PRVA PROBA DRONA BILA U BOMBARDOVANJU SRBIJE: "Predator" bio podrška NATO napadima

D. D. S.

17. 03. 2023. u 12:29

BESPILOTNE letelice su u SAD u redovnoj upotrebi od sredine devedesetih godina prošlog veka, kada je "riperov" prethodnik, "predator", raspoređen kao podrška NATO napadima u Srbiji.

ПРВА ПРОБА ДРОНА БИЛА У БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ: Предатор био подршка НАТО нападима

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

Tokom ratova u Iraku i Avganistanu, "predator" je naneo veliki broj civilnih žrtava u takozvanim "preciznim udarima". Od 2017. godine ga je zamenio "riper", postavši primarna bespilotna letelica, a od tada se njihova upotreba toliko raširila da su američke vazduhoplovne snage imale više poslova za operatere dronova, nego bilo koji drugi tip pilota.

"Riperi", koje su SAD rasporedile u regionu Crnog mora, koriste za nadzor. Međutim, prošle godine američki mediji su izvestili da SAD razmatraju prodaju starijih dronova "riper" Ukrajini.

Zabrinutost oko transfera osetljive tehnologije i opasnosti da neki budu oboreni doveli su do zamrzavanja razgovora. SAD su najveći kupac dronova "raper", a imaju ih i Francuska, Italija, Španija, Indija, Japan i Holandija. Pakistan i Turska razvili su sopstvene programe. Kina je počela da snabdeva bespilotnim letelicama UAE, Egipat, Nigeriju, Saudijsku Arabiju, Irak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!