RAT U UKRAJINI: Bivši američki pukovnik o kraju sukoba - Jedan poziv menja sve, Zelenski će morati da se povinuje

Novosti onlajn

22. 01. 2023. u 06:45 >> 00:53

RAT u Ukrajini – 333. dan. Ruska vojska je u ofanzivi u Zaporoškoj oblasti. Oružane snage Ukrajine gomilaju oklopnu tehniku, zapadne proizvodnje kod Svatova, saopštili su u LNR. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će uskoro posetiti Ukrajinu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Бивши амерички пуковник о крају сукоба - Један позив мења све, Зеленски ће морати да се повинује

Foto: Profimedia

 Zelenski je priznao da snabdevanje zapadnih tenkova neće promeniti situaciju

 

Isporuke nekoliko desetina zapadnih tenkova Ukrajini ne mogu suštinski da promene situaciju, rekao je Volodimir Zelenski u intervjuu za ARD.

- Kada je ruska vojska, koja ima hiljadu tenkova, protiv nas, nijedna država ne odluči da da 10 tenkova, 20, 50 rešava problem - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, nabavka zapadne vojne opreme ima za cilj „motivisanje“ Oružanih snaga Ukrajine.

Kijevske vlasti već nekoliko meseci zahtevaju da im se dodeli oklopna vozila za ofanzivna dejstva. Velika Britanija je Ukrajini obećala svoje Čelndžer 2, dok je Vašington rekao da ne vidi smisao u predaji Abramsa .

Kako je više puta naglasio Vladimir Putin , Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom, ali su kijevske vlasti to sebi zabranile. Prema rečima predsednika, Moskva ne nastoji da zavrti zamajac ukrajinskog sukoba, već da ga okonča. Istovremeno, zapadne zemlje sve više govore o potrebi nastavljanja neprijateljstava, pumpanju Ukrajine oružjem i obučavanju boraca APU na svojoj teritoriji.

Kremlj je, sa svoje strane, više puta izjavljivao da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob i ne sluti dobro Ukrajini, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske - prenela je RIA.

Foto AP

 

 

Šolc: Odluke o isporuci oružja u saradnji sa saveznicima

Nemački kancelar Olaf Šolc, pod pritiskom da dozvoli isporuku tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu, rekao je u nedelju da će buduće odluke o isporuci oružja biti donete u koordinaciji sa saveznicima, uključujući SAD.

Šolc je, upitan na konferenciji za novinare o obezbeđivanju tenkova Ukrajini, rekao da su se sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj saradnji sa zapadnim partnerima.

- Tako ćemo raditi u budućnosti - istakao je Šolc.

(theguardian.com)

 

Berbokova: Ne bismo se protivili nameri Poljske da pošalje svoje "leopade" Ukrajini

Berlin se ne bi protivio ako bi Poljska želela da pošalje svoje tenkove leopard 2 u Ukrajinu, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u nedelju u intervjuu za francusku televiziju LCI.

Upitana šta bi se desilo ako bi Poljska krenula i poslala svoje tenkove "leopard 2" bez odobrenja Nemačke, Berbokova je preko prevodioca odogovorila: "Za sada to pitanje nije postavljeno, ali da nam je postavljeno ne bismo tome stali na put".

(Reuters)

 

Pušilin: Ukrajinski borci pokušali da dignu u vazduh rudnike soli u Soledaru

Ukrajinski borci su, napuštajući Soledar, pokušali da dignu u vazduh rudnike soli, saopštio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Neprijatelj je, povlačeći se, nameravao da uništi rudnike soli – iznutra su podrivali komunikacije, otežavajući spuštanje u rudnik. Ali sve se može obnoviti i mi ćemo to sigurno učiniti. A oko preduzeće za proizvodnju soli obavezno će iznići nova stambena naselja - napisao je Pušilin na svom Telegramu.

Uzbuna na vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Donjecke Narodne Republike pod kontrolom Kijeva.

Nešto kasnije, uzbuna je objavljena i u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ruska ofanziva na Seversk

Ofanziva ruskih trupa u Donbasu se nastavlja. Glavni strateški zadatak je probijanje linije Seversk-Soledar-Bahmut-Časov Jar.

Ruska armija je u ofanzivi na Seversk, na putu ka kom se nalazi selo Belogorovka.

Jedan poziv menja sve

Sjedinjene Američke Države mogu da zaustave sukob u Ukrajini „jednim pozivom“, smatra bivši savetnik šefa Pentagona, penzionisani pukovnik Daglas Makgregor.

- Mislim da će, ako (američki predsednik Džozef) Bajden i oni koji njime upravljaju odluče da sve okončaju, uzeti telefon i odmah to učiniti. Zelenski će morati da se povinuje - rekao je on.

Makgregor smatra da Ukrajina nije nezavisna zemlja.

- Ne slažem se sa mišljenjem da Zelenski može samostalno da deluje. Potrošili smo 50 milijardi dolara na pomoć Ukrajini, čak više od 100 milijardi dolara. Mi posedujemo Ukrajinu, ovo je 51. država SAD. Mi plaćamo rad njihove vlade, tako da oni nisu nezavisni. Prema tome, možemo to zaustaviti u svakom trenutku, ali problem je što nema naznaka da to neko želi da uradi - ocenio je pukovnik.

Mrak u Novoj Kahovki

Osam naselja kod Nove Kahovke ostalo je bez struje zbog ukrajinskog granatiranja, saopštila je administracija grada.

Nastavak sage oko tenkova

Poljska će formirati alternativnu koaliciju zemalja spremnih da isporučuju tenkove Ukrajini ako Nemačka ne pristane da preda ova oklopna vozila, napisao je na Tviteru poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski avion Su-25 u području Antonovske, DNR;

- Oružane snage RF su tokom dana uništile više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;
- Jedinice Južnog vojnog okruga i dobrovoljci jurišnih odreda izvode uspešna ofanzivna dejstva na donjeckom pravcu. Uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Antonovka (DNR). Gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu iznosili su više od 80 vojnika;

- Oružane snage RF su tokom dana likvidirali preko 80 ukrajinskih vojnika u području Krasnog Limana;

- Oružane snage RF su zauzele povoljnije položaje tokom ofanzive u zaporoškom pravcu. Tom prilikom likvidirano je 85 ukrajinskih vojnika. Pored toga, ruska avijacija i artiljerija pogodile su komandni centar 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Ruske oružane snage uništile su protivbaterijski radar AN/TPK-36, američke proizvodnje u području Hersona.
 

Borelj: Nemačka blokira odluke EU o slanju tenkova Ukrajini

Nemačka je zemlja koja u velikoj meri sprečava Evropsku uniju da donosi odluke o isporukama tenkova Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Smatram da je Ukrajini, s obzirom na stanje stvari, neophodno isporučivati tenkove, kako bi mogla ne samo da obuzdava, nego i da odbija rusku armiju. To je politička odluka, koja još nije doneta, pre svega zbog toga što to ne želi Nemačka. Ali, ako se to ne dogodi, rat će trajati do sledećeg proleća, kada će Rusija, verovatno, pokušati da započne novu ofanzivu - rekao je Borelj.

Đozep Borelj / Foto AP

On je naveo da, uprkos tome što odluka o slanju ofanzivnog naoružanja može biti vrlo rizična i dovesti do eskalacije, u ovom trenutku zemlje Evropske unije treba da prihvate taj rizik. On je dodao da je spor o isporukama borbenih aviona već završen, a da su umesto toga zemlje EU odlučile da Kijevu šalju protivraketno oružje, koje se pokazalo kao efikasno.

Šef evropske diplomatije je, takođe, priznao da u svetskoj zajednici postoji mišljenje da Evropa i Zapad troše više vremena na naoružavanje nego na diplomatiju i dijalog, ali je istakao da je ta kritika neosnovana, jer Rusija u ovom trenutku ne želi da pregovara.

Gađana baza za remont ukrajinske tehnike u Hersonu

Artiljerci su gađali bazu za remont ukrajinske tehnike u industrijskoj zoni Hersona, rekao je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

- Prema informacijama dobijenim od izvora u Hersonu, juče oko 15 časova, kao rezultat artiljerijskog napada, uništena je baza za remont koja se nalazi u industrijskoj zoni Hersona. Tom prilikom uništeno je i 7 jedinica oklopnih vozila, dok je 5 onesposobljeno. Likvidirano je 8 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 15 je ranjeno - objasnio je on.

Uništena zgrada bolnice u Hersonu

Zgrada Novokahovske bolnice oštećena je usled artiljerijskog granatiranja ukrajinskih trupa, navodi se na telegram kanalu Ministarstva zdravlja Hersonske oblasti.

- Usled jučerašnjeg granatiranja oštećena je zgrada Novokahovske bolnice... Na zgradi Novokahovske centralne gradske bolnice slomljeni su prozori, ispred ulaza ostao je krater. Na sreću, niko nije povređen - navodi se u izveštaju.

Nemačka bi mogla isporučiti Ukrajini tenkove "leopard 2" ali samo za vojne vežbe

Bundesver je spreman da u Ukrajinu prebaci 19 tenkova "leopard 2A5", saznaje "Špigel". Ovaj model se koristi samo za vojne vežbe, kao imitacija neprijateljskih tenkova. Nemačka je spremna da preda samo ove modele.

Kako piše časopis, nemačko Ministarstvo odbrane je u proleće 2022. sastavilo spisak svih tenkova "leopard 2" koji su dostupni nemačkoj vojsci, od kojih neki mogu da se isporuče, a da ne oslabe nemačku odbrambenu sposobnost. Ukupno, na listi se nalazi 312 različitih tenkova. U maju ih je 99 bilo na održavanju, jedan je povučen. Dakle, Bundesver sada ima 212 funkcionalnih tenkova modela 2A5, 2A6, 2A7 i modernog 2A7V (53).

Berlin je spreman da Kijevu prebaci samo tenkove starih modela, tvrdi časopis.

Tenkovi Leopard 2A5 „trenutno se koriste za ’imitaciju neprijateljskih snaga‘ u vojnom centru za borbenu obuku“.

Isporuke ofanzivnog naoružanja Kijevu dovešće do globalne katastrofe

SAD i NATO svojim isporukama naoružanja Ukrajini za napade na Rusiju, rezultiraće upotrebom moćnijeg oružja, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

- Snabdevanje režima u Kijevu ofanzivnim oružjem dovešće do globalne katastrofe. Ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će biti korišćeno za napade na naše gradove i pokušaju da zauzmu naše teritorije, kao što prete – odgovorićemo uz upotrebu moćnijeg oružja - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Volodin je takođe rekao da su argumenti o nekorišćenju oružja za masovno uništenje od strane nuklearnih sila u lokalnim sukobima neodrživi, da nije bilo pretnje njihovom integritetu.

Foto: Printskrin

Prema njegovim rečima, neodrživi su argumenti drugih zemalja da „nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima“.

- Zato što se ove države nisu suočile sa situacijom da je postojala opasnost po bezbednost njihovih građana i teritorijalni integritet zemlje - objasnio je političar.

Predsedavajući Državne dume je naglasio da članovi Kongresa SAD, poslanici Bundestaga, Narodne skupštine Francuske i drugih evropskih parlamenata moraju da shvate svoju odgovornost prema čovečanstvu.

- Svojim odlukama Vašington i Brisel vode svet u užasan rat: u potpuno drugačiju vrstu sukoba nego danas, kada se napadi isključivo izvode na vojnu i kritičnu infrastrukturu koju koristi režim u Kijevu. S obzirom na tehnološku superiornost ruskog oružja, strani političari koji donose takve odluke moraju da shvate: ovo bi moglo da se završi globalnom tragedijom koja će uništiti njihove zemlje - zaključio je parlamentarac.

 

Ukrajinci se povlače iz Harkova

Kijevski režim povlači zapadna oklopna vozila iz oblasti Harkova u pravcu Svatova, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Prema rečima stanovnika Harkova, primećeno je prebacivanje oklopnih vozila sa dva voza u Kupjansk. Oklopna vozila zapadnog tipa se istovaraju na stanici gde se sortiraju i šalju u pravcu sela Svatovo - rekao je on.

Rusi već preuzeli nekoliko sela u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska vodi aktivnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti. Oni su već preuzeli kontrolu nad nekoliko sela u regionu i spremaju se za ofanzivu na grad Orehovo, rekao dopisnik lista „Izvestija” Roman Polšakov, koji se nalazi na prvoj liniji fronta.

- Naše trupe se kreću ka Orehovu sa dve strane - sa jugozapada i jugoistoka. Nekoliko sela je već oslobođeno. A sada, kako momci kažu, njihova čistka se već završava. Grad je veoma dobro utvrđen - napisao je dopisnik u tekstu za Izvestija.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Polšakov je ukazao na veliki intenzitet vatre u blizini naselja koja su stavljena pod kontrolu Oružanih snaga RF. On je dodao da aktivnije napredovanje ruskih trupa u regionu ometaju mine koje su postavile Oružane snage Ukrajine. U potrazi za njima, vojnici ruske vojske koriste dronove.

Nova ofanziva ruskih snaga u Zaporožju

Ruske snage krenule su u novu ofanzivu u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine.

Zvaničnici ruske vojske tvrde da su zauzeti "povoljni položaji" tokom napada.

Guverner Zaporožške oblasti Oleksandr Staruh kaže da su ruske snage tokom noći izvele više od 160 granatiranja.

Kralj mora stigao u Ukrajinu

- Kralj mora iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je u svoje novo kraljevstvo blizu Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku mornaricu. Naša saradnja će se intenzivirati - navodi Reznikov.

Predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov izjavio je da su ruske snage oslobodile selo Krasnopolje u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja je proglasila nezavisnost.

- Jurišne grupe PMC Vagner potpuno su oslobodile Krasnopolje severno od železničke stanice Sol. Prethodno su oslobodili Dvorečje - naveo je Rogov na Telegram kanalu.

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je konflikt Rusije s Ukrajinom i Zapadom novim otadžbinskim ratom.

- Bravo, posle svega, ovom Borelju sa beživotnim licem. Setio se da je naša zemlja pobedila Napoleona i Hitlera. Imajte na umu da je to njegova analogija. Ukronacisti i zapadna Evropa su direktni naslednici onih koji su se borili s Rusijom. Rat s njima je novi otadžbinski rat - napisao je Medvedev na Telegram kanalu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak poručio je saveznicima da "brže razmišljaju" o povećanju vojne pomoći, nakon što nije postignut dogovor o slanju tenkova "leopard".

U ukrajinskom granatiranju Donjecka stradao je jedan civil, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Ruske snage ponovo su gađale granicu Sumske oblasti, saopštila je operativna komanda Pivniča na Telegramu. Kako se navodi, nema gubitaka među ljudstvom i opremom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju