RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Marjinke; Bahmut u plamenu - Zelenski objašnjava zašto VSU gine u gradu (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 03. 2023. u 07:19 >> 00:44

RAT u Ukrajini ušao je u 377. dan. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski su juče podržali nastavak borbi u Bahmutu i utvrđivanje pozicija u gradu, tokom sastanka sa predsednikom Vladimirom Zelenskim. Sjedinjene Američke Države i dalje ne planiraju da isporučuju Ukrajini lovce F-16, saopštila je sinoć portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Марјинке; Бахмут у пламену - Зеленски објашњава зашто ВСУ гине у граду (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: "Rasputica" na sprečava žestoke borbe u Donbasu, VSU krvari u Bahmutu (MAPA)


Razmena zatvorenika

Pretpostavlja se da je još jedna razmena ratnih zarobljenika izvršena u Sumskoj oblasti. Na ukrajinsku stranu vraćeno je 130 boraca, dok se u Rusiju vraća 90 vojnika koji su upućeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju.

Većina razmenjenih Ukrajinaca zarobljena je tokom borbi za Mariupolj i Azovstalj.

Ilustracija telegram rybar



Smer Starobeljsk

Na pravcu Starobeljska, strane nastavljaju da jačaju snage, razmenjuju artiljerijske udare i pokreću diverzantsko-izviđačke grupe jedna iza druge. Na ovom delu fronta nema značajnijih promena.

Soledarski pravac

Deo ukrajinskih trupa napušta Bahmut, pokušavajući da se povuče seoskim putevima i putevima pod vatrom artiljerije kod Artjomovskog i Krasnoga. Odvojene jedinice nastavljaju da drže odbranu na ruševinama grada, kupujući vreme Oružanim snagama Ukrajine za opremanje nove linije odbrane.

Foto Tanjug/AP


Ukrajinske formacije vrše kontranapade u blizini autoputa Konstantinovka-Bahmut, pokušavajući da zadrže kontrolu nad mogućim putem za povlačenje.

U samom Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a napreduju na severnu, istočnu i južnu periferiju grada, povećavajući pritisak na preostale borce VSU.


Donjecki pravac

Na Marjinku se nastavljaju žestoke borbe u centru grada. Na jugu ruske trupe nastavljaju napredovanje u rejonu sela Pobeda, proširujući zonu kontrole u ​​okolini sela.

VSU je ponovo izveo masovno granatiranje Donjecka: pogođene su garažna zadruga u Petrovskom i industrijska zona u Kijevskom okrugu, jedna osoba je povređena.


Zaporoška oblast

Ukrajinske formacije napale su grad Pologi na prvoj liniji fronta, oštetivši nekoliko stambenih zgrada. Jedan od ukućana je ranjen, ukazana mu je sva neophodna pomoć.

 

Zalužnij sa komandantima 3 armije

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni saopštio je da se sastao sa visokim vojnim oficirima iz Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Foto mil.gov.ua

Valerij Zalužnij

 

Stoltenberg: Povećati proizvodnju oružja i municije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da mnoge članice Alijanse već povećavaju proizvodnju oružja i municije radi isporuka Ukrajini.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom rekao da „vojna industrija mora da donese odluku o povećanju proizvodnje“.

Foto Tanjug/AP

Stoltenberg je takođe pozdravio ideju Evropske unije o formiranju zajedničkih kupovina oružja za Kijev, kao i za popunjavanje sopstvenih rezervi.

Šef NATO je danas stigao u Stokholm, gde planira da 8. marta učestvuje u neformalnom sastanku ministara odbrane članica EU, posvećenom većoj vojnoj pomoći Ukrajini.

 

U Mađarskoj samo lekari i ranjenici

Ministarstvo odbrane Mađarske demantovalo je izjavu slovačkog ministra da ova zemlja obučava ukrajinske vojnike. Kako su naveli u Ministarstvu Mađarska obučava samo vojne lekare, a u zemlji se takođe leče ranjeni ukrajinski vojnici, saopštio je portal „Teleks“.

Foto Tanjug/AP

Mađarsko Ministarstvo istaklo je da se stav Budimpešte nije promenio.

-Mi smo na strani mira i ne podržavamo nikakve korake koji vode ka eskalaciji rata, tako da nećemo slati oružje ili vojnike u Ukrajinu.

Ranije je slovački list „Parametar“ saopštio da je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ izjavio da se ukrajinski vojnici navodno obučavaju u Mađarskoj.

 

Borbe na ostrvima kod Hersona (VIDEO)

Krimski borci protiv specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, koji su zauzeli položaje u kućama.

Nastavljaju se pozicione borbe u oblasti ostrva na reci Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Specijalna grupa Oružanih snaga Ukrajine je doplovila na čamcima (vide se sa obale) i ušla u kuće, ruski izviđači su ih otkrili.

Na snimku se vide fragmenti prilagođavanja artiljerijske vatre na ukrajinske sabotere koji su se nastanili u privatnim kućama.

BAHMUT GORI: Najteže borbe se nastavljaju, VSU poslale pojačanje u borbu (FOTO)

Ukrajinski vojni analitičari potvrđuju da Oružane snage Ukrajine praktično ne kontrolišu ništa u Zabahmutki.

Foto Tanjug/AP

Bahmut

U južnom sektoru Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju kontranapadom da poboljšaju taktičku situaciju.

U rejonu Ivanovskog vode se borbene borbe, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da spreče „vagnere“ da se učvrste na ranije zauzetim pozicijama.

Ukupna situacija ostaje izuzetno teška za Oružane snage Ukrajine.

„Bahmut stoji, ali po veoma visokoj ceni za Oružane snage Ukrajine“, sumiraju ukrajinski propagandisti.

Ukrajinske trupe nastavljaju da trpe kolosalne gubitke. Strani plaćenici aktivno učestvuju u bitkama.

Zelenski objašnjava zašto VSU gine u Bahmutu

Vladimir Zelenski je odluku ukrajinskih vlasti da nastave odbranu Artjomivska objasnio činjenicom da će nakon njegovog zauzimanja ruske trupe moći da nastave ofanzivu na druge velike gradove Donbasa.

Foto: Printskrin

Napad na Bahmut: PMC "Vagner" i uništava tehniku VSU (FOTO)

Uništeni tenk, zapaljeni BMP Oružanih snaga Ukrajine blokirao je most.

Ruski vojnici uništili su još jednu tenkovsku posadu 93. odvojene mehanizovane brigade „Hladni jar“ Oružanih snaga Ukrajine, koju je predvodio Vitalij Kobec, javljaju Ukrajinci.

-Prolaz kroz most u Hromovu blokiran je oštećenim oklopnim transporterom VSU, koji su Rusi pogodili i uništili.

Rusi su poboljšali rad kontrabaterije, lete dronovima po sunčanom vremenu i pale položaje iz daljine“, pišu izvori iz Kijeva.

Uništena kolona Oružanih snaga Ukrajine kod Krasnog (Bahmut)

Danas su se na mreži pojavili snimci uništene kolone ukrajinske tehnike, koja se povlači iz Bahmuta (Artjomovsk).

VSU su, nakon što su uništili glavni most kod Časovog Jara, prinuđeni da koristi seoske puteve, koji su postali gotovo neprohodni u uslovima prolećnog odmrzavanja (čuvena "rasputica").

Ilustracija telegram rybar

Pokušavajući da sakrije ljudstvo i oklopna vozila u šumi, konvoj se zaglavio zapadno od sela Krasnoje.(Koordinate: 48.572335, 37.874557)

Nakon toga je gotovo potpuno uništen haubičkom i raketnom artiljerijskom vatrom. Zahvaljujući termoviziji na kameri bespilotne letelice, obezbeđeni su precizno pogodci.

Sledećeg jutra, APC operater koji je prolazio snimio je rezultat rada.

 

Poljski ministar: Patrioti u Ukrajini

Sistemi PVO „Patriot“ već su stigli u Ukrajinu, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak u intervjuu španskom listu Razon.

 

Diverzant priveden u Belorusiji kaže da je radio po naređenju SBU

Diverzant priveden u Belorusiji rekao je da je delovao po naređenju Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Prema rečima pritvorenika, on je državljanin Ukrajine, zove se Nikola Švec.

On je dodao da je 26. februara na aerodromu Mačulišči, uz pomoć dva drona, pokušao da sabotira letelicu. 

Oslobođeno devedeset ruskih vojnika

Devedeset ruskih vojnika oslobođeno je danas iz zarobljeništva na teritoriji pod kontrolom Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, vojnici su oslobođeni posle pregovora, a biće prebačeni u Moskvu avionima vojske Rusije gde će im biti pružena neophodna medicinska pomoć.

Lukašenko: Kijev hoće da nas uvuče u rat

Kijev pokušava da uvuče Belorusiju u sukob u Ukrajini po komandi Vašingtona, ali u tome neće uspeti, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Ako to planiraju, a znam da po komandi Amerikanaca žele da nas uvuku u rat koji je već u toku širom Evrope, greše - rekao je on, prenosi BelTA.

Ranije danas, Lukašenko je rekao da su agent ukrajinskih specijalnih službi i više od 20 njegovih saučesnika privedeni u Belorusiji nakon pokušaja sabotaže avion za rano upozoravanje A-50. 

Napad "lanseta" na ukrajinsku artiljeriju

Manje od 4.000 civila ostalo u Bahmutu

Manje od 4.000 civila — uključujući 38 dece — ostalo je u Bahmutu u Donjeckoj oblasti, rekla je potpredsednica vlade Ukrajine Irina Vereščuk na nacionalnoj televiziji 7. marta.

Bahmut, čije su predgrađe zauzele ruske snage početkom marta, postao je poprište najintenzivnijih borbi.

Rusi tvrde da su oborili dva ukrajinska aviona

Na današnjem obraćanju predstavnika ruskog Ministarstva odbrane saopštene su sledeće informacije:

Ruske oružane snage su za dan likvidirale preko 75 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

Avijacija ruskog ratnog vazduhoplovstva oborila je ukrajinske avione SU-24 i Su-25 u DNR, odnosno Hersonskoj oblasti;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana iznosili su 125 vojnih lica i sedam komada tehnike;

Ruske trupe uništile su skladište municije 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevke u DNR;

Oružane snage RF su u pravcu Hersona uništile oko 35 vojnika i dva haubice D-30 Oružanih snaga Ukrajine.

Blaščak: Patrioti već stigli u Ukrajinu

Sistemi PVO Patriot već su stigli u Ukrajinu, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak u intervjuu španskom listu Razon.

- Moram da istaknem da su zahvaljujući naporima Poljske, baterije Patriot i prvi tenkovi Leopard, između ostalog, već stigli u Ukrajinu - rekao je on.

Ovo je prva potvrda da se kompleksi obećani krajem prošle godine već nalaze u Ukrajini.

Lukašenko o hapšenju "ukrajinskih terorista"

Belorusija je danas uhapsila ukrajinsku "terorističku grupu" povezanu sa obaveštajnim službama Kijeva zbog pokušaja sabotaže na beloruskom aerodromu, saopštio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je govorio je o pritvaranju "teroriste ukrajinskih specijalnih službi", kao i njegovih saučesnika, koji su umešani u pokušaj sabotaže na avionu radaru A-50 na aerodromu Mačulišči, prenosi Belta.

Foto: Sergey Shelega/BelTA Pool Photo via AP

On je ovo saopštio prilikom uručenja državnih priznanja promovisanja visokih oficira i naglasio da su oni na ovu svečanost došli sa "poklonom", navodi beloruska agencija.

- Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živeo je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razume u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada - rekao je Lukašenko.

Šojgu o borbama u Bahmutu

Oslobođenje Bahmuta se nastavlja, zauzimanje grada omogućiće da se ofanziva razvija duboko u odbranu ukrajinskih trupa, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Oslobođenje Artjomovska (ruski naziv za Bahmut) se nastavlja. Ovaj grad je važan centar odbrane ukrajinskih snaga u Donbasu. Njegovo zauzimanje omogućiće dalje izvođenje ofanzivnih operacija duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Šojgu na konferenciji sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije.

On tvrdi da su gubici Oružanih snaga Ukrajine u februaru porasli za 40 odsto, premašivši 11.000 ljudi.

- Primetan je značajan rast gubitaka u ljudstvu u Oružanim snagama Ukrajine. Samo u februaru oni su porasli za više od 40 odsto u odnosu na januar i iznosili su preko 11 hiljada vojnih lica. S tim u vezi, iznenađuje ravnodušnost kijevskog režima prema svom narodu, koji ne uzima u obzir ogromne ljudske gubitke - rekao je on.

Gagin o situaciji u Bahmutu

Ruske snage kontrolišu gotovo polovinu Bahmuta, rekao je Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR, u eteru TV kanala Rusija 24.

- Naša artiljerija i naše trupe su već u gradu i kontrolišu skoro polovinu Artemovska (ruski naziv za Bahmut) - rekao je on.

Prema rečima portparola regiona, male grupe ukrajinskih trupa se haotično povlače seoskim putevima.

Istovremeno, asfaltni putevi koji vode ka gradu su razbijeni i pod kontrolom ruske artiljerije, a blatnjavi putevi sprečavaju neprijatelja da pomeri pojačanje seoskim putevima.

Austrijski oficir o borbama u Bahmutu

Ruske trupe će uskoro preuzeti Bahmut pod svoju kontrolu, dok su ukrajinske snage već počele da se povlače, rekao je austrijski pukovnik Markus Rajzner portalu RND.

Dejstvo tenkova T-90 u Donbasu

Jaroslavski: Ako napustimo Bahmut, pakao će se preneti u druge gradove

Gradovi koji se nalaze u blizini Bahmuta mogu se naći na udaru, ako ukrajinske trupe napuste ovo mesto, izjavio je Denis Jaroslavski, bivši policajac i komandant jedinice Oružanih snaga Ukrajine televiziji Rada.

- Ljudi moraju da shvate da ako Oružane snage Ukrajine sada napuste Bahmut, uprkos žrtvama koje smo podneli... ovaj pakao koji se tamo sada dešava prenećemo u druge gradove - rekao je on

Na primer, Časov Jar, Kramatorsk i druga mesta u DNR mogu se naći na udaru.

Britanci: Ukrajina je stabilizovala front u Bahmutu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnoviji obaveštajni izveštaj o krizi u Ukrajini.

Britansko ministarstvo kaže da ukrajinska odbrana Bahmuta "nastavlja da degradira snage na obe strane".

Takođe se navodi da su ukrajinske snage tokom vikenda "verovatno stabilizovale svoj odbrambeni perimetar" nakon prethodnih ruskih napredovanja.

Alaudinov se vraća na front

Apti Alaudinov, pomoćnik predsednika Čečenije i komandant specijalnih snaga Ahmat, rekao je da se oseća dobro i da se vraća na liniju fronta, gde su njegovi borci.

Ranije je šef Čečenije Ramzan Kadirov saopštio da je Alaudinov otrovan nakon što je dobio pismo natopljeno otrovnim supstancama.

Foto: Printskrin/Telegram/Ramzan Kadirov

Alaudinov je bio na lečenju u moskovskoj bolnici i otpušten je krajem februara. On je u eteru TV kanala Rusija 24 izrazio zahvalnost lekarima koji su mu pružili stručnu pomoć.

