BILD TVRDI: Nemačka vlada blokira isporuku raketa "taurus" Kijevu

Novosti online

11. 08. 2023. u 17:21

ODLUKA o isporuci nemačkih raketa velikog dometa "taurus" trenutno se ne razmatra, prenosi "Bild", pozivajući se na predstavnika iz nemačkog kabineta ministara.

БИЛД ТВРДИ: Немачка влада блокира испоруку ракета таурус Кијеву

Foto Tanjug/AP

-Trenutno se ne pripremaju nikakve odluke o ovom pitanju, navodi list, citirijaći predstavnika nemačke vlade.

Portparol Ministarstva odbrane takođe je kazao da se trenutni status izručenja "taurusa" Ukrajini nije promenio i da nije doneta nikakva politička odluka u vezi sa isporukom.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvor, javio da nemačka vlada pregovara sa evropskom kompanijom za proizvodnju raketnih sistema MBDA o isporuci krstarećih raketa "taurus" Ukrajini.

Naime, nemačka vlada je već nekoliko puta jasno stavila do znanja da se snabdevanje Kijeva ovim projektilima ne razmatra prioritetno i bez dogovora sa partnerima u NATO-u i SAD.

Ono što Berlin koči da isporuči "taurus" je domet rakete od 500 kilometara, što bi narušilo princip Nemačke da ne isporučuje oružje sa takvim karakteristikama. U nemačkoj stručnoj zajednici raspravljalo se o tome da li se rakete mogu da se programiraju tako da ne mogu da se koriste za udar na rusku teritoriju.

Prema pisanju Špigla, ovo je pitanje za koje se trenutno zanima kancelar Olaf Šolc, pa se zbog toga navodno vode pregovori sa predstavnicima vojne industrije.

Prethodno je član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Roderih Kizeveter rekao u intervjuu za Zidojče cajtung da je "potrebna parlamentarna inicijativa koja bi pokrivala većinu partija kako bi se pojačao pritisak na Šolca" o ovom pitanju".

Istovremeno, njegov saborac i zamenik Ralf Štegner rekao je da su pristalice brzog rešenja sukoba u Ukrajini kroz isporuku oružja Kijevu sve većeg dometa u mnogim stvarima pogrešili, jer se sukob samo odugovlači.

Prema nedavnom istraživanju Forsa, dve trećine nemačkog stanovništva protivi se snabdevanju Ukrajine ovim projektilima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana