SRBI NE TREBA DA SE PLAŠE : Profesor dr Ilija Plećaš za "Novosti"

I.S.

17. 05. 2023. u 15:15

HEMIJSKI akcident na zapadu Ukrajine, u Hmeljnickoj i Ternopoljskoj oblasti, ne treba da brine građane Srbije i regiona. Na teritoriji oko skladišta gde su se nalazile rakete sa osiromašenim uranijumom, svakako, došlo je do zagađenja i određen stepen opasnosti, nepobitno, postoji. Opravdana je i evakuacija stanovništva u tom regionu.

СРБИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАШЕ : Професор др Илија Плећаш за Новости

Dr Ilija Plećaš, Foto V. Danilov

To u izjavi za "Novosti", kaže naučni savetnik, profesor dr Ilija Plećaš, višegodišnji direktor Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine Instituta "Vinča". Ovaj ekspert ističe da do nas sigurno neće doći zračenje koje je u konkretnom slučaju manjeg obima, te radioaktivna prašina ne može da stigne u naše krajeve.

Profesor Plećaš, koji se decenijama bavio obradom i odlaganjem radioaktivnog otpada, kaže da građani Srbije, u ovom slučaju, mogu da budu potpuno bezbrižni. Postoje, međutim, druge visokorizične tačke koje bi, ako bi bile gađane, donele ogroman, opravdani strah.

- Nuklearka u Zaporožju, jedan je od takvih crnih punktova - poručuje profesor Plećaš. - Pogodak ovu atomsku centralu, bio bi prava ekološka i katastrofa i to po širu teritoriju. Nadam se, međutim, da od toga nećemo nikada morati da strepimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)