ZAPAD GA SE SA RAZLOGOM PLAŠI - BELI LABUD JOŠ MOĆNIJI: Šta će ruska vojska dobiti do kraja 2023. godine? (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com/sputnjik

16. 09. 2023. u 17:44

RUSKI strateški raketonosci Tu-160 dobili su nove krstareće rakete H-BD dometa preko 6.500 kilometara, proizlazi iz videa koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

ЗАПАД ГА СЕ СА РАЗЛОГОМ ПЛАШИ - БЕЛИ ЛАБУД ЈОШ МОЋНИЈИ: Шта ће руска војска добити до краја 2023. године? (ВИДЕО)

Foto: EPA

Tu-160, opremljen novim raketama, prikazan je danas severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu na aerodromu Kneviči kod Vladivostoka.

Tu-160 je ranije bio opremljen krstarećim raketama H-101 s maksimalnim dometom oko 5.500 kilometara.

General-potpukovnik Sergej Kobilaš, komandant dalekometne avijacije, tokom zapažene posete Sergeja Šojgua, šefa ruskog Ministarstva odbrane, i Kim Džong Una, severnokorejskog lidera, na aerodromu Kneviči u Primorju, otkrio je ključne detalje o pomenutoj raketi.

Izdvajajući informacije, Kobilaš je rekaoo: „Projektil H-BD, smešten u dva kertridža sa po šest projektila, ima domet koji premašuje 6,5 hiljada kilometara.


SAVREMENO TEHNOLOŠKO ČUDO

Dobivši ime po funkciji, projektil označava „dalekometnu“, manifestujući se kao proizvod zasnovan na krstarećoj raketi H-101. Stvaranje H-BD dogodilo se pod okriljem Raduga MKB, značajnog sastavnog dela korporacije za taktičko raketno oružje.

Međutim, zbog poverljivosti, precizne tehničke specifikacije rakete ostaju neotkrivene.

Nepotvrđeni podaci govore da se H-BD može pohvaliti impresivnom maratonskom sposobnošću pokrivanja raspona između 7,5 i 8,5 hiljada kilometara.

Nakon toga, raketa ima potencijal da bude naoružana višestrukom bojevom glavom, dizajniranom da pogodi dva različita cilja udaljena 100 kilometara. Pitanje opreme rakete nuklearnim punjenjem i dalje postoji, prema novinarima aif.ru.


H-BD GLASINE

Ruska krstareća raketa H-BD je bila predmet raznih glasina u vezi sa njenim materijalima. Jedna glasina sugeriše da je projektil napravljen od naprednih kompozitnih materijala, koji joj pružaju povećanu izdržljivost i mogućnosti prikrivenosti.

Veruje se da ovi materijali čine raketu otpornijom na detekciju radarskih sistema, omogućavajući joj da efikasnije prodre u odbranu neprijatelja. Međutim, važno je napomenuti da su ove glasine spekulativne i da ih zvanični izvori ne potvrđuju.

Postojale su i glasine oko bojeve glave krstareće rakete H-BD. Neki izvori tvrde da je raketa opremljena konvencionalnom eksplozivnom bojevom glavom, dok drugi sugerišu da može imati opciju nuklearne bojeve glave.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tačne specifikacije bojeve glave ostaju poverljive informacije i teško je utvrditi tačnost ovih tvrdnji. Pored toga, postoje tvrdnje da je projektil sposoban da manevriše tokom leta, što otežava presretanje. Zvanične informacije u vezi sa dometom, manevrisanjem i drugim karakteristikama H-BD-a su ograničene i nisu javno dostupne.


ŠTA ĆE RUSIJA DOBITI DO KRAJA 2023. GODINE?

Sergej Šojgu je, tokom skupa u sedištu ruske Tihookeanske flote 16. septembra, obelodanio da će se desetak najsavremenijih pomorskih brodova pridružiti redovima ruske mornarice. Njegova izjava je obuhvatila i površinska i podvodna plovila.

-Mornarica je ove godine već dočekala dva nova dodatka, a do kraja godine očekuje još 12. Ovo proširenje flote će posebno uključiti fregatu Admiral Golovko, stratešku raketnu podmornicu Car Aleksandar 3 i nuklearnu podmornicu Krasnojarsk, izjavio je načelnik odeljenja.

Nedelju dana ranije, 5. septembra, Šojgu je širio informacije o potencijalnom pojačanju ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Do kraja 2023. godine, ove snage bi mogle da budu pojačane sa četiri dodatna strateška raketna bombardera Tu-160M.

-Sadašnja godina može doneti šest Il-76MD-90A i četiri Tu-160M nacionalnim oružanim snagama, rekao je on tokom konferencijskog poziva.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LOŠE VESTI ZA EVROPU: Grenel – Ako Tramp pobedi EU će morati da rešava sukob u Ukrajini