RAT U UKRAJINI: Klješta za Avdejevku? Vagnerovci kontrolišu 70 odsto Bahmuta; Ruska ofanzivana na Ugljedar (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

18. 03. 2023. u 00:10 >> 03:06

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 387. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кљешта за Авдејевку? Вагнеровци контролишу 70 одсто Бахмута; Руска офанзивана на Угљедар (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Hronika ratnih operacija: Masovni udar dronovima po Ukrajini,VSU priprema kontraofanzivu na Bahmut (MAPA)

Uveče su ruske trupe izvele masivan udar bespilotnim letelicama kamikaza na ciljeve u Ukrajini.

Gađani su ciljevi u Novomoskovsku u Dnjepropetrovskoj oblasti, u Konstantinovki, Dnjepropetrovsku i u Kijevskoj oblasti. Eksplozije se takođe javljaju u oblastima Žitomir, Rivne, Hmeljnicki i Volin.


Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjanska, ruske trupe su preuzele kontrolu nad nekoliko uporišta VSU u oblasti Grjanikovke.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinska komanda je dovela jedinice na desnu obalu reke Oskol.

Oružane snage Ukrajine raspoređuju nove jedinice teritorijalne odbrane na liniju Hatnoje – Olhovatka i Petropavlovka – Sinkovka.

U sektoru Limana, ruske snage su uspele da zauzmu uporišta VSU u rejonu jaruga Žuravka (Balka Žuravka).

Pod Kremenom, vojnici 144. motorizovane divizije uspeli su da se probiju zapadno od Krasnopopovke, proširujući zonu kontrole.


Soledarski pravac

U sektoru Lisičanska ukrajinske formacije vrše delimičnu evakuaciju stanovništva, čekajući skoru ofanzivu ruske vojske.

U oblasti Belogorovke, strane vode teške pozicione borbe.

U Bahmutu jedinice PMC „Vagner“ nastavljaju da vode žestoke borbe na svim periferijama grada.

Na severu, jurišni odredi potiskuju VSU iz industrijske zone u rejonu Vostokmaš.

Na jugu, ruske snage su uspele da očiste veći deo oblasti Sobačevke i vode borbe protiv VSU u Marijupoljskoj ulici.

Foto Tanjug/AP

Postignuti su neki uspesi u rejonu Vodokanala, potisnuvši VSU sa nekoliko odbrambenih pozicija.

U rejonu Časovog Jara ukrajinska komanda priprema udarnu grupu koju čine teške mehanizovane brigade u pripremi za kontraofanzivu na Bahmut.


Donjecki pravac

Na pravcu Avdejevke, ruske jedinice jurišaju na visove na periferiji Vodjanja.
Usled velikih gubitaka, VSU povlači trupe u Severnoje radi rotacije i snabdevanja.
Ukrajinske formacije nastavljaju neselektivno granatirati civilnu infrastrukturu Donjecka i susednih gradova:

Reaktivna artiljerija napala je Kijevski i Petrovski okrug Donjecka: jedna žena je povređena, dve su poginule, tri kuće su oštećene.

U Gorlovki su oštećeni objekti civilne infrastrukture, među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava.

Foto Tanjug/AP



Južni front Hersonski pravac:

Uzajamno granatiranje se nastavlja duž cele linije dodira: ruske trupe su nanele vatrenu štetu identifikovanim VSUskim položajima u Hersonu, Kazatskom i Kačkarovki.

Sa svoje strane, VSU je granatirao levu obalu Hersonske oblasti: oštećeni su objekti civilne infrastrukture u Novoj Kahovki, Aleški i Tavrijsku.

Operacija opkoljavanja Avdejevke: Ruska vojska nastavlja ofanzivu

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju izveštaje sa ovog sektora fronta:

S jedne strane iz Avdejevka je veoma teško. Borbe se nastavljaju u selu Kamenka, Rusi imaju delimičan uspeh.

Pozicione borbe se nastavljaju sa promenljivim uspehom kod sela Krasnogorovka i u samom selu.Takođe, izvršeno je više napada prema Aleksandropolju.

Oružane snage Ruske Federacije već pet dana nastoje da zauzmu Nevelskoje, intenzivno jurišajući na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Ruske trupe već nekoliko dana zaredom aktivno ispituju slabosti u odbrani Oružanih snaga Ukrajine. Utvrđene su lokalne promene u sivoj zoni.

Na području AKHZ (Avdejevski koksohemijski kombinat) došlo je do masovnih napada u cilju probijanja ukrajinske odbrane.

Severno od sela Vodjanoje, ruske trupe su izvršile nekoliko napada na selo Severnoje i povukle se na prvobitne položaje.

Foto Tanjug/AP

U oblasti Torecka, borbe se vode na periferiji Železnog i Južnog već dugi niz meseci, tako da ovaj pravac retko dolazi u izveštaj.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Na Avdejevskom i Šahtjorskom pravcu, neprijatelj izvodi ofanzivna dejstva u pravcu naselja. Pod vatrom su i Kamenka, Nevelskoe, Avdejevka (DNR), položaji Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Vodjanja, Krasnogorovke (DNR).


Ruska vojska kontroliše 70 odsto teritorije Artjomovska

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad 70 odsto teritorije Artjomovska, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Takođe je rekao i da su ukrajinski vojnici pokušali da organizuju kontraofanzivu i da uđu u grad sa strane Časova Jara, međutim, ruska vojska je uspela da osujeti te planove.

-U tom potezu se nagomilala velika grupacija vojske, čak i u samom Artjomovsku trenutno se nalazi oko 10.000 ukrajinskih vojnika, dodao je on.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo


Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, kao i u nekoliko regiona na severu i istoku Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se precizira, reč je o Černigovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Lokalni mediji javljaju i da se napadi sprovode, između ostalog, i dronovima.

 

Kian-2 ili Arash-2 Foto MO Irana

 

Ruska ofanziva na Ugljedar (VIDEO)

Jurišne grupe marinaca Pacifičke flote i motornizovane pešadije, uz podršku avijacije, nastavljaju ofanzivu na Ugljedar.

▪ Nakon vazdušnog udara jurišnika Su-25, marinci se bore da zauzmu položaje Oružanih snaga Ukrajine i odmah organizuju odbranu.

Ukrajinski izvori: Napad na Bahmut - PMC "Vagner" napada uz ogromnu podršku artiljerije i aviona (MAPA)

Ukrajinski vojni analitičari nastavljaju da objavljuju panične izveštaje sa jednog od najtoplijih sektora fronta.

JUG - Borbe na raskrsnici ulica Čajkovski-Korsunski i Jubilejna-Čajkovski. Masovno granatiranje u oblasti Sobačevke.

Teške borbe na jugozapadnoj periferiji grada, PMC pokušava da probije odbranu Hromova. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad u nekim oblastima.

Oblast Kvadrata - noću su se vodile veoma teške borbe, za probijanje odbrambene linije korišćeni su avioni grupe „Vagner”.

Autoput O - 0506 situacija je nepromenjena, vagnerovci su noću ušli na položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini autoputa, ali su se tokom kontranapada Oružanih snaga Ukrajine povukli na prethodne položaje.

SEVER - u toku su intenzivne pozicione borbe.

Severno od Bahmuta, PMC su nastavili aktivnu ofanzivu noću u šumskom pojasu jugoistočno od Bogdanovke, zabeležen je napredak.

Borbe se nastavljaju u rejonu fabrike AZOM, Oružane snage Ukrajine već drugi dan pokušavaju da organizuju kontranapade.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine: Ruske snage ne odustaju od pokušaja da upadnu u grad Bahmut. Brojni neprijateljski napadi u oblastima naselja Orehovo-Vasiljevka, Ivanovskoje i Grigorovka. Pod vatrom su položaji Oružanih snaga Ukrajine u više od 15 naselja u blizini linije dodira. Među njima su Vasjukovka, Železnjanskoje, Novomarkovo, Bahmut, Časov Jar, Predtečino i Aleksandro-Šultino (DNR).

