PROSLAVLJENI TURSKI ADMIRAL O PODRŠCI UKRAJINI: "To nije u našem interesu - Ako se vatra sukoba proširi, trpećemo više od drugih"

Novosti online

09. 07. 2023. u 12:16

PODRŠKA Turske članstvu Ukrajine u NATO, snabdevanje oružjem, uključujući i dronove, kao i dalje nerešavanje ukrajinske krize u suprotnosti su sa nacionalnim interesima Ankare, rekao je penzionisani kontraadmiral turske mornarice, i tvorac doktrine "Plava domovina" Džem Gurdeniz.

ПРОСЛАВЉЕНИ ТУРСКИ АДМИРАЛ О ПОДРШЦИ УКРАЈИНИ: То није у нашем интересу - Ако се ватра сукоба прошири, трпећемо више од других

Foto: Profimedia/Ilustracija

On ističe da je Turskoj potrebna brza normalizacija odnosa između Rusije i Ukrajine.

- Pružanje podrške članstvu Ukrajine u NATO-u i aktivna vojna pomoć Ukrajini, uključujući bespilotne letelice, ne može biti u skladu sa našim nacionalnim interesima. Ovi koraci idu na ruku Vašingtonu i Londonu. Turska ne može sebi priuštiti luksuz da napravi greške na samitu NATO-a u Vilnjusu - napisao je penzionisani turski vojnik u članku za Verjansin.

Gurdeniz je napomenuo da će oružani sukob u basenu Crnog mora, za koji je zainteresovana Severnoatlantska alijansa, ako se razvije, najviše pogoditi Tursku.

- NATO je fokusiran na nastavak rata između Rusije i Ukrajine, ali vojni sukob u basenu Crnog mora nam neće doneti dobro, jer ako se njegova vatra proširi, mi ćemo od nje trpeti više od drugih. To bi trebalo da bude u našem nacionalnom interesu, da što pre postignemo prekid vatre i normalizaciju odnosa između Rusije i Ukrajine - rekao je on.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je posle razgovora 7. jula u Istanbulu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim rekao da Ukrajina "zaslužuje da se pridruži NATO".

Gurdeniz je od 1987. do 2011. bio na različitim pozicijama u strukturama turske mornarice. On je pristalica doktrine maksimalnog proširenja granica kontinentalnog pojasa republike. Uhapšen je 2011. godine na osnovu lažnog svedočenja u slučaju pripremanja vojnog udara, ali je 2015. oslobođen.

Penzionisani admiral se ranije izjasnio za povlačenje Turske iz NATO-a, pošto smatra da je zapadna alijansa pretnja za njegovu zemlju.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima