ZELENSKI PROGNOZIRA ATENTAT NA PUTINA: Zapadni mediji spinuju o nezadovoljstvu okruženja ruskog predsednika

P. Z. S. / newsweek.com

25. 02. 2023. u 22:06

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski veruje da će ruskog predsednika Vladimira Putina na kraju ubiti njegov uži krug bliskih saveznika.

ЗЕЛЕНСКИ ПРОГНОЗИРА АТЕНТАТ НА ПУТИНА: Западни медији спинују о незадовољству окружења руског председника

Foto: EPA


Komentari Zelenskog potiču iz dokumentarnog filma Godina, koji je producirao novinar Dmitro Komarov i objavljen u petak povodom godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsednik je predvideo da će na kraju doći vreme „krhkosti” Putinovog rukovodstva, što će podstaći njegove saveznike da deluju protiv njega.

-Svakako će doći trenutak kada se u Rusiji oseti krhkost Putinovog režima, rekao je Zelenski. „Onda će mesožderi pojesti mesoždera. To je veoma važno, i trebaće im razlog da to opravdaju. Podsetiće se reči Komarova, Zelenskog... Pamtiće. Naći će razlog da ubiju ubicu. Hoće li uspeti? Da. Kada? Ne znam."

Izveštaji o navodnim frustracijama u Putinovom najužem krugu bili su česti poslednjih meseci, jer je rat u Ukrajini nastavio da se odugovlači, dok ruska vojska trpi istorijski katastrofalne gubitke i definitivnu pobedu nijedne strane nigde na vidiku. U decembru je Vašington post izvestio da su najbliži saveznici ruskog predsednika sve više frustrirani njime, spekulišući da nema pojma šta radi i da nema čvrstog plana za napredovanje u Ukrajini.

Posebne frustracije koje se pominju u izveštaju bile su usredsređene na Putinovu odluku da otkaže svoju godišnju novogodišnju državnu adresu, pri čemu se u izveštaju nalaze spekulacije da je tradicija prekinuta zbog činjenice da on neće imati pozitivne vesti o Ukrajini i nema planova za deljenje. Obraćanje je obično duga i temeljita afera, sa govorom pred ruskom Saveznom skupštinom nakon čega sledi višesatni sastanak sa novinarima.

Spekulacije stručnjaka za obaveštajne službe često su naglašavale verovatnoću da će Putina zbaciti njegov uži krug. U razgovoru za Daili Beast tokom leta, bivši zvaničnik CIA Danijel Hofman rekao je da bi Putinovo smenjivanje od strane njegovih saveznika bilo nagli i prikriveni potez.

-Ovi momci koji će to da urade biće toliko tajni o tome, da ih Putin ne pronađe i ne ubije prvi, objasnio je Hofman. "To će se dogoditi odjednom. I on će biti mrtav."

Kremlj se nikada nije pozabavio upornim glasinama o nezadovoljstvu Putinovih bliskih saveznika, iako je zadržao pozitivan pogled na svoju invaziju na Ukrajinu.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)