RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe na Dnjepru i kod Bahmuta; Bitka za Vremjevsku izbočinu: Napadaju nemački plaćenici i VSU (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

27. 06. 2023. u 07:18 >> 01:39

RAT u Ukrajini ušao je u 488. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе на Дњепру и код Бахмута; Битка за Времјевску избочину: Нападају немачки плаћеници и ВСУ (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Borbe kod Bakhmuta: VSU napada ne mareći za gubitke (MAPA)

U blizini Bahmuta ukrajinske formacije ne zaustavljaju kontranapade na položaje koje drže Oružane snage RF. Redovni udari se nastavljaju duž skoro cele linije kontakta od Jakovljevke severno od Soledara do Kurdjumovke južno od Bahmuta.

Ruski borci su do danas odbili sve napade, ali će se takvi napadi nastaviti. Oružane snage Ukrajine koriste male grupe za istezanje linije odbrane Oružanih snaga RF i iscrpljivanje ljudstva na prvoj liniji fronta.

Ilustracija telegram rybar

Cilj u ovom slučaju je očigledan: gurati dok odbrana negde ne pukne. U ovom slučaju, ukrajinske formacije će koncentrisati svoje napore u ovoj oblasti za probijanje fronta.

Usled činjenice da ukrajinska komanda po svaku cenu zahteva rezultate od Oružanih snaga Ukrajine, na liniji fronta postoje problemi sa koordinacijom i komunikacijom: ruski borci beleže brojne slučajeve „prijateljske vatre“ među jedinicama VSU.

Najveća opasnost za Oružane snage RF u ovoj oblasti nisu čak ni jurišne grupe, već preciznost kontrabaterijske borbe ukrajinskih formacija.

FOTO: AP/Tanjug

Uz trenutni tempo i učestalost kontranapada u pravcu Bahmuta, ruski borci očekuju naknadne udare na spojeve (jedinica) i pokušaje proboja duž cele linije fronta. Do sada, pritisak VSU ne slabi, uprkos gubicima.



Borbe kod Antonovskog mosta: Napadi Oružanih snaga Ukrajine na levoj obali Dnjepra (MAPA)

U rejonu Antonovskog mosta nastavljaju se sukobi sa jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, ukopanim ispod ostataka prelaza kod Dača na obali Dnjepra. Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije danas je pokušala da udari po skloništima Oružanih snaga Ukrajine na levoj obali reke, ali bezuspešno.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine rasporedile su protivvazdušne raketne sisteme S-300 u Sadovoe i Pravdino u potrazi za ruskim borbenim avionima. To je otežalo rad frontovske avijacije na ciljevima u ovoj oblasti.

Komplikovano je i njihovo traženje, otkrivanje i poraz dronovima Lancet i FPV dronovima: kada se približe kontaktnoj zoni, operateri gube signal. Ovo može biti zbog aktivnosti jedinica za elektronsko ratovanje.

Foto Tanjug/AP

Takođe, iz Dnjepropetrovske oblasti je po hitnom postupku počelo prebacivanje jedinica 93. Ombre Oružanih snaga Ukrajine na Antonovski most i hidroelektranu Kahovskaja. 93. brigada se oporavljala od borbi u rejonu Bahmuta. U Antonovki su već primećeni pontonski prelazi i inžinjerijske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Glavne snage trebalo bi da stignu narednih dana da izvedu operaciju forsiranja reke Dnjepar u oblasti hidroelektrane Kahovskaja i zauzimanja Nove Kahovke. Uzimajući u obzir postojeće uporište kod Antonovskog mosta i izvesno skretanje pažnje ruskih trupa na ovu oblast, udar sa strane Kazackog bi bio sasvim logičan.

Oboren ukrajinski Su-25 kod Hersona: Čekao sam da uđe u domet i ispalio raketu (VIDEO)

Pripadnici grupe Dnjepar nastavljaju da sprovode vatrene zadatke za razbijanje jedinica i diverzantsko-izviđačkih grupa ukrajinskih militanata u pravcu Hersona. Tako je protivvazdušni nišandžija, koristeći prenosni protivvazdušni raketni sistem Verba, uništio neprijateljski Su-25, koji je prikrivao pokušaj desant nacionalista.

-Prvi put su ušle dva para, jedan je išao ka Hersonu, bio je daleko. Druga par je počela da se kreće pravo na moju poziciju, ali pošto su bili van dometa MANPADS-a, lansiranje nije izvršeno da se ne bi demaskirao položaj i sačuvao projektil u slučaju da ponovo uđu. I tako se desilo da su posle nekoliko minuta ponovo ušli, ispalili toplotne zamke, a onda, kada je počeo da se okreće, ja sam lansirao raketu i pogodio metu“, rekao je borac sa pozivnim znakom „Dabar“.

Avion VSU je pogođen preciznim udarcem. Diverzanti, koji su pokušali desant, su uništeni artiljerijskom vatrom.

 

Pentagon šalje svoje viškove Kijevu

Sjedinjene Američke Države obezbediće Kijevu novi vojni paket vredan do 500 miliona dolara, u znak podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, saopštio je danas Pentagon.

 

Obučavaju ukrajinske pilote na F-16

Holandija i Danska planiraju da obučavaju ukrajinske pilote na avionima F-16, ali je za sada rano da se govori o isporukama ovih lovaca, saopštili su u Pentagonu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Čečeni sprečili proboj ukrajinskih diverzanata

Čečenske jedinice sprečile su pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe da se probije u pravcu dva sela u Belgorodskoj oblasti, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Foto printskrin instagram kadyrov_95


 

Teške borbe kod Antonovskog mosta: Desantnjiki evakuišu ranjene drugove pod vatrom (VIDEO)


Vojnici Vazdušno-desantnih snaga, uz podršku artiljerije, nastavljaju da juriš na područje koje je zauzeo neprijatelj u blizini Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti.

Neprijatelj nastavlja da doprema pešadiju, tenkove i artiljeriju na svoju obalu Dnjepra, podržavajući svoju grupu za napad.

Oružane snage Ukrajine vode masovnu vatru na naše borce, grupe za evakuaciju Vazdušno-desantnih snaga spasavaju ranjene saborce pod vatrom neprijatelja.

Bitka za Vremjevsku izbočinu: Napadaju nemački plaćenici i marinci VSU (MAPA)


Nakon uspostavljanja kontrole nad Ravnopoljom, Oružane snage Ukrajine opremile su dodatne položaje u okolini sela pod sa tenkovsim vodom 31. mehanizovane brigade.

Trenutno su dve jurišne grupe 31. brigade i DRG 36. brigade zauzele položaje na liniji Levadnoe-Ravnopolj za napad na Prijutnoje. Istovremeno, u oblasti Novodarovke je ratna magla, a tačna linija fronta tamo se još pouzdano ne zna.

Ilustracija telegram rybar

U okolini Makarovke, dva DRG-a 88. bataljona 35. brigade marinaca pokušali su da se infiltriraju na položaje Oružanih snaga Rusije nekoliko kilometara jugozapadno od Makarovke uz podršku artiljerije kako bi uništili rusku oklopnu tehniku.

Tokom bitke koja je usledila, pripadnici Oružanih snaga RF uspeli su da odbiju napad, a ukrajinski marinci su se povukli sa manjim gubicima. Za jačanje jurišne grupacije, komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila je bataljon 37. obrmp iz Šahtjorskog.

Foto Tanjug/AP

Verovatno će se napadi VSU nastaviti do večeri ili noći. Na liniji Stepovoje-Staromajorskoe, Oružane snage Ukrajine udaraju bespilotnim letelicama kamikazama, a nemački plaćenici koordiniraju ofanzivu.

Dirljiva scena u Rusiji: Majka direktno sa fronta stigla kod ćerke na maturu (VIDEO)

Na društvenim mrežama objavljen je video dirljive scene očiglednog iznenađenja koje je ruska lekarka priredila svojoj ćerki uoči proslave mature.

Ruska lekarka, dobrovoljac 155. brigade marinaca, uspela je da stigne sa fronta na maturu svoje ćerke u Soboljevo, u Kamčatskom kraju.


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije: Neuspeli pokušaji kontraofanzive VSU

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage RF su u toku dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine tokom aktivne odbrane u pravcu Donjecka;

Oružane snage Rusije u rejonu Avdejevke, DNR, uništile su centar veze 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Rusije na orehovskom taktičkom pravcu odbile su napad voda motorizovane pešadije Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske trupe su za dan likvidirale oko 325 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Ogurcova u Harkovskoj oblasti;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu dnevno iznosili su 115 vojnika i borbeno vozilo Bredli;

Foto Tanjug/AP

Ruske oružane snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod sela Avdejevka u DNR;

Oružane snage RF su pogodile komandno mesto 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Vjemka DNR;

Ruske trupe su za dan likvidirale više od 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i dva samohodna topa „Gvozdika“ u Krasnolimanskom pravu.



UN: Ukrajinski organi reda muče zatvorenike

Ujedinjene nacije su zabeležile značajan rast prekršaja ukrajinskih organa rede, navodi se u izveštaju. Desetine zatvorenika je bilo mučeno u ukrajinskim tamnicama.

-Od 24. februara 2022. godine, UN je dokumentovao značajan porast broja kršenja prava na slobodu i bezbednost ličnosti od strane ukrajinskih snaga bezbednosti, navodi se u dokumentu UN za ljudska prava.

Foto Tanjug/AP

Napominje se da je dokumentovao 75 slučajeva proizvoljnog pritvaranja civila (17 žena, 57 muškaraca i 1 dečaka).

 

 

Bugarska ne šalje tešku tehniku i avijaciju

Bugarski paket vojne pomoći Ukrajini ne uključuje tešku tehniku i avijaciju, izjavio je ministar odbrane zemlje Todor Tagarev.

U ponedeljak je Savet ministara Bugarske odobrio novi paket vojne i vojno-tehničke pomoći Ukrajini. Isticalo se da je po obimu srazmeran pomoći iz prvog paketa.

Foto Tanjug/AP


Stiže papin izaslanik u Moskvu

Šef misije Vatikana za Ukrajinu kardinal Mateo Zupi doputovaće u Moskvu 28-29. juna, prenosi Vatikan njuz.

-Glavni cilj inicijative je da podstakne humane akcije koje mogu pomoći u rešavanju trenutne tragične situacije i pronalaženju puteva ka pravednom svetu, saopštila je Sveta stolica.

 

Putin saopštio gubitke VSU od početka kontraofanzive

Oružane snage Ukrajine su od početka kontraofanzive izgubile 259 tenkova i preko 700 oklopnih vozila, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Sada su mi dali precizne informacije. Od 4. juna, odnosno od početka takozvane kontraofanzive, protivnik je izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila - precizirao je ruski lider.

Samo na Orehovskom pravcu, koji Kijev smatra glavnim, protivnik je za sedam dana izgubio 280 komada vojne tehnike, uključujući 41 tenk, precizirao je Putin.

Kako je dodao, okosnicu rukovodstva Ministarstva odbrane Rusije treba da čine oni koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

- Od onih koji se istaknu u borbenim dejstvima i treba da se u budućnosti formira okosnica rukovodstva Oružanih snaga Rusije, između ostalog i kada je reč o avijaciji - kazao je Putin.

VSU pokušava ofanzivu u tri pravca

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oružane snage RF su u toku dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine tokom aktivne odbrane u pravcu Donjecka, navode Rusi.

Putin: Vojska i narod nisu bili na strani pobunjenika

Predsednik Rusije Vladimir Putin Rusije izjavio je da su narod i oružane snage te zemlje tokom vikenda bili protiv pobunjenika.

Putin je na trgu u Kremlju, pred 2.500 pripadnika ruskih bezbednosnih snaga, Nacionalne garde i vojnih jedinica, zatražio minut ćutanja u znak počasti pilotima koji su stradali tokom pobune.

Na skupu Putinu se pridružio i ministar odbrane Sergej Šojgu, čiju je smenu tražila grupa "Vagner" tokom pobune i marša ka Moskvi.

Vladimir Putin se danas obraća vojnicima

Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se danas ruskim vojnicima, bezbednosnim snagama i drugima koji su pomogli tokom pobune "Vagnera", saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je i da će Putin održati pojedinačne sastanke sa pojedinim vojnim oficirima i da će razgovarati sa direktorima ruskih medija.

Peskov je, takođe, naveo da nema informacije gde se nalazi osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin, ali da ruski predsednik uvek ispunjava svoja obećanja. 

Tri faktora ometaju ukrajinsku ofanzivu

Napadi ruske avijacije, minska polja i loše vreme ometaju napredovanje Oružanih snaga Ukrajine, piše Politiko.

Kijevske vlasti priznaju da bi volele da se kontraofanziva odvija brže.

SAD i Evropa pozivaju Ukrajinu da se kreće brže i aktivnije na liniji fronta, ali ruske trupe su podigle nekoliko linija odbrane kroz koje ukrajinske oružane snage ne mogu da probiju.

Beloruska vojska stavljena u punu borbenu gotovost

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji, izdao naređenje da se vojska stavi u punu borbenu gotovost.

Kijevu potreban preokret na bojnom polju

Ukrajina neće moći da povrati teritorije, ako oružane snage u narednih nekoliko nedelja ne preokrenu tok događaja na bojnom polju, piše Grejem Alison, kolumnista "Vašington posta".

- Ako ukrajinske snage ne naprave velike korake u narednim nedeljama, Ukrajina neće povratiti svoju teritoriju u narednih 16 godina... Ako ukrajinske snage ostanu u ćorsokaku tokom leta, onda će politički aspekti odrediti tok događaja ovog sukoba. Mnoge pristalice Ukrajine u Evropi, pa čak i u Sjedinjenim Državama, pridružiće se globalnom Jugu, koji poziva na početak ozbiljnih pregovora - smatra kolumnista, piše Sputnjik.

Rusija sprovodi vojne vežbe iznad Baltičkog mora

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sprovodi taktičke vojne vežbe iznad Baltičkog mora, da bi proverilo spremnost borbenih aviona, kao i pilota za izvođenje specijalnih zadataka.

- Posade Su-27 (borbenih aviona) Baltičke flote pucale su iz vazdušnog oružja na krstareće rakete i lažne neprijateljske avione - saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Ministarstvo je saopštilo i da su, osim usavršavanja veština, posade borbenih aviona na "danonoćnom borbenom dežurstvu", čuvajući vazdušni prostor ruske eksklave Kalinjingrad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)