ITALIJA SVE VIŠE U RATU: Na Sardiniji se obučavaju desetine ukrajinskih vojnika, opozicija protiv

Od početka marta ove godine dvadesetak ukrajinskih vojnika gosti su kasarne „Santa Barbara“ u Sabaudiji na Sardiniji u sedištu Komande protivvazdušne artiljerije italijanske Vojske radi obučavanja korišćenja raketnog sistema zemlja-vazduh „sampt-T“, najdragocenijeg italijanskog dopinosa ukrajinskim snagama.

ИТАЛИЈА СВЕ ВИШЕ У РАТУ: На Сардинији се обучавају десетине украјинских војника, опозиција против

FOTO: AP/Tanjug

Reč je o raketnom sistemu francusko-italijanske proizvodnje koji Italija poseduje od 2013. godine - ima ih pet i svaki košta 700 miliona evra - a jedan Italija treba da dostavi Ukrajini ovog proleća, kako je odlučeno janura ove godine u Parlamentu. Uz to će ići kamioni snabdeveni radarskim sistemima zemalja NATO sposobni da uđu u trag 100  meta i da pogode 10 istovremeno, na distanci i do 120 kilometara.

Po ekspertima, reč je o sistemu veoma korisnom u susretu sa raketama Ruske Federacije, a trenutno se ukrajinski vojnici obučavaju na simulatorima pod vođstvom italijanskih stručnjaka, jer na tom mestu nema operativne baterije.

Medijima se daje na znanje kako ukrajinski vojnici ne mogu da izađu iz struktura gde su smešteni, a kontakti sa italijanskim stručnjacima su samo oni neophodni i sve je naizgled „top sikret“. Italijanska Odbrana objašnjava da je odluka o obučavanju ukrajinskih vojnika, njih 15.000, u Evropi na programu od 17. oktobra 2022. godine, koju je doneo Savet Evrope, s tim da za odluku nije glasala Mađarska Viktora Orbana.

   

Dana 2. decembra 2022. godine ministar Odbrane Guido Kroćeta javno je utvrdio, a kao odgovor ruskom ministru Spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da zapadne zemlje obučavaju ukrajinske vojnike, kako „Italija nije započela bilo kakvu obuku ukrajinskih vojnika“, ali da evropska grupa za obuku planira moguće cikluse obuke u budućnosti. Rečju, iako nema zvanične potvrde o prisustvu ukrajinskih vojnika na Sardiniji, zna se kada su stigli na vojni aerodrom „Pratika di mare“, a potom prebačeni na Sardiniju.  

Posle posete Kijevu premijerka Đorđa Meloni sve više pokazuje bezrezervnu podršku Ukrajini, iako njeni saveznici Mateo Salvini i Silvio Berluskoni nisu za naoružavanje Ukrajine, već za diplomatske puteve i pregovore, uprkos istraživanju da je više od polovine Italijana protiv slanja oružja Ukrajini. I deo opzicije  - Pokret 5 zvezdica, Zeleni i Levica -  apsolutno su „protiv puta oružja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)