ROSKOSMOS: Nepredviđena situacija sa sondom Luna-25 pred sletanje na Mesec

Tanjug

19. 08. 2023. u 19:20

NAKON što je ruskoj svemirskoj sondi Luna-25 izdata komanda za ulazak u orbitu pred sletanje na Mesec, došlo je do nepredviđene situacije što je onemogućilo da se izvrši manevar u skladu sa predviđenim parametrima, saopštila je danas svemirska korporacija Roskosmos.

РОСКОСМОС: Непредвиђена ситуација са сондом Луна-25 пред слетање на Месец

SOJUZ U kosmosu, Foto arhiva

-Danas je, u skladu sa programom leta sonde Luna-25, u 14.10 časova po moskovskom vremenu, letelici izdata komanda da uđe u orbitu pred sletanje. Tokom operacije došlo je do vanrednog događaja na kosmičkoj sondi što je onemogućilo da se manevar izvrši u skladu sa predviđenim parametrima, saopšteno je iz Roskosmosa, prenosi TASS.

U saopštenju je potvrđeno da stručnjaci komandno-kontrolnog tima trenutno analiziraju situaciju.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. avgusta u 02.10 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni noseći u svemir automatsku sondu Luna-25.

Ova letelica je 12. i 14. avgusta izvršila dve korekcije putanje, a u sredu, 16. avgusta, automatska sonda je ušla u lunarnu orbitu.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)