KAKVU JE ULOGU IMALA CIA: Američka senatorka poziva na skidanje tajnosti s dokumenata o puču u Čileu 1973.

Tanjug

18. 08. 2023. u 18:31

AMERIČKA senatorka Aleksandrija Okasio-Kortez izjavila je tokom posete Čileu da je imperativ da SAD skinu oznaku poverljivosti sa dokumenata koji bi mogli da otkriju ulogu Vašingtona u puču u toj južnoameričkoj zemlji 1973. godine.

КАКВУ ЈЕ УЛОГУ ИМАЛА ЦИА: Америчка сенаторка позива на скидање тајности с докумената о пучу у Чилеу 1973.

Foto Tanjug/AP

-Transparentnost SAD mogla bi da predstavlja priliku za novu fazu u odnosima između SAD i Čilea. Veoma je važno da imamo pravi okvir u pogledu na ono što se dogodilo ovde u Čileu sa Pinočeovom diktaturom. I takođe da se prizna i razmisli o ulozi SAD u tim događajima, rekla je Okasio-Kortez, a prenosi AP.

Kongresmenka iz Njujorka članica je poslaničke delegacije koja je otputovala u čileansku prestonicu uoči 50. godišnjice od puča protiv predsednika Čilea Salvadora Aljendea, do kojeg je došlo 11. septembra 1973. godine.

Foto Tanjug/AP

Okasio-Kortez je navela da je cilj putovanja da se započne sa menjanjem odnosa SAD i Čilea ostalih zemalja Latinske Amerike.

Portparolka vlade Čilea Kamila Valjeho navela je da je sličan zahtev uputila i čileanska vlada.

-Zahtev ima za cilj da se skine oznaka tajnosti sa dokumenata Niksonove administracije, posebno sa određenih svedočenja direktora CIA, kako bi se postiglo jasnije razumevanje šta se dogodilo i kako su SAD bile uključene u planiranje civilnog i vojnog udara i godina koje su usledile, rekla je ona.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)