NEVOLJE ZA RUSKE NEPRIJATELJE: SAD i Ukrajina se ne slažu oko vojne strategije

Novosti online

13. 09. 2023. u 21:38

UKRAJINSKA vojska je stalno kritikovana od strane američkih kolega, koji smatraju da je tokom kontraofanzive trebalo da sledi drugačiju strategiju, piše Ekonomist.

НЕВОЉЕ ЗА РУСКЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: САД и Украјина се не слажу око војне стратегије

Foto Tanjug/AP

Čak je i ukrajinski ministar spoljnih poslova izgubio živce i pozvao sve koji kritikuju Ukrajinu zbog prespore kontraofanzive da dođu na ratište. Ekonomist napominje da nema ničeg neobičnog u sporovima saveznika sa Ukrajinom oko kontraofanzivne strategije.

Amerikanci i Britanci su blisko sarađivali sa Ukrajinom i pre njene kontraofanzive, pružajući joj obaveštajne podatke i savete, vodeći ratne igre i pomažući u stvaranju i obučavanju brigada. Uprkos tome, Ukrajina nije krenula u kontraofanzivu kada je prvobitno bila planirana, a takođe je poslala svoje najbolje obučene vojnike na Artjomovsk, dok su američki savetnici insistirali da ofanziva bude u južnom pravcu.

Deo krivice za prve greške snose oni koji su pomogli u planiranju kontraofanzive, kažu zapadni stručnjaci. Oni su rekli da je napad delimično zasnovan na zastarelim obaveštajnim podacima koji nisu uzeli u obzir pretnju od novih tipova senzora i dronova. Ruska utvrđenja su se takođe pokazala mnogo jačima nego što su zapadni stratezi očekivali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)