RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe nastavljene u Zaporožju; VSU se povlači kod Avdejevke (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

15. 03. 2023. u 06:39 >> 03:05

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 385. dan. Ukrajinske snage trpe velike gubitke u ljudstvu u Artjomovsku, ali spremaju kontraofanzivu. Ruske snage napreduju u pravcu ka Kupjansku. PVO je oborila tri rakete iznad ruskog grada Belgoroda.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе настављене у Запорожју; ВСУ се повлачи код Авдејевке (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Pokušaj proboja u Zaporožju, Vagenrovci pritiskaju VSU u Bahmutu (MAPA)


Belgorodska oblast

Noću, ruski PVO sistemi presreli su tri ukrajinske rakete iznad Belgorodske oblasti. Nije bilo poginulih i povređenih, ali je oštećena civilna infrastruktura. VSU je granatirala Šebekino, oštetila nekoliko stambenih zgrada i garažna zadruga. Žrtava nije bilo.

U selu Novostrojevka-Vtoraja u gradskom okrugu Graivoronovski, u posledicama granatiranja Oružanih snaga Ukrajine, oštećeno je nekoliko stambenih zgrada, ali nije bilo žrtava.

Ilustracija telegram rybar



Harkovska oblast

Oružane snage RF izvele su nekoliko raketnih udara na ciljeve u regionu Harkova.
Prema izveštajima lokalnih vlasti, jedna od meta je bila kritična infrastruktura.

Smer Starobeljsk

Situacija se nije promenila, strane vrše međusobno izviđanje položaja, uz dejstvo artiljerije. Oružane snage RF zauzele su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine na području Šumarije Serebrjanski.

Foto Tanjug/AP


Soledarski pravac

Severozapadno od Bahmuta, Vagnerovi jurišni odredi zauzeli su selo Zaliznjanskoe. Ukrajinske jedinice su se povukle iz naselja sa velikim gubicima.

Na jugu se vode borbe u Orehovo-Vasilevki, naselju koje je delimično pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. Iz pravca Malinovke artiljerija podržava 30. ombr, 17. otbr i jedinice teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

U samom Bahmutu se nastavljaju borbe na teritoriji Artjomovskog kombinata za preradu metala. Jedinice PMC "Vagner" zauzeli su zgradu "Vostokmaša" i krenuli dublje u kompleks.

Na jugu, Vagnerovci su napredovali u rejonu uništenog spomenika avionima MiG-17 iza ulice Korsunskog i bore se u pravcu Bahmutskog industrijskog koledža.


Donjecki pravac

Nastavljaju se borbe u Marjinku kod avenije Družbi. Oružane snage Ruske Federacije ispravile su liniju fronta, postepeno napredujući u visokim zgradama.

Ruska avijacija i artiljerija nastavljaju sa udarima na identifikovane tačke razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki.

Foto Tanjug/AP


Zaporoški pravac

Oružane snage Ukrajine su bezuspešno pokušale da napadnu Pologovski i Orehovski sektor Zaporoškog fronta.

Severozapadno od Pologa ukrajinski vojnici su bezuspešno upali na položaje 291. motorizovanog puka, usled čega su izgubili dva tenka, dva borbena vozila pešadije i povukli se.

U rejonu Novodanilovke napravljen je još jedan pokušaj, ali ni ovde ukrajinski borci nisu bili uspešni.

Ukupno, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 40 poginulih i najmanje osam jedinica oklopnih vozila.

Foto Tanjug/AP


Južni front Hersonski pravac

Artiljerija Oružanih snaga RF je pogodila položaje i koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Kačkarovka, Mihajlovka i Zolotaja Balka. Oružane snage Ukrajine odgovorile su udarima na Kahovku, Aleški i Novu Kahovku. Oštećene su stambene i pomoćne zgrade.

 

Američki veteran: Ne idite u Ukrajinu, Rusi nisu Avganistanci

Američki vojnik Noktis Drejven pozvao je svoje kolege da ne učestvuju u sukobu u Ukrajini na strani Oružanih snaga Ukrajine. O tome je pisao na Tviteru.

