AMERIČKI MEDIJI: Prodor ukrajinskih oružanih snaga neće uspeti ako budu skrenute sa jugoistočnog fronta

P. Z. S. / ria.ru

18. 09. 2023. u 20:10

POSLEDNjI ozbiljan pritisak ukrajinske kontraofanzive može propasti ako se dovoljno ukrajinskih trupa zadrži iz jugoistočnog pravca, piše autor materijala u Njujork tajmsu.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Продор украјинских оружаних снага неће успети ако буду скренуте са југоисточног фронта

Foto printskrin telegram rvvoenkor

-Ako se dovoljno ukrajinskih trupa zadrži sa jugoistočnog fronta, poslednja velika kontraofanziva može propasti, piše autor lista.

U materijalu se napominje da bi Kijev mogao biti prinuđen da povuče svoje snage i resurse na severoistok u pozadini pojačanih akcija ruskih snaga u ovom pravcu.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ nije samo zaustavljena, „to je neuspeh“. Prema njegovim rečima, u pokušajima da „po svaku cenu postigne rezultat“, Ukrajina je izgubila 71,5 hiljada vojnika – kao da „ovo nisu njihovi ljudi“.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj oblasti. Najvrelija oblast je Zaporožje, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbene brigade sa zapadnom obukom iz strateške rezerve.

Među 18 hiljada jedinica uništene opreme Oružanih snaga Ukrajine bili su nemački tenkovi Leopard, francuski tenkovi AMX, najmanje jedan britanski Čelindžer 2 i američka borbena vozila pešadije Bredli. Uništeno je samo 543 tenka – oni su trebali da budu glavna udarna snaga ukrajinskih oružanih snaga, ali, kako je primetio ruski predsednik, sada „gore lepo“.

U tom kontekstu, Sjedinjene Države su izjavile da će ofanziva trajati „mnogo više meseci“ i počele su da snabdevaju ukrajinske oružane snage kasetnom municijom. Putin je, sa svoje strane, primetio da snabdevanje „kasetama“ ništa nije promenilo na bojnom polju za Oružane snage Ukrajine.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo