DOK BAJDENA MORI JAVNI DUG, BOGATAŠI BROJE KEŠ: Čak 31 milijarder u svetu ima više gotovine od Amerike

A.Vojinović

01. 06. 2023. u 22:17

SVETSKI reflektori upereni su ka SAD, koje imaju kratak rok do ponedeljka, 5. juna, da usvoje nacrt zakona o podizanju gornje granice javnog duga i suzbijanje potrošnje američke savezne vlade koji su nedavno dogovorili predsednik SAD Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti.

ДОК БАЈДЕНА МОРИ ЈАВНИ ДУГ, БОГАТАШИ БРОЈЕ КЕШ: Чак 31 милијардер у свету има више готовине од Америке

Tanjug

Trenutak u kome novac iz američkog budžeta sve više opada u imaginarnu rupu, doveo je državu na ivicu bankrota. No, dok Bajdenu cupka noga u mestu od iščekivanja konačnog ishoda pregovora o limitu zaduživanja, svetski milijarderi se kupaju u novcu.

Usvajanje preko potrebnog zakona, koji ima i globalne posledice, neće, međutim, ići lako. Da bi zakon stigao u Senat, i na kraju u ruke Bajdena da ga parafira, mora proći glasanje u Predstavničkom domu, koje je bilo zakazano za juče. Makarti je dobio bitku u utorak uveče posle napete borbe u svojim, republikanskim, redovima kada je Komisija za pravila Predstavničkog doma sa sedam glasova "za", nauštrb šest "protiv", glasala za pomeranje zakona o gornjoj granici duga. Pojedini konzervativci otvoreno su se protivili.

Zakonu se protivi i dobar deo demokrata. U redovima Bajdenovih "plavih", koji se nadaju usvajanju, očekuju da će republikanci imati potrebnu većinu u Kongresu koja će, uz njihove, na kraju dostići cifru od 218 glasova.

U suprotnom, Amerika bi već 5. juna mogla da se suoči sa bankrotom. Ovaj datum američko Ministarstvo finansija je odredilo kao dan kada će SAD ostati bez novca da isplati račune.Količina novčanica u američkom trezoru toliko se umanjila da je došla do "tričavih" 38,8 milijardi dolara.

Limit 31,4 biliona dolara

U NACRTU zakona oko kojeg su se dogovorili šef Bele kuće Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti predviđeno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnose na sistem nacionalne odbrane. Takođe, predviđeno je da će državna potrošnja uglavnom ostati na istom nivou tokom dve godine, a zatim će porasti za jedan procenat 2025. godine.

Ali, s druge strane, zanimljivo je da je ova cifra manja od bogatstva koje u svom novčaniku ima čak 31 milijarder širom sveta, uključujući i francuskog biznismena Bernara Arnoa, vlasnika čuvene kompanije LVMH, čija neto vrednost bogatstva iznosi 193 milijarde dolara. Najviše je bogataša upravo u SAD, pa tako vlasnik "Tvitera" i "Tesle" Ilon Mask, može da se pohvali "punim buđelarom" od 185 milijardi dolara. Za njim sledi i osnivač "Amazona" Džef Bezos sa 144 milijarde dolara.

Prema zvaničnim podacima, cifra američkog budžeta približava se minimalnom nivou od 30 milijardi dolara, što je znatno manje u odnosu na više od 200 milijardi dolara koliko je imala u kasi ranije ovog meseca, prenosi Si-En-En. Na listi svetskih milijardera od američkog trezora teži su i Majkl Del, osnivač i izvršni direktor tehnološke kompanije "Del", vlasnik "Mete" i koosnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)