MOLDAVCI REKLI "NE" ULASKU U NATO: Najnovija anketa pokazala stav većinskog dela nacije

Tanjug

21. 08. 2023. u 18:47

VIŠE od 60 odsto Moldavaca protivi se ulasku te zemlje u NATO, pokazali su rezultati ankete koje je danas objavio Institut za evropsku politiku i reforme.

МОЛДАВЦИ РЕКЛИ НЕ УЛАСКУ У НАТО:  Најновија анкета показала став већинског дела нације

Foto: Profimedia

Prema anketi, ukoliko bi sledeće sedmice bio održan referendum o pristupanju Moldavije NATO-u, 28 osam odsto birača podržalo bi članstvo u Alijansi (u maju je to podržalo 24 odsto ispitanika).

Istovremeno, 60,3 odsto ispitanika smatra da zemlja ne treba da se pridruži tom vojno-političkom bloku, dok se u maju 60 odsto izjasnilo protiv ulaska u NATO

U anketi je 9,9 odsto građana navelo da je neopredeljeno povodom pitanja ulaska Moldavije u NATO, prenele su RIA Novosti. 

Preostalih 1,8 odsto ispitanika je odbilo da odgovori.

Istraživanje je sprovedeno od 13. do 28. juna na uzorku od 1.120 ljudi, a margina greške je oko 2,5 odsto.

Prethodno je moldavska predsednica Maja Sandu, u intervjuu za Politiko, rekla da zemlja treba da napusti neutralnost i pridruži se, kako je navela, velikom vojnom savezu. 

List je primetio da Sandu nije pominjala NATO, ali je ranije više puta izjavljivala da bi klauzula Ustava o neutralnosti mogla biti revidirana, ukoliko bi stanovništvo bilo za približavanje Severnoatlantskom savezu. 

Prema Ustavu Moldavije, Republika ima neutralan status, ali od 1994. godine zemlja sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. 

Informativni centar Alijanse radi u glavnom gradu Moldavije. 

U Kišinjevu je u decembru 2017. godine otvorena NATO kancelarija za vezu.

 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove