AMERIČKA MORNARICA ISPRED SVIH: Radar prati hiljade meta istovremeno, a dobija i još moćnije rakete

Novosti Onlajn

12. 07. 2023. u 08:50

"Lockheed Martinov" napredni PAC-3 MSE presretač uspešno je komunicirao sa AN/SPI-1 radarom, ključnim delom sistema oružja Aegis.

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА ИСПРЕД СВИХ: Радар прати хиљаде мета истовремено, а добија и још моћније ракете

Foto Tanjug/AP

Ovo je značajno dostignuće u vojnoj tehnologiji. Kompanija ulaže u integraciju PAC-3 MSE i Aegis, sa ciljem da stvori robusnu vazdušnu i protivraketnu odbranu koja bi mogla da ojača zaštitu pomorskih snaga od složenih pretnji.

- Uspešan test nas približava integraciji PAC-3 MSE u sistem oružja Aegis - rekao je Tom Kopeman, potpredsednik Naval Sistems, Lockheed Martin Missiles i Fire Control.

AN/SPI-1 radar je multifunkcionalni radarski sistem sa faznim nizom koji koristi mornarica Sjedinjenih Država. Sposoban je da prati i identifikuje hiljade ciljeva istovremeno, uključujući avione, projektile i brodove. Radar je ključna komponenta borbenog sistema Aegis, koji se koristi na mnogim ratnim brodovima mornarice.

Ova integracija će ojačati pomorsku odbranu, efikasno i ekonomično. Integracija zahteva od "Lockheed Martina" da modifikuje PAC-3 MSE radiofrekventnu vezu podataka za rad sa radarom SPI-1. Uspešan test potvrđuje početnu integraciju ove mogućnosti.

PAC-3 MSE je skraćenica od Patriot Advanced Capabiliti-3 Missile Segment Enhancement. To je raketni sistem zemlja-vazduh dizajniran za presretanje i uništavanje dolazećih balističkih projektila, krstarećih projektila i aviona. Sistem je nadograđena verzija raketnog sistema PAC-3, koji je u upotrebi od 1990-ih.

PAC-3 MSE je efikasan protiv pretnji kao što su taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avioni. Program PAC-3 MSE se povećava na proizvodnju 550 MSE godišnje, sa planovima za dalje proširenje.

2022. godine, Lockheed Martin je proširio svoju fabriku u Kamdenu u Arkanzasu, kako bi podržao povećanu proizvodnju.

Sa oko 100 radara SPI-1 na krstaricama i razaračima američke mornarice Aegis, integracija PAC-3 MSE sa Aegisom će osigurati mornarima da budu ispred pretnji koje se razvijaju.

BONUS VIDEO: AKTIVNOSTI NA BALTIČKOM MORU - Pogledajte vežbe dela Baltičke flote

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!