AMERIKA RAZMENJUJE ZAROBLJENIKE SA IRANOM: ​​Katarski avion sa zatvorenicima poleteo sa Bliskog istoka

Đ.G.

18. 09. 2023. u 15:35

KATARSKI avion u kojem su bili Amerikanci oslobođeni u okviru razmene zarobljenika sa Iranom poleteo je iz Irana, prenosi AFP, pozivajući se na izvor.

АМЕРИКА РАЗМЕЊУЈЕ ЗАРОБЉЕНИКЕ СА ИРАНОМ: ​​Катарски авион са затвореницима полетео са Блиског истока

FOTO: Depositphotos

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na izvore, javio da su Iran i Sjedinjene Države dogovorile sporazum o razmeni zatvorenika, Teheran će takođe dobiti pristup zamrznutoj imovini u iznosu od šest milijardi dolara za korišćenje u humanitarne svrhe. Kako je navedeno u Iranu.

- Katarski avion sa privedenim Amerikancima poleteo je iz Irana - navodi se u saopštenju agencije.

Sjedinjene Države i Iran su se uz posredovanje Katara dogovorili da oslobode po pet zatvorenika. Teheran će osloboditi pet Amerikanaca sa dvojnim državljanstvom u zamenu za pet Iranaca zatočenih u Sjedinjenim Državama. Ranije je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao da će se dva bivša zatvorenika vratiti u Iran, a da će dvojica ostati u Sjedinjenim Državama na njihov zahtev. Dodao je da će se još jedan zatvorenik pridružiti svojoj porodici u trećoj zemlji.

Sporazum, koji je prvi put objavljen 10. avgusta, otklonio bi veliki problem u odnosima između Vašingtona i Teherana, iako su strane i dalje duboko podeljene po pitanjima koja se kreću od iranskih nuklearnih ambicija i uticaja u regionu do američkih sankcija i američkog vojnog prisustva - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)