RAT U UKRAJINI: Rusi tuku minobacačima (FOTO,VIDEO)

Novosti onlajn

21. 01. 2023. u 06:44 >> 00:42

RAT u Ukrajini – 332. dan. U poslednja 24 sata ruska vojska je u pravcu Zaporožja napredovala sedam kilometara. Za to vreme ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси туку минобацачима (ФОТО,ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo, File

Novi nemački ministar odbrane planira da poseti Ukrajinu

 

Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da uskoro namerava da poseti Ukrajinu.

U intervjuu za Bild am Sontag, Pistorijusa su pitali gde će otići na svoje prvo radno putovanje, a on je odgovorio izbegavajući, ukazujući da to još nije odobreno.

- Ono što je izvesno, međutim, jeste da ću uskoro otići u Ukrajinu. Možda čak i u naredne četiri nedelje - rekao je on.

On je pomenuo svoj sastanak sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom u Ramštajnu u petak, nazvavši ga „otvorenom osobom koja tačno zna šta želi“.

Nakon sastanka kontakt grupe za podršku Ukrajini zemalja NATO- a u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, Pistorijus je rekao da Nemačka još nije spremna da Ukrajini isporuči tenkove Leopard, ali je odredio inspekciju ove vrste tenkova kako bi procenio pozitivan scenario. odluka u budućnosti.

Pistorijus je u četvrtak položio zakletvu u Bundestagu, čime je preuzeo funkciju ministra odbrane.

Prema pisanju lista Velt , Pistorijus je 2018. godine pozvao na reviziju sankcija EU protiv Rusije . Prema njegovim rečima, oni su oštetili ekonomiju zemlje i ojačali poziciju Rusije. Pistorijus je takođe bio član Nemačko-ruske grupe prijateljstva stvorene u saradnji sa Savetom Federacije Rusije . Kako prenose donjosaksonski mediji, učio je ruski. Pistorijus je oštro kritikovao rusku specijalnu operaciju u Ukrajini - prenela je RIA.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

 

 

Bajden ćutke napustio novinare nakon pitanja isporuke tenkova Ukrajini

 

Kako je više puta naglasio Vladimir Putin , Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom, ali su kijevske vlasti to sebi zabranile. Prema rečima predsednika, Moskva ne nastoji da zavrti zamajac ukrajinskog sukoba, već da ga okonča. Istovremeno, zapadne zemlje sve više govore o potrebi nastavljanja neprijateljstava, pumpajući Kijev oružjem i obučavajući borce APU na svojoj teritoriji.

Kremlj je takođe više puta izjavljivao da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob i ne sluti dobro Ukrajini, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.Američki predsednik Džo Bajden odbio je da odgovori na pitanje o vremenu isporuke tenkova Leopard 2 u Kijev, navodi se u video snimku na Jutjub kanalu Telegraph .

- Ukrajina će dobiti svu pomoć koja joj je potrebna - rekao je Bajden novinaru koji je pitao da li podržava ideju Poljske da pošalje Leoparda u Kijev.

Na pitanje koliko brzo će Ukrajina dobiti tenkove, američki lider nije odgovorio, nakon čega je brzo krenuo ka izlazu.

Kijevski režim već nekoliko meseci zahteva oklopna vozila za ofanzivna dejstva. Britanske vlasti su Ukrajini obećale svoj Čelendžer 2, dok je Vašington saopštio da još ne vidi smisao u predaji Abramsa .

Ranije je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, posle sastanka kontakt grupe zemalja NATO-a za podršku Ukrajini, rekao da Nemačka još nije spremna da Ukrajini isporuči tenkove Leopard, ali je odredio inspekciju ove vrste tenkova kako bi procenio scenario. za pozitivnu odluku u budućnosti - prenela je RIA.

 

Vršilac dužnosti ministra infrastrukture uhapšen u Ukrajini

 

 Vršilac dužnosti ministra infrastrukture Ukrajine Vasilij Lozinski priveden je zbog sumnje u proneveru budžetskih sredstava, saopštila je pres-služba ministarstva na Fejsbuku [zabranjeno u Rusiji, vlasništvo Mete, priznatog kao ekstremističkog u Rusiji – TASS].

- Postalo je poznato da je Vasilij Lozinski, vršilac dužnosti ministra za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine, priveden zbog krađe budžetskih sredstava. Prema izveštajima masovnih medija, Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine izvršio je pretres i pritvor zamenika ministra. Ministarstvo za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine pruža punu pomoć istražnim organima - saopštila je pres služba.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Lozinski će biti smenjen sa funkcije.

 

Rogov: Ruske snage oslobodile Krasnopolje

Ruske snage oslobodile su selo Krasnopolje u Donjeckoj Narodnoj Republici koja je proglasila nezavisnost, saopštio je predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov.

- Jurišne grupe PMC Vagner potpuno su oslobodile Krasnopolje severno od železničke stanice Sol. Prethodno su oslobodili Dvorečje - naveo je Rogov na Telegram kanalu.

(Izvestija) 

Foto Tanjug/AP

 

Arestovič: Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju

Bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič izjavio je u danas objavljenom intervjuu na svom Jutjub kanalu da Ukrajina neće moći da pobedi u sukobu sa Rusijom.

- Ja sam već nezvanična osoba, mogu da govorim šta hoću. Ako svi misle da ćemo garantovano dobiti rat, onda je od 14. januara to prestalo da bude sigurno - rekao je Arestovič.

Prema rečima Arestoviča, ukrajinske vlasti na čelu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, treba da poslušaju upozorenja poljskog predsednika Andžeja Dude o mogućnosti skorog nestanka Ukrajine, prenose RIA Novosti.

- Istorija se već vrti, a mi je ne kontrolišemo - dodao je bivši savetnik predsednika Zelenskog . 

Arestovič je takođe primetio da je u njegovoj zemlji počela borba za vlast koja će u najkraćem roku dovesti do poraza Ukrajine.

Ove izjave Arestoviča su dijametralno suprotne njegovim ranijim tvrdnjama dok je bio na visokoj funkciji kada je redovno širio optimizam i najavljivao "skoru pobedu Oružanih snaga Ukrajine", navode RIA Novosti.

Arestovič je 17. januara podneo ostavku na mesto savetnika šefa kabineta predsednika Ukrajine nakon izjave da je ukrajinska PVO 14. januara pogodila rusku raketu, koja je potom pala na stambenu zgradu u gradu Dnjepar i tako izazvala tragediju u kojoj su poginule 44 osobe.

Kasnije je zvaničnik u kabinetu Zelenskog izjavio da je zgrada u Dnjepru uništena ruskom krstarećom raketom tipa X-22 i da „nijedna raketa PVO nije mogla da izazove ni pola takvog razaranja“.

Suočen sa velikom kritikom, Arestovič je prvo povukao izjavu, a nakon toga podneo ostavku.

 

 

Reznikov: Britanski "si king" helikopteri stigli u Ukrajinu

Britanski helikopteri "si king", sposobni za lov na podmornice, stigli su u Ukrajinu, objavio je na Tviteru ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov.

- Kralj mora iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je u svoje novo kraljevstvo blizu Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku mornaricu. Naša saradnja će se intenzivirati - navodi Reznikov.

Zahvalio je britanskom ministru odbrane Benu Volasu na pomoći, uz napomenu da će "zajedno zaštititi more i kopno širom Evrope".

Reznikov nije precizirao koliko je britanskih helikoptera stiglo u Ukrajinu.

(Ukrinform) 

 

 

Saperi Oružanih snaga Ukrajine učili su humanitarno razminiranje u Švajcarskoj

 

 Ukrajinski saperi obučeni su za humanitarno deminiranje u Švajcarskoj, rekla je ministarka odbrane Konfederacije Viola Amherd .

- Pozvali smo ukrajinske specijaliste da o našem trošku podučavaju i obučavaju humanitarno deminiranje u saradnji sa Ženevskim centrom GICHD (Međunarodni centar za humanitarno razminiranje – prim. aut.). Ovi stručnjaci su se vratili i sada obučavaju druge deminere u zemlji - rekao je Amherd u intervju za švajcarski list Tages-Anzeiger.

Ona je dodala da je od početka ruske specijalne operacije švajcarska vojska isporučila Ukrajini nekoliko humanitarnih zaliha , uključujući sanitet, ćebad, šatore i zimsku opremu za civilno stanovništvo.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu - prenela je RIA.

 

„Gasimo vatru benzinom“: Predsednik Bugarske upozorava na mogućnost globalnog sukoba

 

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da pružanje vojne pomoći Ukrajini može dovesti do globalnog sukoba, te je apelovao da se Kijevu ne isporučuje oružje.

- Najvredniji su mir i ljudski život. Isporuka oružja Kijevu znači da gasimo vatru benzinom, znači da priznajemo da će biti mnogo više žrtava - rekao je Radev u intervjuu za „Darik radio“, prenela je pres-služba predsednika.

Kako je istakao, vojna pomoć Kijevu znači slaganje sa stavom da sukob treba da se vodi do potpunog poraza jedne strane, što neminovno i postepeno uvlači zemlju „u globalni sukob i mogućnost nuklearnog samouništenja“.

Radev je takođe istakao da njegova zemlja ne treba da šalje oružje Ukrajini, podržavajući taj sukob.

- Svako ko se ne slaže sa tim stavom ne samo da treba dobro da prouči istorijske korene sukoba, nego i da iznese analizu svih rizika. Moja dužnost kao predsednika je da razmišljam i budem solidaran sa većinom Bugara - istakao je on.