- Trenutno ne mogu da kažem da sam se potpuno oporavio, jer je za to potrebno mnogo vremena - rekao je on.

Razvožajev negirao informacije o eksploziji u Sevastopolju

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev demantovao je glasine sa društvenih mreža o navodnoj eksploziji u zoni aerodroma, i prema njegovim rečima, u pitanju je obuka mornara.

- Javnost ponovo piše o nekoj vrsti eksplozije u blizini aerodroma. Ovo je laž. Posada brodova se obučava - napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Guverner je naglasio da je u gradu sve mirno i poželeo svima dobar dan.

Zvaničnik NATO-a: Rusija u Bahmutu izgubila pet puta više vojnika od Ukrajine

Obaveštajna služba NATO-a procenjuje da je na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika u odbrani Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, Rusija izgubila najmanje pet, rekao je vojni zvaničnik Severnoatlanske alijanse za Si-En-En.

On je ukazao da je odnos pet prema jedan baziran na proceni obaveštajne službe.

Zvaničnik je govorio za Si-En-En pod uslovom da ostane anoniman, jer mu nije dozvoljeno da priča o obaveštajnim podacima.

On je dodao da je, uprkos takvom odnosu izgubljenih vojnika, Ukrajina pretrpela značajne gubitke u odbrani grada.

Kočevenko: Ukrajinske trupe izgubile ofanzivni potencijal

Ukrajinske trupe izgubile su ofanzivni potencijal u oblastima Svatova i Kremene u Luganskoj Narodnoj Republici, izjavio je u utorak oficir 95. odvojene vazdušno-jurišne brigade ukrajinske vojske Jurij Kočevenko.

- Danas se vode žestoke borbe u oblasti Svatova i Kremene. Oni su značajno napredovali, akumulirali snagu, mi smo, naprotiv, izgubili ofanzivni potencijal. Situacija je prilično ozbiljna i napeta. Generalno, kako god da procenimo situaciju, nas ima tri puta manje. I nema potrebe da brinemo previše ako moramo da se povučemo iz nekog naselja - rekao je Kočevenko u eteru TV kanala Rada.

Ruski padobranci dejstvuju automatskim bacačem granata

Zelenski u noćnom obraćanju: Nema povlačenja iz Bahmuta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u svom noćnom obraćanju 6. marta rekao da je, zajedno sa najvišim ukrajinskim komandantima doneta odluka da nema povlačenja iz Bahmuta u Donjeckoj oblasti, i da se umesto toga pojačaju trupe koje trenutno brane istočni grad.

- Danas na sastanku Generalštaba direktno sam pitao i komandanta Operativno-strateške grupe trupa Horticija, Sirskog i glavnokomandujućeg Zalužnog šta misle o daljoj odbrambenoj operaciji u Bahmutu: povlačenje ili nastavak odbrane grada - rekao je Zelenski, i dodao:

- Obojica generala su odgovorila da nema povlačenja, i da je potrebno pojačati odbranu. Generalštab je jednoglasno podržao ovo mišljenje. Drugih mišljenja nije bilo - rekao je on.

Kineski ministar o mirovnim pregovorima i odnosima sa Rusijom

Dobri odnosi između Pekinga i Moskve su ključni u ovom nestabilnom svetu, rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

- Što svet postaje nestabilniji, to je imperativ za Kinu i Rusiju da stalno poboljšavaju svoje odnose - rekao je on.

Foto: Jutjub/CGTN

Kasnije na konferenciji za novinare, Ćin je rekao da "proces mirovnih pregovora treba da počne što je pre moguće" da bi se rešio sukob u Ukrajini i da "sankcije i pritisci neće rešiti problem".

- Ukrajinska kriza je dostigla kritičnu tačku - rekao je on.

- Ili će neprijateljstva prestati i mir će biti obnovljen i proces političkog rešenja će početi, ili će se dodati još ulja na vatru i kriza će se dalje širiti i izmaći kontroli.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)