 

(VIDEO) Oboren ukrajinski Su-24

Su-24 ukrajinskog vazduhoplovstva uništen je kod Bahmuta. Ukrajinski militanti uklanjaju olupine svog frontalnog bombardera

 

Žitni sporazum, vreme ističe

Turska nastavlja pregovore sa Rusijom i Ukrajinom kako bi produžila Crnomorski sporazum o žitu pod "početnim uslovima", rekao je danas novinarima turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Tass.

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

Starobeljski pravac: VSU izbačena sa nekoliko uporišta (MAPA)

U sektoru Limanski, tokom protekle nedelje, pripadnici 144. streljačke divizije izveli su pozicionu ofanzivu na liniji Kremennaja-Makejevka. Tokom aktivnih borbi, Oružane snage RF su se ukopale zapadno od Krasnopopovke već na teritoriji DNR.

Južno borci Oružanih snaga Rusije izbacili su snage 25. vazdušno-desantne brigade DŠV i 19. streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine sa nekoliko uporišta na liniji Balka Žuravka – Torskoje – Dibrova, šireći kontrolnu zonu oko izbočine kod reke Žerebec.

Ilustracija telegram rybar

U blizini sela Žitlovka deluje diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine sa helikopterima u upotrebi. DRG obezbeđuje određivanje ciljeva za artiljerijske i minobacačke posade.

Ruska izviđačko-diverzantska grupa vrši izviđanje na skretanju Makejevka - Nevskoe. Neprijateljske snage opremaju nove linije odbrane na suprotnoj obali reke Žerebec.

U sektoru Kupjanski ruske jedinice uspostavile su kontrolu nad nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Grjanikovka, neprijatelj je bio primoran da se povuče na desnu obalu reke Oskol.

Foto Tanjug/AP

Da bi održale borbenu gotovost, Oružane snage Ukrajine rotirali su ljudstvo 107. i 108. odreda TerO (teritorijalne odbrane) na linijama Hatnoe-Olhovatka i Petropavloka-Sinkovka, a takođe su prebacile snage 51. bataljona specijalnog gardijskog bataljona iz Andrejevke na liniju. kontakta.


Amerika neće slati lovce Ukrajini

Amerika nije promenila stav po pitanju slanja lovaca F-16 Ukrajini, oni neće biti isporučeni, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu odbranu pri Beloj kući Džon Kirbi.

On je tim rečima prokomentarisao odluku Slovačke po pitanju slanja lovaca Ukrajini i da li će ona uticati na stav Vašingtona.

-To je bilo suverena odluka Slovačke koja ne utiče na naše odlučivanje ni po kom pitanju, rekao je Kirbi.

Foto: EPA

Ruske snage prodiru kroz industrijsku zonu u Bahmutu

Ruske snage sprečile su pokušaje nekoliko ukrajinskih vodova da napuste Bahmut.

Kako je rekao lider DNR Denis Pušilin, ruske jedinice napreduju ka centru grada, istiskujući protivnika ka severnom i južnom pravcu.

​Peskov: Slanje aviona nema uticaja na ishod operacije

Isporuka borbenih aviona Ukrajini iz niza zemalja NATO, uključujući Poljsku, samo povećava stepen njihove direktne umešanosti u sukob, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom najave da će Varšava i Bratislava uskoro isporučiti Kijevu lovačke avione MiG-29.

Slovačka šalje 13 aviona MIG-29 u Ukrajiinu

Slovačka će poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i deo PVO sistema Kub, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.

Šojgu nagradio pilote Suhoja koji je učestvovao u incidentu sa američkim dronom

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodelio je nagrade pilotima borbenih aviona Su-27, koji su američki dron MK-9 sprečili da naruši granice zone "specijalne vojne operacije", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Rjabkov: SAD da odustanu od fantazija o strateškom porazu Rusije ako hoće novi START

Izjave SAD da je suspenzija učešca Moskve u sporazumu Novi START nevažeća su lažne i Vašington mora da odustane od praznih fantazija o strateškom porazu Rusije ako je zainteresovan za nastavak sporazuma, izjavio je danas zamenik ruskog Ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prvi snimci upotrebe višenamenskog oklopnog vozila Tajfun-VDV

Kuleba: Zemlje koje nisu pružile podršku Ukrajini odgovaraće posle rata

 - Zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponele i nisu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata - upozorio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je, u intervjuu za Bi-Bi-Si, rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti „uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa“.

Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinske živote.

 - Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta - rekao je Kuleba.

Šojgu nagradio pilote Suhoja koji je učestvovao u incidentu sa američkim dronom

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodelio je nagrade pilotima borbenih aviona Su-27, koji su američki dron MK-9 sprečili da naruši granice zone "specijalne vojne operacije", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

 - Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, dodelio je državne nagrade pilotima aviona Su-27, koji su sprečili da američka bespilotna letelica MK-9 naruši granice područja na kojem je uspostavljen privremeni režim za korišćenje vazdušnog prostora za potrebe izvođenja specijalne vojne operacije - navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Dodaje se da su sa granicama te zone prethodno bili obavešteni svi korisnici međunarodnog vazdušnog prostora.

Do incidenta sa dronom došlo je 14. marta. Evropska komanda oružanih snaga SAD saopštila je da je ruski borbeni avion Su-27 prilikom presretanja udario u elisu američkog drona MK-9 reper, nakon čega se dron srušio u međunarodne vode Crnog mora. Ministarstvo odbrane Rusije, međutim, tvrdi da ruski avion nije imao kontakt sa dronom, da nije koristio oružje i da se dron srušio zbog "oštrog manevrisanja".

Maročko: Oružane snage Ukrajine rasporedile mobilni krematorijum u blizini sela Minkovka kod Bahmuta

 - Kijevske snage bezbednosti rasporedile su mobilni krematorijum u blizini sela Minkovka severozapadno od Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut) u DNR - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

 - Severozapadno od Artjomovska, u selu Minkovka, primećen je rad mobilnog krematorijuma. Automobilski kompleks se nalazi u šumovitom kraju, udaljen od glavnih puteva. Tela se prevoze i teškim kamionima i kamionima - rekao je Maročko.

 

Ukrajinske snage izvele raketni udar na Belgorod

Ukrajinske formacije ponovo su izvele raketni udar na Belgorod. Nekoliko projektila je presretnuto sredstvima protivvazdušne odbrane ruskih snaga. Od posledica pada gelera oštećeno je oko 60 kuća i više od 30 automobila.

U Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju da proširuju svoju zonu kontrole.

Ukrajinske snage se povlače i vrše pregrupisanje u Minkivki.

Na jugu, ruske snage nastavljaju ofanzivu da opkole Bahmutsku grupu AFU.

 

Maročko: Oružane snage Ukrajine opremaju lažne položaje na svatovsko-kremenskom sektoru fronta

 - Kijevske snage bezbednosti pokušavaju da prikriju svoje odbrambene pozicije i aktivno koriste lažne položaje na svatovsko-kremenskom sektoru fronta - rekao je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenosi RIA.

 - Da bi doveli naše jedinice u zabludu, ukrajinski militanti sprovode inžinjerijske mere da maskiraju svoje položaje, a takođe i opremaju lažne položaje. Na lažnim položajima se koriste modeli oklopnih vozila i artiljerijskih sistema - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.


Najžešće borbe u Orihovo-Vasilovki i na prilazima Bohdanovki

U samom Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a istovremeno potiskuju ukrajinske snage u severnom i južnom delu grada. Ulične borbe se vode u industrijskoj zoni i u blizini industrijskog koledža.

U pravcu Zaporožja dolazi do povećanja intenziteta borbenih dejstava duž cele linije fronta.


Uprkos neuspesima prvog dana, ukrajinska komanda nastavlja da izvodi letove u različitim oblastima.

Još jedan neuspešan napad na ruske položaje izveo je AFU kod Vasilovke.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)