RAT U UKRAJINI: Odbijeni napad Ukrajinaca u južnodonjeckom pravcu; Putin poslao jasne poruke o postizanju mira (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 09. 2023. u 07:55 >> 22:07

RAT u Ukrajini ušao je u 569. dan. Kijev je optužio Moskvu za jučerašnje granatiranje Hersonske oblasti, u kojem je, kako tvrde, ubijeno šestogodišnje dete, a ranjeno nekoliko osoba. Moskva, sa druge strane, tvrdi da je ruska PVO oborila 16 dronova iznad Krima i u napadu na brod Crnomorske flote. Lider Severne Koreje Kim Džong Un neočekivano je produžio posetu Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin pristao je da uzvrati posetu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијени напад Украјинаца у јужнодоњецком правцу; Путин послао јасне поруке о постизању мира (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP photo

Saliven: Bajden će primiti Zelenskog u Beloj kući 21. septembra


Predsednik SAD Džozef Bajden primiće predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Beloj kući u četvrtak 21. septembra, izjavio je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

On je rekao da SAD očekuju da će sledeće sedmice objaviti dodatnu pomoć Ukrajini, preneo je Rojters.

Očekuje se da će se Zelenski sastati sa liderima i demokrata i republikanaca u Kongresu tokom boravka u Vašingtonu, rekao je Saliven.

 

 

Ukrajinska obaveštajna uprava: Kadirov u teškom stanju


Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov potvrdio je informacije da je lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov, zaista je u teškom stanju, prenosi Unian.

Jusov je ovo izjavio komentarišući informaciju da je Kadirov u komi.

- Zaista, postoje informacije da je Kadirov u teškom stanju i da su se bolesti koje su postojale pogoršale i postale uzrok ovog stanja - naveo je Jusov na Telegramu.

 

 

Blinken: Ne podstiču Ukrajinu, ali prepuštaju izbor meta Kijevu

SAD ne podstiču Ukrajinu da oružje koje joj se isporučuje primenjuje van njenih granica, ali prepuštaju izbor meta Kijevu, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken

- Kada je reč o tome kako Ukrajinci mogu da koriste te sisteme naoružanja, izbor ciljeva je na njima. Mi ih ne podstičemo da koriste naše sisteme naoružanja van Ukrajine, niti to potpomažemo, ali na Ukrajincima je da odluče - istakao je on.

 

Katedrala u Kijevu i stari deo Lavova na listi ugrožene svetske UNESKO baštine

Komitet UN za svetsku baštinu stavio je danas katedralu Svete Sofije u Kijevu i srednjevekovno jezgro ukrajinskog grada Lavova na listu ugrožene svetske baštine UNESKO-a, saopštila je danas ta agencija.

Dva vredna spomenika ukrajinske kulture i istorije već su na listi svetske baštine te agencije UN, a današnja odluka da budu stavljeni na listu ugrožene baštine ne podrazumeva nikakav mehanizam njenog sprovođenja koji bi, kako navodi američka agencija AP, odvratio Rusiju od eventualnih napada na tim lokacijama.

Ni katedrala ni staro jezgro Lavova, na zapadu Ukrajine, blizu granice s Poljskom, do sada nisu bili direktne mete ruskih napada pokrenutih u februaru 2022. a i ceo Lavov je dosad bio pošteđen ruskih udara, za razliku od Kijeva.

Odluka Odbora za svetsku baštinu doneta je na 45. sednici tog komiteta održanoj u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji.

Odbor je zadužen za upravljanje listom svetske baštine i nadgledanje zaštite spomenika.

 

 

MIP Rusije: Ogorčeni smo što kijevski režim preti ruskim novinarima

 

Moskva je ogorčena zbog pretnji kijevskog režima da će se obračunati sa ruskim novinarima, državnim zvaničnicima i javnim ličnostima, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- Rusija je ogorčena zbog još jedne terorističke manifestacije kijevskog režima, koji, uz dozvolu zapadnih sponzora, širi pretnje da će se obračunati sa ruskim novinarima, vojnim reporterima, državnim i javnim ličnostima. Portparol ukrajinske vojske Sara Ešton-Čirilo (koja ima američko državljanstvo), pozvala je na direktno ubistvo saradnika ruskih medija, državnih i javnih struktura - naveli su u ruskom Ministarstvu.

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin je 14. septembra dao nalog da se provere izjave portparola ukrajinske vojske Sare Ešton-Čirilo zbog pretnji ruskim novinarima.

 

Ukrajina preko rumunske luke Konstanca isporučila 9,2 miliona tona žita


Ukrajina je u prvih osam meseci ove godine isporučila 9,2 miliona metričkih tona žita preko rumunske luke Konstanca na Crnom moru, saopštile su danas lučke vlasti ovog grada.

Na taj način, Ukrajina je već izvezla više žita putem Konstance nego u 2022. godini, prenosi Rojters.

Obim izvoza tim putem, međutim, odnedavno opada zbog ruskih napada na luke na Dunavu, što primorava ukrajinske izvoznike da se preorijentišu na drumske i železničke rute.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žita, a Konstanca je sada najveći alternativni centar za izvoz ukrajinskog žita.

- Rumunija planira da narednih meseci udvostruči tranzitne kapacitete Konstance, na 4 miliona metričkih tona, i smatra da je taj cilj ostvarljiv - izjavio je danas rumunski ministar saobraćaja Sorin Grindeanu.

On se sastao sa zvaničnicima Ukrajine, Moldavije, SAD i Evropske komisije u nastojanju da pomognu Ukrajini da održi izvoz žita nakon što je Rusija odbila da produži koridor za bezbedan prolazak žita.

 

 

BELGIJA: U Dansku stiže tehničko osoblje i dva F-16 za potrebu obuke ukrajinskih pilota

Belgija će naredne godine poslati u Dansku tehničko osoblje i dva F-16 za potrebe obuke ukrajinskih pilota i tehničara, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

(Sputnjik)

 

Kako je uništen prvi britanski tenk „čelindžer 2“?

Prvi britanski tenk „čelindžer 2“, koji je uništen u specijalnoj vojnoj operaciji, čuvala je oklopna grupa borbenih mašina sovjetske proizvodnje, izjavio je Sputnjiku savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio gotovo 55 vojnika;

- Snage Crnomorske flote otkrile su i uništile dva bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine u jugozapadnom delu Crnog mora;
- Oružane snage Rusije uništile su u DNR centar za vezu 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske;
- Oružane snage Rusije odbile su u donjeckom pravcu četiri napada ukrajinske vojske u blizini Kleščejevke i Majorska, neprijatelj je izgubio gotovo 275 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 175 vojnika u južnodonjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije u toku proteklog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske na području Rabotina, neprijatelj je u zaporoškom pravcu izgubio više od 145 vojnika;
- Oružane snage Rusije likvidirale su u kupjanskom pravcu gotovo 20 vojnika i 2 samohodne artiljerijske haubice Ukrajine;
- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 103. teritorijalne brigade - Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti,
- Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu gotovo 75 vojnika i 2 samohodne artiljerijske haubice „akacija“ ukrajinske vojske.

"Svi će na kraju plesati uz kazačok"

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da će za vreme pregovora zapadni partneri Kijeva i sama Ukrajina plesati uz rusku muziku. On je to izjavio tokom susreta sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom koji je doputovao u Soči.

Putin je ujedno i prokomentarisao reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Rusija i Ukrajina tokom pregovora otplesati svoj tango.

„Amerikanci sami ne umeju da igraju taj tango, oni o svemu odlučuju. To je, naravno, prelepa muzika i pokreti su lepi. Ali Amerikanci sve pokušavaju da reše sa pozicije sile – ili uz pomoć ekonomskih sankcija ili finansijskih ograničenja, pretnjama upotrebe vojne sile ili njenom primenom“, rekao je.

Putin - Rusija je otvorena za pregovore, čeka se Ukrajina

- Već sam rekao: nikad nismo odbili da pregovaramo. Dakle, ako druga strana to želi, neka to kažu direktno - rekao je ruski lider dodajući da se, međutim, druga strana ne oglašava, prenosi TASS.

Lavrov: "Putin uvek spreman za dijalog, ali Zapad ne želi mir"

Govoreći o ukrajinskoj krizi, on je podvukao da je Moskva prošle godine odmah odgovorila na pozive iz Kijeva da dođe do pregovora.

"Ti pregovori su se odigrali, i postignuti su određeni sporazumi, koji ipak na kraju nisu bili potpisani, iz razloga što su Anglosaksonci zabranili ukrajinskom rukovodstvu da pristane na mir, iako je ukrajinska strana pristala na uslov da odustane od ambicija da uđe u NATO", objasnio je Lavrov.

Šojgu: Ruska mornarica će ove godine dobiti 14 brodova

Prema izveštajima, ruska mornarica bi ove godine trebalo da primi ukupno 14 brodova.

Državna novinska agencija RIA citirala je ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je rekao da je mornarica već dobila dva nova broda 2023. i da će dobiti još 12 do kraja godine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zapad protiv Rusije iskoristio ceo arsenal

Zapad je protiv Rusije iskoristio celokupan svoj arsenal, između ostalog, i informaciona sredstva, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kako je rekao, Zapad je uvek težio da oslabi Rusiju bojeći se njene veličine i moći i želeći da zavlada njenim bogatim resursima.

- Zato i ne čudi odakle da sva silna rusofobija nakon pokretanja specijalne vojne operacije - dodao je.

Ruska vojska odbila tri napada na južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu, saopštio je načelnik pres centra Oleg Čehov.

Kako je rekao, ukrajinska vojska bila je prinuđena da se povuče nakon što je pretrpela gubitke u ljudstvu.

Takođe, osujećen je pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju u blizini Novodonjecka, a tom prilikom gubici ukrajinske vojske zabeleženi su i u ljudstvu i u vojnoj tehnici.

Ruske artiljerijske snage gađale su i položaje 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Ugljedaru, a tom prilikom uništena su i dva skladišta za municiju kao i jedna satelitska stanica „Starlink“.

Avijacija uništila uporište Kijeva kod Krasnog Limana

Ruska avijacija uništila je uporište kijevskih snaga navođenim projektilima u pravcu Krasnog Limana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

To je izvela posada ruskog jurišnog bombardera Su-25SM, a u napadu su korišćene visokoeksplozivne granate koje omogućavaju efikasnije uništavanje lakih objekata i ljudstva.

U Engelsu u Rusiji je ovekovečen podvig posade tenka „Aljoša“

U gradu Engelsu u Rusiji je ovekovečen podvig posade tenka „Aljoša“, koji je sam uništio osam oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na većem delu teritorije Ukrajine, pokazuju podaci tamošnjeg Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prvenstveno su se sirene oglasile u Vinjickoj, Černovickoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti, nakon toga i u Tenopoljskoj i Žitomirskoj.

Ubrzo zatim mediji su saopštili da su u Vinjickoj oblasti odjeknule snažne eksplozije ali za sada nema informacija šta su bile mete gađanja.

Kijev tvrdi - Zauzeta Andrejevka, Rusija ima teške gubitke kod Bahmuta

Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrejevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.

"U toku jurišnih operacija zauzeta je Andrejevka u oblasti Donjecka", navodi se u današnjem izveštaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Generalštab je takođe izvestio o „delimičnom uspehu“ u blizini drugog sela južno od grada, Kliščijevke.

Visoki vojni zvaničnici u Kijevu tvrde da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama na južnom frontu u nastojanju da povrati teritoriju u blizini Bahmuta.

Zelenski pozdravio uništenje ruskog PVO sistema

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas, kako je opisao, uništenje ruskog PVO sistema od strane ukrajinskih snaga na poluostrvu Krim.

"Posebno treba pomenuti celokupno osoblje Službe bezbednosti Ukrajine, kao i naše pomorske snage", rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, preneo je Rojters.

On se zahvalio ukrajinskim snagama jer su uništili ruski sistem PVO "trijumf".

"Sistem protivvazdušne odbrane osvajača je uništen. Veoma značajno, dobro urađeno!", istakao je Zelenski.

Ukrajinski generalštab objavio zauzimanje Andrejevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je oslobađanje sela Andrejevka južno od Bahmuta.

"Tokom jurišnih operacija zauzeta je Andrejevka u oblasti Donjecka!, navodi se u jutarnjem izveštaju generalštaba.

Juče je zamenica ministra odbrane Ana Maljar najavila zauzimanje sela, ali ju je demantovala 3. specijalna brigada koja se borila u Andrejevki, nakon čega je Maljnar korigovala izjavu, rekavši da se borbe za selo nastavljaju.

Borbe za Andrejevku i njenu susednu Kleščejevku južno od Bahmuta traju već nekoliko meseci.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)