FALI IM JEDNA TAČKA: Šolc nezadovoljan kineskim planom za rešavanje sukoba

Novosti Onlajn

26. 02. 2023. u 19:27

U PLANU za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji je predložila Kina, nedostaje klauzula o povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, ali prisustvuju tačne primedbe o nuklearnom oružju, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, piše Velt.

ФАЛИ ИМ ЈЕДНА ТАЧКА: Шолц незадовољан кинеским планом за решавање сукоба

Foto Tanjug/AP

- S moje tačke gledišta, ne postoji jasna linija koja kaže: povlačenje ruskih trupa takođe mora da se desi - rekao je Šolc.

Istovremeno, kancelar je osudu Pekinga potencijalnog nuklearnog udara nazvao ispravnom i istakao da je tokom rešavanja sukoba nemoguć „diktatorski mir“.

Prethodno je Kina objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva visoko ceni nastojanja Kine da pruži doprinos rešavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem, te da deli stavove Pekinga o ukrajinskoj krizi.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)