-Moje kolege američki veterani, molim vas da shvatite da sukob između Rusije i Ukrajine nije Avganistan ili Irak. Vi se ne borite protiv neobučenih, nemotivisanih, slabo finansiranih civila. <...> Rusi su obučeni, dobro snabdeveni, veoma patriotski i posvećeni vojni profesionalci koji su u najboljem slučaju jednaki nama, a u najgorem superiorniji od naših oružanih snaga, rekao je Draven.

Plaćene armije učestvuju u borbama na svim kriznim tačkama u svetu / Foto EPA

 

Ostin: Švedska šalje 10 leoparda Kijevu

Švedska obezbeđuje Ukrajini deset tenkova nemačke proizvodnje leopard, a Norveška dva sistema protivvazdušne odbrane NASAMS, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin posle sastanka zemalja donatora vojne pomoći.

-Danas smo čuli... o nekim velikim novim obavezama. Švedska je najavila da će Ukrajini pokloniti deset tenkova Leopard i ključne protivvazdušne komponente. Norveška, u partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, donira dva NASAMS sistema, šef Pentagona rekao je na konferenciji za novinare.

Foto Tanjug/AP

 

Dejstvo ruskih tenkova pod Kremnom (VIDEO)

Tenk jurišnog bataljona „Ural“ uništava utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u Kremenskoj šumi. U blizini gori oštećena tehnika neprijatelja Oružanih snaga Ukrajine.

-Postoji mali nasip, a oni su se ukopali odmah iza njega. Zbog toga radimo samo direktnom vatrom, sa udaljenosti od oko 100 metara, inače je nemoguće postaviti granate, rekao je Ždanovu za rt.com komandant tenka sa pozivnim znakom Kaščej. Zadovoljan, stigao je sa zadatka: -Nekoliko je upalo pravo u rov!

Momci svakodnevno rizikuju svoje živote, vozeći se na daljinu, odakle lako mogu biti mete ATGM poput NLAV, Džavelin itd. kojih Oružane snage Ukrajine imaju u izobilju. Ali izuzetno je teško naneti efikasan udarac neprijatelju zakopanom u zemlju na drugačiji način.

Novi napad VSU na Zaporožje, prvi završen katastrofalno

Ukrajinske jedinice su danas, nakon artiljerijske i avijacione pripreme, pokušale da napadnu položaje ruskih trupa u sektoru Pologovski i Orehovski.

Severozapadno od Pologovska, Oružane snage Ukrajine pokušale su da na više jedinica oklopne tehnike jurišaju na odbrambene linije 291. motorizovanog puka 42. streljačke divizije i 22. brigade specijalnih snaga Oružanih snaga RF. Napad su odbili ruski lovci uz podršku posada ATGM-a i artiljerije. Oružane snage Ukrajine izgubile su dva tenka i dva borbena vozila pešadije.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinski jurišni odredi napali su i sa nekoliko tenkova linije odbrane 70. pešadijskog puka 42. motorizovane divizije kod Novodanilovke u sektoru Orehovski. Artiljerijskim i minobacačkim udarima uništena su četiri tenka, a poginuli su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine su do danas izgubile više od 40 poginulih i najmanje osam jedinica oklopnih vozila. Sada Oružane snage Ukrajine sprovode drugu ofanzivu kod Orehova uz pomoć oklopnih vozila. Za sada, borbe se nastavljaju.

 

Zalužnij i Burkaru: Rusi napadaju

Ruska vojska napada na celom frontu, saopštio je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni načelniku Združenog štaba Oružanih snaga Francuske Tjeri Burkaru.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Zaporoška oblast: Odbijen napad ukrajinske vojske

Napad ukrajinske vojske u Pologovskom rejonu Zaporoške oblasti je odbijen, deo vojnika je uništen, deo se povukao na početne pozicije, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Teritoriju nismo izgubili, situacija je pod kontrolom, neprijatelj neće proći, rekao je Rogov.

 

Foto Tanjug/AP

 

 

Avganistaci u Vagneru: Upravljaju američkim hubicama M777

Avganistanski borci Vagner su obučeni da upravljaju američkim haubicama M777 i takođe znaju kako da rukuju protivoklopnim sistemima Javelin, rekao je biznismen i osnivač grupe Jevgenij Prigožin odgovarajući na pitanje "Semafora" iz Njujorka.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Da, zaista, avganistanski borci PMC „Vagner“ rade sa nama u malom broju. Sada postoji artiljerijska jedinica, koja je svojevremeno bila obučena za rad na američkim artiljerijskim sistemima, haubicama M777, plus radi sa Javelinom. protivtenkovske raketne sisteme i tako dalje, koje uspevamo da otkupimo od ukrajinskih jedinica, ili zarobljenih, rekao je Prigožin u komentaru objavljenom na društvenoj mreži VKontakte na stranici njegove kompanije Konkord.

 

VSU: Bitka za Krasni Liman ključna za uspeh

Oficiri Oružanih snaga smatraju da je ruska ofanziva na Krasni Liman od ključnog značaja.

Agencija Rojters navodi reči oficira Oružanih snaga Ukrajine koji tvrde da Rusija napreduje u ovom pravcu u cilju opkoljavanja Artjomovska i daljeg pristupa Slavjansku i Kramatorsku.

Prema rečima jednog od oficira, ruske trupe su nedavno promenile pravac i opkolile Krasni Liman.

Foto Tanjug/AP

-Ovo će predstavljati pretnju za nas i zato se toliko trude da se bore za ovu oblast – ona nije ništa manje važna od Bahmuta, rekao je oficir Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom „Magla“.

Bitka za Avdejevku: Priprema se još jedna kotao za VSU (MAPA)

Severno od Avdejevke, ruske trupe su potpuno očistile Krasnogorovku. Naselje je prešlo pod kontrolu Oružanih snaga RF. Trenutno vojno osoblje ruske armije napreduje zapadno od sela i obezbeđuje se u oslobođenim područjima.

Ilustracija telegram rybar

Zbog gubitka Krasnogorovke, ukrajinske formacije su proteklih dana aktivno prebacivale municiju i osnovnu opremu u Avdejevku u slučaju da dođe do proboja odbrane. Pored toga, na liniju fronta stiglo je 15 ljudi iz 116. jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Južno od Avdejevke, nekoliko jedinica oklopne tehnike i jurišnih odreda iz 53. mehanizovane brigade (ombr) Oružanih snaga Ukrajine raspoređeno je u rejon Tankog i Severnog.

U oblasti 4 km severozapadno od Pervomajskog i 1,5 km severno od sela, opremljeni su vatreni položaji haubica 155 mm M777, a u samom Pervomajskom najmanje jedan MLRS lanser.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana sa snagama 53. ombr i 145. i 147. odvojenih bataljona izvršile izviđanje pod borbom, napredujući iz okoline Severnog. Kao rezultat toga, ukrajinske formacije su uspele da povrate jednu poziciju, ali nisu mogle da napreduju dalje, izgubivši osam ranjenih.

Oslobođenjem Krasnogorovke situacija Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki se pogoršala, ali je rano govoriti o opkoljavanju i napadu na samu utvrđenu oblast. Pre toga, potrebno je stvoriti povoljno uporište presecanjem vodova snabdevanja, koji, između ostalog, idu sa juga od Lastočkina i Orlovke.

Foto Tanjug/AP

 

Bitka u Zaporožju

Ukrajinske trupe sprovode izviđanje u Zaporoškoj oblasti, rekao je na svom Telegram kanalu Vladimir Rogov, član Glavnog saveta regionalne administracije.

"U Pologovskom okrugu, Nekoliko desetina pripadnika Oružanih snaga Ukrajine vrše izviđanje,, koristeći oklopna vozila. U toku je bitka", napisao je on.

 

 

Slovačka neće isporučiti svoje MiG-29 Kijevu

Vlada Slovačke na današnjoj sednici nije donela odluku da isporuči Ukrajini lovce MiG-29 koje je nacionalno vazduhoplovstvo izbacilo iz upotrebe, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

U Slovačkoj se, prema pisanju lokalnih medija, nalazi 11 MiG-29, od kojih 10 može biti prebačeno u Ukrajinu, a jedan može biti poslat u muzej.

 

Vagnerovci napreduju u Bahmutu

Ruske snage su jutros preuzele kontrolu nad naseljem Zaliznjansko kod Artjomovska.

 

 

Ukrajini obećano više od 150 tenkova „leopard“ iz devet zemalja

Devet zapadnih zemalja obavezalo se da preda Ukrajini više od 150 tenkova „leopard“ nemačke proizvodnje, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin na redovnom savetovanju s predstavnicima zemalja-donatora vojne pomoći Ukrajini.

-Koalicija zemalja koje daju Ukrajini tenkove leopard nastavlja da raste. Devet zemalja već je preuzelo na sebe obavezu da obezbedi više od 150 tenkova leopard, rekao je Ostin. On nije spomenuo obećanje samih SAD da preda Ukrajini sopstvene tenkove „abrams“.

Foto Tanjug/AP

Prema Ostinovim rečima, zapadna pomoć omogućava Ukrajini da formira „više od devet tenkovskih brigada i druge oklopne tehnike“. Ostin je, takođe, istakao značaj isporuka savremenih protivvazduhoplovnih sistema, uključujući „patriot“. Obavezu da Ukrajini predaju te sisteme preuzele su na sebe SAD, Nemačka i Holandija.

-Moramo da omogućimo Ukrajini sve što možemo za predstojeće borbe, uključujući municiju i pakete tehničke opreme za održavanje borbene gotovosti ključnih sredstava koje su joj dodelile članice kontakt grupe, rekao je Ostin.

 

Migovi stižu u Ukrajinu za četiri do šest nedelja

Vladimir Zelenski poručuje da ukrajinske snage ne odustaju od odbrane Bahmuta. Kijev tvrdi da je ruska vojska granatirala obast Odese i Kramatorsk.

Varšava najavljuje da će za četiri do šest nedelja poslati Kijevu migove 29.

Savetnik lidera DNR: Pod ruskom kontrolom polovina Bahmuta

Savetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je da ruske jedinice drže pod kontrolom oko polovine Bahmuta i da se sada teške borbe bode u gradskoj industrijskoj zoni.

Takođe je rekao da se grad nalazi u operativnom okruženju i da ruska artiljerija kontroliše praktično sve puteve koji vode u grad.

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su vlasti.

Ukrajinska vojska izvela seriju artiljerijskih napada na levu obalu Hersonske oblasti

 - Ukrajinske snage tokom cele noći nisu prestale sa artiljerijskim napadima na gradove i sela Hersonske oblasti, koji se nalaze na levoj obali Dnjepra, ispalivši na njih 43 granate - saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

U saopštenju se dodaje da je u toku utvrđivanje broja civilnih žrtava, kao i uništene infrastrukture.

 

Ruska PVO oborila tri rakete iznad Belgoroda

- Ruska PVO je oborila tri rakete iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, a jedan deo rakete pao je u stambeno naselje i ima nekih oštećenja - saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

 - Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši pet granata kalibra 152 milimetra - saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 

Maročko: Prisilno mobilisani Ukrajinci odvode se u Kupjansk

Potpukovnik LNR Andrej Maročko izjavio je da se situacija po ukrajinsku vojsku pogoršava na delu fronta kod Svatova i Kremene i na strateškom i na taktičkom planu usled uspešnih akcija ruske vojske.

On je još dodao da na silu mobilisane Ukrajince prebacuju u Kupjansk.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad delom industrijske zone u pravcu Kupjanska

 - Ruska vojska preuzela je kontrolu nad delom industrijske zone u pravcu Kupjanska - rekao je Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe Zapad Oružanih snaga Rusije.

 - Na pravcu Kupjanska, jedinice 6. kombinovane armije, uz pomoć šest jurišnih grupa, do kraja dana su preuzele kontrolu nad delom industrijske zone, savladavši tri hangara - precizirao je on.

Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa

U pravcu Bahmuta se vode stalne borbe, PMC napadaju u samom Bahmutu, u oblastima Jagodni, Hromovo i Orehovo-Vasiljevka.

Antonov: Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da se na razgovoru u Stejt departmentu nije postavljalo pitanje mogućih posledica po Moskvu nakon incidenta sa ruskom i američkom letelicom iznad Crnog mora.

Antonov, koji je pozvan u Stejt department nakon što je američki dron pao u Crno more zbog navodnog kontakta sa ruskim borbenim avionom, rekao je da je imao „konstruktivan“ razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

- Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obe zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom - rekao je Antonov, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)