RAT U UKRAJINI: GŠ VSU - Rusi spremaju novu ofanzivu na ovaj grad; Pakao Bahmuta - Vagnerovci probijaju odbranu VSU (MAPA/FOTO)

Novosti online

16. 03. 2023. u 06:33 >> 03:45

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 386. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ГШ ВСУ - Руси спремају нову офанзиву на овај град; Пакао Бахмута - Вагнеровци пробијају одбрану ВСУ (МАПА/ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Vsu priprema kontraofanzivu kod Bahmuta i u Zaporožju (MAPA)


Granične oblasti

U Belgorodskoj oblasti, ruski PVO sistemi presreli su rakete VSU iznad Belgoroda: stambene zgrade, administrativne zgrade i vagoni su oštećeni gelerima. Civili nisu povređeni.

U regionu Saki u Republici Krim, PVO sistemi oborili su ukrajinski dron.

Ilustracija telegram rybar


Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjanska, strane vode artiljerijske duele duž cele linije dodira: Oružane snage Rusije su pogodile koncetnracije ljudstva i tehnike ukrajinske vojske u Dvurečnoj i Kupjansku.

Nastavljaju se pozicione borbe kod Žuravke Balke i u šumariji kod Serebrjanke u sektoru Krasnog Limana.


Soledarski pravac

Severozapadno od Bahmuta, jedinice Vagnerovog PMC-a proširuju zonu kontrole oko sela Zaliznjanskoe i pripremaju se za mogući kontranapad Oružanih snaga Ukrajine.

U isto vreme, ruske snage napreduju ka selu Bogdanovka, a takođe jurišaju na položaje VSU u Orehovo-Vasilevki.

U samom Bahmutu nastavljaju se žestoke ulične borbe u severnom i južnom delu grada.

Na severu, jurišni odredi „vagnerovaca“ proširuju zonu kontrole na teritoriji „Artemovskog kombinata za preradu obojenih metala“(AZOM).

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Na jugu ruske jedinice vode borbe u oblastima Sobačevke, Budenovka i Vodokanala.

Jugozapadno, borbe se nastavljaju na obodima autoputa Konstantinovka-Bahmut i predgrađu Krasnoje.

Donjecki pravac

Posle oslobođenja Krasnogorovke, ruske trupe proširuju svoju zonu kontrole zapadno od sela u sektoru Avdejevke.

Ukrajinske formacije ponovo su pucale na civilne objekte u aglomeraciji Donjecka.

U glavnom gradu DNR pogođen je i Kirovski okrug: jedan čovek je povređen. U Gorlovki su oštećeni stambeni i pomoćni objekti: civili nisu povređeni.

Zaporoški pravac

U sektoru Guljajpolja, borbe se vode u oblasti Novozlatopolja. Posle neuspešne ofanzive na sektorima Pologovski i Orehovski, ukrajinske jedinice su prešle na pozicione borbe.

Pojačana je aktivnost topovskih i raketnih artiljerijskih posada duž cele linije dodira.

U Vasiljevskom odseku DRG, 65. ombre Oružanih snaga Ukrajine izvela je neuspešan juriš na položaj Oružanih snaga Rusije kod Vasiljevke: napad je odbijen, gubici VSU su dva poginula i deset ranjenih.

Foto Tanjug/AP


Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: Oružane snage Rusije su pogodile koncentracije VSU u Antonovki, Dnjeprovskom i Hersonu. Zauzvrat, VSU je pucao na levu obalu Hersonske oblasti: napadnuti su i stambeni objekti u Kairu, Tavrijsku i Novoj Kahovki.

 

Amerika ne da F-16 Kijevu

Odluka Poljske da prebaci borbene avione MiG-29 u Ukrajinu ne menja američke planove o mogućnosti isporuke F-16, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

Foto: Jutjub/lazzaric92

-Ovo ne menja naše planove za F-16. O tome se trenutno ne razmišlja, rekao je on novinarima, komentarišući odluku Poljske da isporuči lovce MiG-29 Ukrajini.

 


Bela kuća: Primirje u Ukrajini bi značilo da Rusija krši Povelju UN

Primirje u Ukrajini bi značilo da Rusiji ostaju teritorije koje je ona osvojila, što će predstavljati kršenje Povelje UN, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Tako je on komentarisao plan koji je Kina predložila o mirnom rešavanju konflikta.

Foto AP

-Po našoj proceni primirje bi sada značilo da je Rusija još jednom prekršila Povelju UN, rekao je Kirbi.

Predstavnik Bele kuće je dodao da bi prekid vatre značio priznanje novih ruskih teritorija. Osim toga, po njegovim rečima, Moskva bi koristila primirje za pregrupisanje, učvršćivanje pozicija i daljih ofanziva. Kirbi je istakao da Vašington ne smatra da će to dovesti do pravednog i dugotrajnog mira koji bi trebalo da obezbedi ukrajinske interese.

Moćne haubice iz Švedske idu u Kijev

Švedska vlada je spremna da Ukrajini prebaci osam samohodnih artiljerijskih oruđa i 10 tenkova Leopard 2.

Kako navodi Dagens Industri, to se navodi u amandmanima na budžet koje je švedska vlada danas predstavila parlamentu zemlje.

-Samohodne topove „Archer“ daće Ukrajincima mogućnost da unište ruske artiljerijske sisteme, rekao je ministar odbrane Pol Džonson.

Foto: Printksrin/Jutjub/Extreme World

Ukupno osam samohodnih topova i 10 tenkova procenjeno je na nešto više od šest milijardi kruna. To je novac koji bi švedska vojska trebalo da dobije tokom 2024-2026 za zamenu ove opreme.

Archer je samohodna artiljerijska jedinica. Cev topa ima osam metara i postavljena je na kamione. Ona je u stanju da se kreće brzo, brzo puca, a ima i veliku preciznost.

Po dometu gađanja, Archer ne može da se takmiči sa američkim raketnim artiljerijskim sistemom HIMARS. Ali prema ministru odbrane Džonsonu, Archer je dobar dodatak HIMARS-u i biće korišćen prvenstveno za uništavanje neprijateljske artiljerije.

 

GŠ VSU: Rusi spremaju novu ofanzivu

Ruske trupe nastavljaju da jurišaju na Bahmut i spremaju se da nastave napad na Ugljedar.

-U pravcu Bahmuta, neprijatelj nastavlja da juriša na grad Bahmut. Naši branioci su odbili neprijateljske napade u oblastima Orehovo-Vasiljevke, Bahmuta, Ivanovskog i Grigorovke, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 18:00 časova.

Foto Tanjug/AP

Ruskih 7 raketa nedodirljivih za Kijev

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je sposobna da obori pet tipova neprijateljskih projektila. Međutim, ne može da pogodi rakete koje lete duž balističke putanje.

Kako prenosi Ukrinform, ovo je u intervjuu za Kanal 24 rekao portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Pakao Bahmuta: PMC „Vagner” probija odbranu u centru grada (MAPA)

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju hitne panične poruke i mapu:

-Borbe na periferiji kod "aviona”. Plaćenici PMC Vagner aktivno napadaju u tri pravca. Situacija je kao u paklu! Oružane snage Ukrajine drže odbranu koliko god je to moguće, pošto je intenzitet neprijateljskih artiljerijskih udara značajno povećan.


-Bahmut – nastavljaju se teške borbe u zoni raskrsnice u blizini mesta gde je bio „avion“. Na severu je veoma teško, javlja drugi kijevski vojni posmatrač.

 

Oboren ukrajinski dron na Krimu

U rejonu Saki na Krimu snage PVO oborile su ukrajinski dron kamikaza, sastavljen na bazi kineske komercijalne bespilotne letelice Mugin-5. Dron je pao na ivicu polja i eksplodirao.

Slične bespilotne letelice neprijatelji su već više puta koristili za napad na rusku infrastrukturu.

 

Francuska isporučila prve lake tenkove Kijevu

Prvi tenkovi točkaši AMKS-10RC stigli su u Ukrajinu i upućeni na front, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

Ovaj tenk na točkovima ima izuzetno lagan oklop, ali je veoma mobilan i ima veliki domet.

Foto Tanjug/AP

Francuska ih je proizvodila od 1974. do 1994. godine, a od 2014. su počeli da ih povlače iz upotrebe i zamenjuju novim tenkovima.

 

 

Ukrajinski komandant degradiran nakon izjave za američke medije

Odluku o degradiranju „Kupola” doneo je komandant Vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ukrajine general-major Mirgorodski. Kao odgovor na ovo, „Kupola” je napisao ostavku.

Komandir sa pozivnim znakom Kupola je bio jedna od tema priče Vašington posta od 13. marta.

On je rekao da su odbrambene snage izgubile mnogo iskusnih boraca na bojnom polju, a neiskustvo regruta, zajedno sa nedostatkom naoružanja, umanjuje optimizam i dovodi u sumnju spremnost Kijeva za prolećnu ofanzivu.

Članak VP-a o padu kvaliteta osoblja Oružanih snaga Ukrajine napravio je veliku buku u Ukrajini. Na to su reagovali Arestovič i indirektno Zelenski. Takođe, kao što vidimo, u vojsci su donošeni organizacioni zaključci, kažnjavajući izvore novina.

 

Poljska šalje četiri, ubrzo još šest lovaca MiG-29

Poljska će u najskorije vreme predati Ukrajini prva četiri lovca MiG-29, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda nakon sastanka sa češkim kolegom Petrom Pavelom.

-Možemo sa sigurnošću da kažemo da ćemo Ukrajini poslati ‘migove’. Imamo ih trenutno deset u rezervi, rekao je Duda.

Foto: Printscreen Yutube

 

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Ruske trupe nastavljaju operaciju opkoljavanja utvrđenja Avdejevka

Severno od Bahmuta, borci Vagnerovog PMC-a preuzeli su potpunu kontrolu nad Zaliznjanskim. Otvara se put za ofanzivu na liniji Bondarne-Vasjukivka.

Na jugu, ruske trupe nastavljaju juriš na položaje AFU u Orehovo-Vasilovki. U pokušaju da zadrži snage koje napreduju, ukrajinska komanda premešta dodatne jedinice u naselje.

Na severu Bahmuta se nastavljaju žestoke ulične borbe. Tokom protekla 24 sata, borci Vagnerovog PMC-a zauzeli su nekoliko uporišta AFU u industrijskoj zoni.

Masovna artiljerijska vatra je usmerena na jedinice AFU koje se povlače duboko u fabričko područje.

Ruske trupe, uz podršku artiljerije i avijacije, nastavljaju operaciju opkoljavanja utvrđenja Avdijevka.

U pravcu Zaporožja, jedinice AFU su pokušale ofanzivu na ruske položaje u blizini Huljajpolja.

Napad pojačane taktičke grupe je uspešno odbijen. Uništena su najmanje četiri oklopna vozila.

 

ASAD: Sirija priznaje nove granice Rusije sa povezanim regionima

Damask priznaje nove granice Rusije sa teritorijama koje su se pridružile na osnovu rezultata referenduma: DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast, rekao je sirijski predsednik Bašar el Asad u intervjuu za RIA Novosti.

 - Naravno. Ja kažem da su to ruske teritorije, a čak i da nije bilo rata, to su istorijski ruske teritorije - rekao je sirijski lider odgovarajući na pitanje o priznavanju novih ruskih granica.

Sirija je, podsetio je Asad, priznala ove regione i pre nego što su se pridružili Rusiji.

 - Ovo pitanje nam je jasno od samog početka i nećemo se pokolebati u svom stavu. Stav Sirije je jasan i istovremeno odlučan, mi imamo uverenje o ovom pitanju, ne samo zbog prijateljstva sa Rusijom, već i zato što su ove teritorije teritorije Rusije - rekao je sirijski predsednik.

 

Ukrajinske trupe miniraju kupjanski pravac

 - Ukrajinske snage bezbednosti miniraju pravac Kupjan minama proizvedenim u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj i Francuskoj - rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ranije je Maročko za RIA Novosti rekao da su ukrajinske snage bezbednosti u sredu uveče, koristeći višecevni raketni sistem (MLRS), izvršile daljinsko miniranje Svatova, koristeći oko 60 nemačkih protivtenkovskih mina.

Poljanski: Rusija i Ukrajina su na ivici ozbiljnih događaja koji ne idu u prilog Kijevu

 - Rusija i Ukrajina su na ivici ozbiljnih vojnih događaja koji ne idu u prilog Kijevu - izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski za medije.

On je napomenuo da je u oblasti Artemivsk ukrajinska vojska sada „u veoma žalosnoj situaciji“ i da trpi velike gubitke.

 - Vremenski uslovi takođe nisu na strani ukrajinske vojske, jer ne mogu da koriste tešku opremu. Mislim da smo uoči veoma ozbiljnih vojnih događaja koji nisu naklonjeni Ukrajini - rekao je Poljanski.

On je dodao da se novomobilisani Ukrajinci koriste „kao topovsko meso” posle dva do tri dana obuke. Režim Zelenskog, rekao je diplomata, postao je talac sopstvene politike i obećava zapadnim zemljama da je sposoban da vojno pobedi Rusiju ako isporuči oružje.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)