On je zaključio da vojni sukob postaje sve žešći, te da vodi iscrpljivanju i globalnoj ekonomskoj katastrofi koju Evropljani već osećaju.

Nemački list „Velt“ ranije je saopštio da je Bugarska još u proleće prošle godine počela tajno da isporučuje Kijevu veliku količinu municije i dizel goriva. Tu informaciju je potvrdio ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Do tada su Bugarska i Mađarske smatrane jedinim članicama EU koje ne isporučuju Ukrajini oružje i municiju, preneo je Sputnjik.

 

 

Rusi tuku minobacačima

Ruske snage ponovo su gađale granicu Sumske oblasti, saopštila je operativna komanda Pivniča na Telegramu.

- Od 12.50 do 13.10 primljena je informacija o 10 pogodaka, verovatno iz minobacača 120 mm, u rejonu Studenoka - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, nema gubitaka među ljudstvom i opremom.

U Poljskoj se održava miting protiv umešanosti u ukrajinski sukob

U Varšavi se održava miting protiv umešanosti Poljske u borbena dejstva u Ukrajini.

Mitingu koji održava patriotska organizacija „Sunarodnici – Kamradi“, prisustvuje nekoliko stotina ljudi.
Organizatori mitinga u saopštenju izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što „političari koji govore poljskim jezikom i mediji na poljskom jeziku proratnom propagandom udaraju Poljake u glavu i srce“.
Poljske vlasti zvanično saopštavaju da je Varšava druga po isporuci vojne pomoći Kijevu.

Rusko Ministarstvo odbrane: U Zaporoškoj oblasti zauzeti povoljni položaji; Oboreni Su-24 i Mi-8

Na području Zaporoške oblasti jedinice Istočnog vojnog okruga su ofanzivnim dejstvima osvojili povoljne položaje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Istovremeno, u pravcu ka Kupjansku nanet je poraz jedinicama brigade ukrajinske teritorijalne odbrane. Likvidirano je preko 35 ukrajinskih vojnika.

Kod naselja Oljšana u harkovskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske, dok je u pravcu ka Krasnom Limanu likvidirano je više od 20 vojnika kao i radar američke proizvodnje.

Ruska vojska je oslobodila naselje Dvurečje, u oblasti ka Donjecku, pri čemu je poginulo i ranjeno 50 ukrajinskih vojnika.

Na području naselja Vodjano u DNR uništeno je skladište ukrajinskog artiljerijskog naoružanja, a kod mesta Vladimirovka oboren protivnički avion Su-24, a kod naselja Lozova u harkovskoj oblasti helikopter Mi-8.

 
 

Baltičke zemlje traže od Šolca da preda „leoparde“ Ukrajini

Ministar inostranih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis zajedno sa kolegama iz Letonije i Estonije, pozvao je na Tviteru Nemačku da počne sa isporukama tenkova „leopard“ Ukrajini.

- Mi, ministri inostranih poslova Litvanije, Letonije i Estonije pozivamo Nemačku da odmah preda Ukrajini tenkove ‘leopard’. To je neophodno kako bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo uspostavio mir u Evropi. Nemačka je vodeća evropska sila i snosi posebnu odgovornost po ovom pitanju - napisao je on.

Uništena osmatračnica u Hersonu

Ruska artiljerija uništila je osmatračnicu ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra u selu Lavovo u Hersonskoj oblasti, a tom prilikom likvidirano je 8 neprijateljskih vojnika koji su se tamo nalazili, saopštio je novinarima predstavnik eksternih službi regiona.

Saljdo: Putin drži situaciju u novim regionima pod kontrolom

Ruski predsednik Vladimir Putin u čestom je kontaktu sa liderima novih regiona i drži situaciju u njima pod kontrolom, izjavio je za Sputnjik v.d. vršioca dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Hersonska oblast, zajedno sa Zaporoškom, kao i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom postala je subjekat Ruske Federacije na osnovu referenduma održanog u septembru 2022. godine.

Ukrajina ispalila dve granate na Tjotkino

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio je da je ukrajinska vojska ispalila dve granate na kombinat za preradu žitarica u pograničnom mestu Tjotkino. Žrtava nije bilo.

Tokom noći ukrajinske snage gađale su područje Kahovke i Tavrijska, ispalivši 25 projektila.

Razbijena prva linija ukrajinske vojske u Zaporožju

Prva linija odbrane ukrajinske vojske na različitim delovima fronta u Zaporoškoj oblasti je razbijena i nastavljaju se aktivne borbe, rekao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prethodno je saopšteno da je ruska vojska prešla u ofanzivu u oblasti oko grada Orehov i da su preuzela kontrolu nad četiri naselja na jugo-zapadu i jugo-istoku grada.

U petak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska oslobodila selo Lobkovo, 25 kilometara od Orehova.

Bivši francuski državni sekretar: Izuzev Nemačke, ostale evropske zemlje sve bliže da postanu „učesnice u ratnim dejstvima“

Snabdevajući Ukrajinu oružjem, Zapad dovodi do zaoštravanja sukoba, umesto da doprinosi njegovom okončanju, smatra francuski političar Pjer Leluš, bivši državni sekretar za vreme nekadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

U članku za „Mond“, Leluš je istakao da je američki plan pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara koji je objavljen 6. januara, kao dopuna uz već izdvojenih 25 milijardi za oružje, isporuke PVO sistema „patriot“, oklopnih vozila u najskorije vreme, najverovatnije, teških tenkova, ne označava ništa drugo, nego „prelazak sa pomoći Ukrajini u odbrani ka ofanzivnim dejstvima“.

Prema njegovom mišljenju, u Evropi samo se nemački kancelar Olaf Šolc sve češće suprotstavlja uticaju SAD, budući da je svestan realnih rizika od prelaska na otvorenu konfrontaciju i odbija da preda Ukrajini tenkove „leopard 2“, „kako bi izbegao potencijalno opasan korak ka eskalaciji sa Rusijom.Istovremeno, ostale evropske zemlje sve su bliže tome da postanu „učesnice u ratnim dejstvima“.

Holandija obučava Ukrajince

Holandija ove godine planira da obuči još 400 ukrajinskih vojnika u sklopu programa "Interfleks" u Velikoj Britaniji, rekla je ministar odbrane Kajsa Olongren.

- U periodu od januara do aprila ove godine 65 holandskih marinaca će obučiti dve grupe od po 200 ukrajinskih regruta - navodi se u pismu Olongren donjem domu holandskom parlamenta.

U pismu se takođe navodi da Holandija namerava da isporuči Kijevu dva sistema "Patriot" i rakete.

Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck.

Strani snajperisti poslati na područje Hersona kako bi ubijali civile

Na ostrvu Veliki Potemkin na Dnjepru u Hersonskoj oblasti nalaze američki i britanski plaćenici kojima je naređeno da pucaju u civile kako bi se oni zatim mogli prikazati kao žrtve ruskih vojnika, saopštio je za Sputnjik službenik bezbednosnih struktura prema informacijama iz ukrajinskih redova.

Foto: Free Images Pixabay

- Prema informaciji dobijenoj od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, na ostrvo Veliki Potemkin u Hersonskoj oblasti stigla je američko-britanska grupa plaćenika, uglavnom snajperista, čiji je cilj da terorišu stanovništvo koje govori ruskim jezikom. Žrtve plaćenika trebalo bi da budu predstavljene kao one koje je ubila ruska vojska - rekao je sagovornik Sputnjika.

„Rosenergoatom“: Aktivizirani pokušaji Kijeva da vrbuje zaposlene Zaporoške nuklearne elektrane

Ukrajina sve aktivnije pokušava da vrbuje zaposlene u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, zastrašuje i članove njihovih porodica, izjavio je u intervjuu za Sputnjik savetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karčaa.

On je objasnio da je postojao period kada su se specijalne službe Ukrajine relativno umirile po ovom pitanju, ali da je sada nastupio period aktivizacije. Prema njegovim rečima, vrbovanje se vrši raznim metodama, uključujući preko telefona.

Karča ocenjuje da sve ovo stvara teškoće u radu sa zaposlenima i da je za sada rano govoriti o tome da su popunjena sva radna mesta.

Rusi jurišaju ka Zaporožju

U poslednja 24 sata ruska vojska je u pravcu Zaporožja napredovala sedam kilometara, rekao je član glavnog saveta lokalne administracije Vladimir Rogov. U toku je konačno oslobađanje najmanje sedam naselja, dodao je on.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Naoružanje Ukrajine i dalje glavno pitanje

Na jučerašnjem sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj nije doneta odluka o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da na sastanku nije doneta odluka o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini, ali da je optimista da će dogovor ipak biti postignut u narednom periodu. 

Blaščak je dodao da će Poljska obezbediti Ukrajini dodatne tenkove T-72 sovjetske proizvodnje i neka pešadijska vozila, ne navodeći njihov tip.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus prethodno je negirao na sastanku vojnih lidera da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je Nemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti da ima vođstvo, uprkos tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje njenih tenkova u Ukrajinu. 

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje "leopard". 

Visoki američki zvaničnici pozivaju Ukrajinu da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne nabavi najnovije snabdevanje američkog oružja i obuka ne bude obezbeđen.

Kremlj ocenjuje da je zabluda Zapada da bi slanje tenkova Ukrajini promenilo tok rata.

Devet evropskih država obećalo Ukrajini nove pakete vojne pomoći. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo nudi da bude posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)