada komada municije i dodatnu podršku u vojnoj opremi.

 

Vojnici ruske grupe "Zapad" uništili su dva nemačka tenka "Leopard" u

Vojnici ruske grupe "Zapad" uništili su dva nemačka tenka "Leopard" u području Stelmahovke u LNR uz pomoć artiljerije i dronova "Lancet", rekao je Sputnjiku izviđač Prve gardijske tenkovske armije.

- Neprijatelj je planirao da izvede napad noću, koristeći stranu opremu (dva tenka Leopard). Krenuli su na naše položaje. Čim su došli do našeg dometa, odmah smo otvorili artiljerijsku vatru - rekao je sagovornik agencije.

Artiljerija pogodila prvi tenk, dok je u tom trenutku drugo borbeno vozilo pokušalo da pobegne sa položaja, ali se zaglavilo, pošto nije poznavalo teren.

Posade su, shvativši opasnost, napustile tenkove i pobegle.

Čim su vremenski uslovi to dozvolili, izviđački tim je odlučio da izvede napad bespilotnom letelicom "Lancet". Kao rezultat toga, vojska je uništila oba tenka, naveo je sagovornik agencije.

 

Bivši američki obaveštajac: NATO pružio pomoć ukrajinskim snagama za napad na štab Crnomorske flote

Napad ukrajinskih Oružanih snaga na zgradu štaba Crnomorske flote na Krimu pomogli su sistemi za praćenje i navođenje NATO-a, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu Džefu Normanu u svojoj emisiji "Pitajte inspektora".

- Napad na štab nije mogao da se desi bez učešća Britanije, SAD i NATO-a - sugeriše ekspert.

Prema njegovim rečima, tokom raketnog napada na Krim, američki Boing P-8 Posejdon je se nalazio u vazduhu. Reč je o veoma sofisticiranoj izviđačkoj letelici dizajniranoj za prikupljanje informacija i elektronsko ratovanje, podsetio je on.

- Siguran sam da je leteo upravo radi koordinacije akcija... Ovo nije bio ukrajinski napad na Rusiju, to je bio napad NATO-a na Rusiju - smatra Riter.

Kijev je u petak izveo raketni napad na Sevastopolj; sistemi PVO oborili su pet projektila. U raketnom napadu oštećena je istorijska zgrada štaba Crnomorske flote, a jedan vojnik je nestao, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Deo oborene rakete koji je pao u centru grada uklonjen je uz mere predostrožnosti i uništen na poligonu.

 

Ruski dronovi izbacili iz stroja dva švedska tenka u Donbasu

Ruski dronovi su oštetili dva švedska tenka Strv 122, istočno od Svatova i pokušavaju da ih potpuno unište, piše časopis Forbes, pozivajući se na objave na ruskim Telegram kanalima.

Kako napominje list, nemoguće je tačno reći šta im se dogodilo. Možda su naišli na mine, nakon čega je posada bila primorana da ih napusti. Zatim su bespilotne letelice izvele napad na napuštena vozila kako bi sprečile ukrajinske snage da ih odvuku na remont.

Forbs ističe da su švedski tenkovi Strv 122, verzija tenka "Leopard 2" i da imaju snažniji oklop, ali im je slabiji top. Prema pisanju lista, ovo je najbolji tenk kojim je Ukrajina raspolagala do dolaska američkog "abramsa". Ukupno 10 takvih mašina isporučeno je u Kijevu. Nije jasno da li se tenkovi mogu popraviti.

Ruski PVO presreo dron na prilazu Belgorodu

Ruski PVO je presreo dron na prilazu Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

Ruska vojska odbila pet napada ukrajinskih trupa

Ruska vojska je odbila pet napada ukrajinskih trupa u pravcu Krasnolimanskog.

 

Granatiran Donjeck, povređeni civili

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da su dva civila povređena tokom granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga.

- Prilikom granatiranja Kujbiševskog okruga u ulici Umova, ranjen je muškarac rođen 2002. godine. i žena rođena 1948. godine - napisao je on na Telegramu .

Osim toga, gorela je privatna kuća.

 

"Politiko": Ukrajinci krive NATO obuku za neuspeh kontraofanzive

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine tvrde da programi obuke NATO-a koje su pohađali ne odgovaraju uslovima ratovanja u toj zemlji – poseban problem je nedostatak obuke u vezi s dronovima i minama, tj. uklanjanjem neeksplodiranih sredstava, zatim s odbrambenom borbom, ali i to što NATO trupe ne znaju mnogo o geografskim i terenskim specifičnostima Ukrajine, prenosi "Politiko".

Briselski portal se potom pita da li je upravo greška NATO-a u pripremi ukrajinskih ofanzivnih jedinica uzrok tromesečnih iscrpljujućih borbi kijevskih snaga koje nisu ni približno dale očekivane rezultate.

Toj tvrdnji u prilog idu izveštaji vojnih lica s prvih linija fronta, kao i onih koji su se vratili iz Ukrajine – NATO je vojsku pripremao za potpuno drugačiju borbu.

Dakle, kritike koje su stizale sa Zapada da je ukrajinska kontraofanziva neuspešna jer tamošnja vojska ne primenjuje taktike koje su ih NATO instruktori podučavali nije osnovana. Štaviše, obuka nije prilagođena realnim uslovima u Ukrajini – raskorak između teorije i prakse brojne vojnike je koštao života.

Prema rečima vojnika 32. odvojene mehanizovane brigade, NATO oficiri nisu svesni surovosti borbi u Ukrajini. Naime, NATO doktrina podrazumeva obimne vazdušne udare, artiljerijsko granatiranje i čišćenje mina pre pešadijskog napada, za šta ukrajinska vojska nema sredstva. Oružane snage Ukrajine nemaju savremene borbene avione, rakete dugog dometa ili opremu za uklanjanje mina. Zato je u prvoj etapi kontraofanzive Ukrajina pretrpela značajne gubitke.

Neki borci pak tvrde da bi obuka bila uspešnija da su u nju bili uključeni iskusni ukrajinski oficiri koji poznaju konfiguraciju terena. Drugi zagovaraju pokretanje intenzivnog programa obuke za regrute.

Premda postoje glasovi koji veruju u mogućnost ukrajinskog proboja ruske odbrane, poput višeg saradnika Centra za pomorsku analizu Majkla Kofmana, "Politiko" zaključuje da su zapadni vojni analitičari veoma skeptični o pitanju uspešnosti kontraofanzive, zapravo mahom su složni u tome da je ona na kraju, posebno imajući u vidu promenu (povoljnih) vremenskih prilika u skoroj budućnosti.

Hladan tuš za Kijev

Kandidat za predsednika SAD i guverner Floride Ron DeSantis protivio se ulasku Ukrajine u NATO.

- To bi nam samo dodalo još obaveza. Ako dobijemo više obaveza, kakve koristi ćemo dobiti zauzvrat - upitao je političar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo