NADOGRAĐENI RUSKI T-80 TENK USKORO NA BOJIŠTU: Imaće tri puta veći domet od zapadnih, a može dobiti 125 mm top od T-14 Armate

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

18. 09. 2023. u 19:01

GLAVNI borbeni tenk T-80 je 1976. godine usvojila sovjetska armija 1976. Proizvodnja oklopnih vozila ove vrste [sve modifikacije] izvršena je do 1996. godine. Za svoje odlične karakteristike poput brzine i pogona - gasna turbina, T-80 dobio nadimak "Džet tenk".

НАДОГРАЂЕНИ РУСКИ Т-80 ТЕНК УСКОРО НА БОЈИШТУ: Имаће три пута већи домет од западних, а може добити 125 мм топ од Т-14 Армате

Foto printskrin jutjub MO Rusije

T-80 tenk danas nije izgubio svoju važnost. Još uvek je u službi u ruskoj vojsci i vojskama nekih drugih zemalja. Iako je proizvodnja modela ove vrste prekinuta prilično davno, ruska vojska i dalje prima modernizovane "osamdesetice" u verziji T-80BVM. Ovo je najnovija modifikacija koja se dobro dokazala tokom borbenih operacija u Ukrajini.

Pre nekog vremena, pojavile su se u medijima vesti i na stranicama specijalizovanih sajtova da je doneta odluka da se nastavi proizvodnja T-80 tenka. BulgarianMilitary.com je takođe pisao o ovij mogućnosti. Štaviše, ne govori se o modernizaciji mašina iz skladišta do modernih zahteva, već o proizvodnji "od nule". Prema rečima Aleksandra Potapova, generalnog direktora UralvagonZavoda, postoji zahtev vojske za takve tenkove.

Naravno, takve vesti nisu prolazile nezapažene među "prijateljima i neprijateljima" Rusije. Zapad, razni instituti i specijalizovane publikacije, pažljivo prate inovacije u ruskom oružju. Najava ponovnog pokretanja proizvodnje T-80 takođe nije ignorisana. Sasvim zanimljiv materijal posvećen ruskom tenku objavljen je na stranicama američke specijalizovane publikacije Military Watch.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Amerikanci su tvrdili da je T-80 borbeno najsposobniji tenk sovjetske vojske. Međutim, nakon raspada SSSR-a, rusko ministarstvo odbrane dalo je prednost tenku T-72 i T-90. Razlog je visoki troškovi rada T-80. Nedavno je Rusija značajno povećala svoju odbrambenu potrošnju zbog tekuće posebne vojne operacije [termin koji Rusija koristi kada govori o ratu u Ukrajini], kao i eskalacijom tenzija sa NATO-om. Stoga je odlučeno da nastavi proizvodnju T-80.

Zanimljivo je da su NATO i saveznici odmah skrenuli pažnju na susednu Poljsku, koja je dostavila velike narudžbine za napredne birbene tenkove, uključujući južnokorejski K2 Crni Panter. Čini se da na drugoj strani okeana [SAD] nešto "shvataju".

Stručnjaci iz SAD-a rekli su da ostaje nejasno u kojoj će verzija biti proizvedena nova serija T-80 i sa kojim karakteristikama. Uostalom, ruska odbrambena industrija nije proizvela moderniji tenk od sovjetskog T-80UK-a. Ovo je najsavremenija modifikacija "osamdesetih". Pretpostavlja se da će zbog visokih operativnih troškova novi T-80 biti maksimalno ujedinjeni i standardizovani sa tenkom T-90M, koji je uneo uslugu u 2020. godini. Ova mera će opravdati nastavak proizvodnje.

Analitičari vojnog sajta sugerišu da ažuriranje "osamdesetica" neće biti već poznati tenk T-80BVM, već vrlo modifikovana verzija.

Jedna od opcija modernizacije je ugradnja topa 2A82-1M sa tenka T-14 Armata zajedno sa autopunjačem. Ovo rešenje će omogućiti upotrebu protivoklopnih "vakuum-1" (sabot sa perajima) sa jezgrom dužine 1000 mm. Kao rezultat, ažurirani tenk imaće bolje sposobnosti u borbi protiv neprijateljskih oklopnih vozila. Pored toga, 2A82-1M top ima tri puta veći domet od zapadnih tenkova.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Druga moguća opcija za modernizaciju T-80 je ugradnja Malahit reaktivnog oklopa [dinamička zaštita], koja omogućava bolju zaštitu u poređenju sa kompleksom Relikt tenka T-90M.

Ali to su opcije. Amerikanci priznaju da ostaje nejasno koliko će se osnovni dizajn biti modernizovan i koliko brzo će biti moguće nastaviti proizvodnju T-80. Ostaje nejasno u kojim količinama novi tenki će ući u službu. Kako to da znaju, posebno u modernim stvarnostima? Realno, ne samo Amerikanci, već i Rusi u ovoj fazi [barem ruske veb stranice i blogove] ne spominju ništa sigurno kao informacije.

Predlozi za veoma duboku modernizaciju T-80 napravljene su već sredinom 1990-ih, ali nikada nisu sprovedene zbog nedostatka finansijskih sredstava. Najnaprednija verzija bila je tenk Black Eagle sa produženom bazom i bespilotnoj kupoli, koja je dostigla fazu prototipa.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!