(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Prva grupa vojnika VSU završila obuku na leopardima; "Klješta" se zatvaraju u Bahmutu (MAPA/FOTO)

Novosti onlajn

13. 03. 2023. u 07:50 >> 23:59

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 383.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Прва група војника ВСУ завршила обуку на леопардима; Кљешта се затварају у Бахмуту (МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Katolička crkva u Ukrajini zahvalila papi na apelima za mir i pomoć Ukrajincima

Katolička crkva u Ukrajini zahvalila je danas na čestim apelima i izjavama pape Franje povodom sukoba u Ukrajini, kao i na humanitarnoj pomoći koju je poslao ukrajinskom narodu.

- Nijedan drugi verski vođa nije dao toliko izjava u odbranu Ukrajinaca i Ukrajine kao papa Franja - rekao je mitropolit Lavovski latinskog obreda, nadbiskup Mečislav Mokržicki na obeležavanju 10. godišnjice papinog pontifikata.

Lavovski mitropolit je takođe istakao važnost podrške pape crkvi u Ukrajini, objavio je Vatikan njuz.

Nadbiskup Lavova je, kako se navodi, naglasio da je ukrajinski narod svestan bliskosti i solidarnosti Svetog oca. 

Delegacija Ukrajinskog saveta crkava i verskih organizacija otputovala je u Vatikan da izrazi zahvalnost papi na njegovim molitvama, za sve pozive na mir i za humanitarnu pomoć Ukrajini.

 

Presušuju evropske zalihe i fondovi

Evropska unija se našla u ćorsokaku po pitanju obezbeđivanja Ukrajine potrebnom količinom municije, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.

-EU se našla u ćorsokaku oko pitanja kako da Kijevu obezbedi granate kalibra 155 milimetara koje su mu potrebne ove godine, navodi agencija.

Kako navodi izdanje, takva municija se proizvodi u 11 zemalja NATO-a. Istovremeno, nije poznato da li će njihova preduzeća moći da povećaju obim proizvodnje u narednim mesecima, kao ni koliko oružja Evropska unija može da isporuči Ukrajini iz svojih zaliha, precizira se u članku.

Foto Tanjug/AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predložio je prošle nedelje da se izdvoji milijardu evra za hitne isporuke municije Oružanim snagama Ukrajine iz evropskih skladišti. Takođe je pozvao da se nađe još milijardu evra za zajedničku kupovinu granata u srednjoročnoj perspektivi.

 

 

Ruski pilot iz zatvora  na razmenu zarobljenika, osuđen na 12 godina

Pilot Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije Maksim Krištop, koji je bombardovao Harkovsku oblast, pušten je iz pritvora. Predat je na razmenu ratnih zarobljenika.

Napominje se da je grupa tužilaca Generalnog tužilaštva podnela zahtev za oslobađanje okupatora. Istovremeno, u pismu Koordinacionog štaba za postupanje sa ratnim zarobljenicima, ukazuje se da je doneta odluka o prebacivanju Krištopa na razmenu.

Rus i njegov advokat nisu se pojavili na sastanku Đeržinskog okružnog suda u Harkovu povodom puštanja na slobodu, predajući izjavu o razmatranju slučaja bez njihovog učešća. Zauzvrat, ruski pilot je potvrdio da se slaže sa zahtevom tužioca.

Kao rezultat toga, sud je odlučio da Krištopa, koji je ranije osuđen na 12 godina zatvora, prebaci pod nadzor predstavnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine „zbog organizovanja i sprovođenja njegove razmene kao ratnog zarobljenika ."

 

Završena obuka na leopardima u Nemačkoj

U Nemačkoj je završena obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje nemačkim tenkovima "leopard 2", prenosi list Cajt.

Napominje se da je obuka Oružanih snaga Ukrajine trajala nekoliko nedelja. Prema pisanju lista, ukrajinska vojska će se vratiti u Ukrajinu u martu.

Foto Tanjug/AP


 

Demontaža spomen-ploče Suvorovu u Odesi

Gradske vlasti Odese odlučile su da demontiraju spomen-ploču u čast ruskog komandanta Aleksandra Suvorova, postavljenu na jednoj od centralnih ulica, javilo je u ponedeljak ukrajinsko izdanje Dumskaja.

-I još jedan Suvorov manje: na Primorskoj demontiraju tablu ruskom vojskovođi, navodi se u telegram kanalu.

U dokumentu koji je objavila publikacija navodi se da je zamenik gradonačelnika grada Pavel Vugelman dao odgovarajuće uputstvo Upravi Primorskog okruga i komunalnim preduzećima. Opravdanje za odluku o demontaži spomen-ploče u čast Suvorova bila je odluka istorijske i toponomastičke komisije pri Gradskom veću.

 

Ruske jedinice idu ka ključnoj železničkoj stanici


Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsk, rekao je borac Sputnjiku iz grada.

Prema njegovim rečima, približavaju se železnici, preko koje Kijev prebacuje glavne rezerve u Časov Jar.

Foto: Printskrin

-Ovo je zapadna strana Bahmuta (ukrajinski naziv Artjomovsk), ispred nas je poznato naselje Časov Jar, odnosno tri kilometra dalje je železnica (koja snabdeva ukrajinske trupe), navodi agencija.

Borac je pojasnio da ruske snage napreduju severozapadno od Artjomovska, presecajući puteve za snabdevanje ukrajinskih snaga.

 

 

VSU bez municije u Bahmutu

Ukrajinskim snagama u Artjomovsku potrebne su zalihe municije i oružja, izjavio je ukrajinskoj televiziji portparol 10. posebne brdske jurišne brigade „Edelvajs“ Nikita Šandiba.

-Našoj liniji odbrane je potrebno više municije i naoružanja da održi odbranu. To je najvažnije. Nije lako: stojimo ovde deseti mesec bez rotacije, u vlagi, hladnoći" rekao je.

Foto Tanjug/AP


 

 

SBU optužio 14 nastavnika kolaboraciju

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici optužili su 14 nastavnika za kolaboracionizam.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je prijavila sumnje u saradničke aktivnosti 14 nastavnika koji su „uništavali ukrajinske udžbenike“.

-SBU je razotkrila još 14 saradnika nastavnika koji pomažu neprijatelju da rusifikuje ukrajinske škole u ​​Mariupolju i Geničesku, navodi agencija u telegram kanalu.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Kako je saopštila Služba bezbednosti, nastavnici su doprineli organizovanju obrazovnog procesa koristeći ruske udžbenike, dok su udžbenici na ukrajinskom jeziku „uništeni“.

Prema navodima odeljenja, nastavnici su obavešteni o sumnji po članu 111-1 Krivičnog zakona Ukrajine („saradnička aktivnost“).

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da ukrajinske vlasti već dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i prisilne asimilacije.

Starobeljski pravac: VSU prebacuje rezerve pokušava da spreči ruske prodore (MAPA)


Na sektoru Kupjanska, strane se bore u blizini sela Jagodnoje. Vatrenu podršku ruskim trupama pružaju taktički avioni Su-25, kao i četiri helikoptera Mi-8.

Baterije minobacača 40. OSB Oružanih snaga Ukrajine redovno granatiraju ruske položaje u Grjanikovki. Određivanje cilja VSU obezbeđuje sa dronovima.

U Kislovki posade UAV koriste dronove Mavik-3 za praćenje aktivnosti ruskih trupa, a diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine deluju na liniji Kislovka-Krahmalnoje.

Ilustracija telegram rybar

VSU oprema isturene položaje 28. OSB na prelazu Krasnoe Pervoe - Dvurečnaja i 109. obr u rejonu Sinkovke. Za održavanje borbene gotovosti, municija je transportovana u uporišta 36. OSB u Kamenki.

U sektoru Limanski, šest jurišnih grupa 25. vazdušno-desantne brigade Ukrajine, uz podršku nekoliko oklopnih vozila, pokušalo je da izvrši kontranapad na položaje 144. motorizovane divizije Oružanih snaga Rusije kako bi vratili ranije izgubljena uporišta u oblasti Žuravka Balka. Ruske trupe su odbile napad, VSU se povukao sa gubicima.

U cilju usporavanja napredovanja Oružanih snaga RF, ukrajinska komanda je prebacila operativne rezervne jedinice na liniju fronta, koje su izvele još jedan neuspešan pokušaj kontranapada.

Foto Tanjug/AP

U protekla dva dana padobranci 25. vazduhoplovne brigade izgubili su 20 poginulih i 32 ranjenih.

VSU vrši plansku rotaciju ljudstva 13. vazdušno-desantne brigade 95. vazdušno-desantne brigade u okolini Torskog, a vrši i prebacivanje rezervi za jačanje isturenih položaja zapadno od sela Dibrova.

Situacija u Bahmutu je kritična: „Vagnerovci“ probili odbranu žure da zatvore klešta

Rezime izveštaja ukrajinskih vojnih analitičara o situaciji u Bahmutu:

Severno – teške borbe u rejonu Bogdanovke i zapadno od Dubovo-Vasiljevke. Ruske trupe aktivno napadaju autoput T0504 jugoistočno od Ivanovskog. Pozicione borbe u sivoj zoni ostaju na jugu Bahmuta.

Na severu Bahmuta, po mraku, „vagnerovci“ su započeli juriš na podzemni deo fabrike AZOM. Artiljerija i avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije intenzivno pogađaju utvrđena područja na severu AZOM-a.

 

Jurišni timovi PMC-a pokušavaju da prošire klin zabijen duž autoputa E40. Prešli su jarugu Dubovij Ovrag i nastavljaju da se kreću duž Kudlinskih jaruga prema Orehovo-Vasiljevki, a pored toga su se probili do kote 224.

Borbe se nastavljaju u šumskom zasadu istočno od Hromova i u šumskim pojasevima na obodu autoputa O0506.

Severno od Soledara se nastavljaju juriši u rejonu Razdoljevke, Vagnerovci imaju delimičan uspeh.

-Opšta situacija za Oružane snage Ukrajine je blizu kritične. Posebno je opasan manevar PMC severozapadno od Ivanovskog, kao i potencijalno zauzimanje Bogdanovke sa naknadnim obilaskom Hromovog, u žurbi, jer će se pre ili kasnije prozor mogućnosti završiti, ali oni su usporili i ne mogu u potpunosti da pokrenu ofanzivu na sever, rezimiraju kijevski analitičari.

 

FSB priveo ženu zbog veleizdaje

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela je stanovnicu Habarovska i aktivistu pokreta „Jamifurgal“ za veleizdaju zbog finansiranja Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju FSB, žena je prebacivala novac za nabavku oružja, municije i uniforme za ukrajinske vojnike.

 

Problemi za VSU kod Bahmuta

Ukrajinske snage imaju značajne teškoće u bitci za Artjomovsk zbog nedostatka pouzdanih transportnih puteva, piše Volstrit džurnal.

Foto Tanjug/AP

Kako ističe list, ukrajinske jedinice „trpe velike gubitke” uglavnom zbog činjenice da su rute koje su ranije korišćene za transport municije i evakuaciju ranjenika nedostupne, a alternativni pravci koji prolaze seoskim putevima su neprohodni za vozila na točkovima.

 

Si Đinping uskoro u Moskvi

Izvori Rojtersa rekli su agenciji da predsednik Kine Si Đinping, koji je nedavno zvanično izabran za predsednika po treći put, planira da poseti Moskvu već sledeće nedelje.

To bi poslalo jasan signal da Kina jača svoje odnose sa Rusijom u vreme kad neki na Zapadu izražavaju zabrinutost da bi Peking mogao da počne da isporučuje oružjem da pomogne ratnim naporima Moskve u Ukrajini, preneo je "Gardijan".

Foto: Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kadirov obećao Putinu: "Naša vojska vas neće izneveriti"

Čečenski vojnici boriće se do pobede u zoni specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini, izjavio je lider Čečenije Ramzan Kadirov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Vojnici Čečenske Republike su učesnici u specijalnoj vojnoj operaciji, mi realizujemo sve Vaše naredbe i cilj nam je da delujemo do pobede. Stanovnici regiona u potpunosti podržavaju sprovođenje SVO i smatraju da je neophodno da se postignu svi ciljevi i zadaci - obećao je Kadirov ruskom predsedniku.

Peskov: Za sada nema preduslova za rešavanje situacije u Ukrajini mirnim putem

Trenutno nema preduslova da situacija u Ukrajini pređe u mirovni kolosek, apsolutni prioritet za Rusiju je postizanje ciljeva specijalne operacije, a trenutno je to moguće samo vojnim putem, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li su takvi predlozi tačni i da li mogu da dovedu do okončanja sukoba, Peskov je rekao: „Ne, ne mislimo tako“.

Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine i delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Uhvaćen dron sa nacističkim simbolima

Jedinica Prvog armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije je pomoću sredstava za elektronsko ratovanje uhvatila civilni dron „DJI“ sa nacističkim simbolima, koji je ukrajinska vojska preradila u udarni dron.

Na ukrajinskom dronu uhvaćenom u oblasti Avdejevke oslikana je dupla runa zig – amblem paravojnih formacija Nacističke partije Nemačke. SS jedinice bile su zadužene za koncentracione logore i logore smrti, a 1940. godine formacije su dobile naziv Vafen-SS.

Komercijalni civilni kopteri široko koriste na frontu obe strane. Oni se koriste za izviđanje, podešavanje artiljerijske vatre i kao udarno

 


 

Ukrajinske vojne službe pojačale regrutaciju žena 

Ukrajinske vojne službe pojačale su regrutaciju žena za slanje na front, prednost imaju hemičari, biolozi i veterinari, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je objasnio da je, osim tradicionalnih vojnih specijalnosti, povećana potražnja za onima koji imaju civilno obrazovanje iz oblasti hemije, biologije, biotehnologije i veterine.

„Žene koje su potpisale ugovor odmah se regrutuju za vojnu službu... Poželjna starost je od 22 do 45 godina“, dodao je Maročko.

Iznad Belgorodske oblasti oborene četiri rakete

Iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti aktiviran je sistem PVO. Oborene su četiri rakete, jedna osoba je povređena, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je na svom Telegramu napisao da postoje oštećenja od fragmenata raketa na dve privatne kuće i dodao da su hitne službe otišle na lice mesta.

Prigožin: Bitka za Bahmut se nastavlja

Kijev nastavlja da šalje sve više rezervi u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut), izjavio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

- Situacija u Bahmutu je teška... Što smo bliže centru grada, bitke su teže, više artiljerije puca na nas, više tenkova. Ukrajinci ubacuju beskrajne rezerve, ali mi idemo napred... - rekao je Prigožin, prenosi njegova pres-služba na Telegramu.

BONUS VIDEO: 

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije